Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις - Η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υλικοτεχνική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων οι Ελληνοτο...

'Η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Τουρική συμπεριφορά ήταν μεταξύ άλλων το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξης Τσίπρας με επτά γερουσιαστές του Αμερικανικού Κογκρέσου. "Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι εμείς "θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια" δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Για το θέμα αυτό, και μετά την εμπλοκή στην  κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό του Κυβερνητικού Συμβουλίου  Εξωτερικών και Άμυνας. Το Συμβούλιο εκτίμησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα εμπλοκή σήμερα στην Κυπριακή ΑΟΖ - Στο λιμάνι της Λεμεσού μετά το επεισόδιο το γεωτρύπανο ΕΝΙ «SAIPEM 12000»

Όλα αυτά μετά την απρόβλεπτη εμπλοκή που υπήρξε χθες στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς τουρκικό σκάφος ανέκοψε, με κίνδυνο σύγκρουσης, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, το οποίο επιχειρούσε εκ νέου να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού «το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου».

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε για τις εξελίξεις:

Προϋπόθεση φιλίας, καλής γειτονίας και ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε: Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη. Όλοι μαζί. Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Θέλουμε τη φιλία, την καλή γειτονία, τιμούμε τους φίλους μας, αλλά, όπως είπα πριν, έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Αυτές είναι γραμμές, εθνικές, που τις στηρίζουμε όλοι. Και είναι γραμμές που στηρίζονται και από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπως φάνηκε στη χθεσινή σύνοδο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του ανέδειξε πρωτίστως τη σημασία της θέσης που έλαβε  ΕΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ την οποία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καλώντας επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και αφήνοντας να εννοηθεί ότι από τη στάση της θα εξαρτηθεί η πραγματοποίηση της επικείμενης συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Ήταν «μία πολύ πιο αυστηρή δήλωση από αυτή του 1996 για τα Ίμια», «η ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ από την ΕΕ για την Τουρκία» τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Σημείωσε ότι η ΕΕ είναι «ο πρώτος εμπορικός-οικονομικός εταίρος της γειτονικής χώρας και ότι η Τουρκία έχει πάρα πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη». Παράλληλα διαμήνυσε προς την Άγκυρα ότι δεν μπορεί να κάνει στην Ελλάδα παραβιάσεις όπως αυτές που κάνει στη Μ.Ανατολή καθώς έχει απέναντί της «μία οργανωμένη χώρα και διαθέτει όλα τα μέσα για να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα εδάφη της».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε λεπτομερώς στις πολλαπλές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, επισημαίνοντας κατά κύριο λόγο ότι η Τουρκία παρενέβη παρανόμως με ναυτικές ασκήσεις σε ξένη προς αυτή ΑΟΖ, ένα θέμα για το οποίο υπάρχουν δύο αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ερωτηθείς αν μπορεί η γειτονική χώρα να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή με αυτή της τη στάση ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Τουρκία γνωρίζει ότι οι επόμενοι ενεργεριακοί σχεδιασμοί της Κύπρου συνδέονται με την Γαλλία και τις ΗΠΑ και ξέρει ότι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, μόλις εμφανιστούν οι γαλλικές και αμερικανικές πλατφόρμες εξόρυξης, δεν μπορεί να πουλά αυτού του είδους τους τσαμπουκάδες».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τη σύνδεση που επιχειρεί η Τουρκία του Κυπριακού με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε τις επιτυχημένες προσπάθειες τις ελληνικής διπλωματίας, ότι δηλαδή, έχει μπει επισήμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού, και, για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ΄70, αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, η ουσία του προβλήματος που είναι η κατοχή και τα παρεμβατικά "δικαιώματα" της Τουρκίας. Σε αντίθεση, όπως εξήγησε, με την προηγούμενη κατάσταση όπου είχε εξελιχθεί το Κυπριακό από θέμα κατοχής σε ένα πρόβλημα διαχείρισης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ένα πολιτικό πρόβλημα για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις έναντι αλλήλων των δύο κοινοτήτων, της Τουρκοκυπριακής και ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ως προς την σημερινή συγκυρία με την κατάσταση που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολίασε: «Νομίζω ότι υπάρχει το πρόβλημα της κατανομής των πόρων, μπορεί να το συζητάνε οι δύο κοινότητες, όταν συζητάνε, αλλά αυτό είναι μία επιμέρους πλευρά του Κυπριακού». Ωστόσο προσέθεσε ότι «στην διαπραγμάτευση που κάναμε στο Κραν Μοντανά, αυτό που επετεύχθη ήταν ότι μπήκε πάνω στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού προβλήματος, και δεν ξαναφεύγει, που είναι η κατοχή και τα "εγγυητικά" δικαιώματα της Τουρκίας».

Σχετικά με το θέμα του εμβολισμού του ελληνικού σκάφους από τουρκικό και τις πρόσφατες ενέργειες έντασης στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι επιδείξεις δύναμης δεν καταλήγουν σε καλό ούτε για αυτόν που τις κάνει». Επισήμανε ότι «εμείς δεν έχουμε κανέναν λόγο να συνδράμουμε σε αυτήν την συνεχή προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει εντάσεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο». Και συμπλήρωσε: «Αν η Τουρκία θέλει να προκαλέσει εντάσεις, το χειρότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να την ακολουθήσει, διότι την εποχή και τον τρόπο αυτής της έντασης τον έχει επιλέξει η Τουρκία. Εμείς πρέπει να αποδεικνύουμε σε όλη τη διεθνή κοινότητα ποια είναι η φιλειρηνική δύναμη που είμαστε πράγματι εμείς, να προσπαθούμε να κατεβάσουμε τους τόνους από πλευράς Τουρκίας και να μην εξάγει πάνω στο κορμί της Ελλάδος την κρίση».

Τα ξένα μέσα

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Κρίση στην Κύπρο- Η ΕΕ θέτει εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση της συνόδου ΕΕ- Τουρκίας» τονίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ, εμφανίστηκαν αλληλέγγυα προς την Κύπρο και την Ελλάδα και ζήτησαν από την Τουρκία να “διακόψει αυτές της τις ενέργειες”, επισημαίνοντας ότι η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να πραγματοποιεί έρευνες και να εκμεταλλεύεται φυσικούς της πόρους» υπογραμμίζει το DPA αναφερόμενο στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

«Ο Τουσκ αφήνει και πάλι ανοιχτό το ζήτημα της πραγματοποίησης η μη της πρόσφατα ανακοινωθείσας Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία στα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας της διένεξης της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα στο Αιγαίο», σημειώνει το DPA και προσθέτει:

Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή αντιτίθενται στην υποχρέωσή της για τήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, δήλωσε χθες το βράδυ από τις Βρυξέλλες ο Τουσκ. Όπως είπε, η προθυμία για συνεργασία με την Άγκυρα υπάρχει, ωστόσο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στα μέσα Μαρτίου θα εξετάσει εάν «πληρούνται οι όροι για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής με την Τουρκία στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου».

Τα Ιταλικά μέσα

Άκρως επικριτικός είναι σήμερα ο ιταλικός Τύπος, σε ό,τι αφορά τη στάση και τις προκλήσεις της Άγκυρας, με την παρεμπόδιση του πλοίου-πλατφόρμας της Eni σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα Corriere della Sera υπογραμμίζει σήμερα ότι «είναι δύσκολο πλέον να μπορέσει να οργανωθεί η συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας η οποία έχει προγραμματισθεί σε περίπου έναν μήνα στην Βάρνα» και αναφέρεται στην μεγάλη ένταση που δημιουργήθηκε με την στάση της 'Αγκυρας στο όλο θέμα της ιταλικής πλατφόρμας.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι το μπλόκο που επιβλήθηκε στο πλοίο της Eni είναι εντελώς παράνομο βάσει του διεθνούς δικαίου και προσθέτει ότι «πρόκειται για το πιο πρόσφατο παράδειγμα της βίαιης συμπεριφοράς με την οποία το καθεστώς της Τουρκίας επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Η εφημερίδα γράφει, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστήσει σαφές ότι τα κέρδη από τις επιχειρήσεις εξόρυξης θα βοηθήσουν και την τουρκική κοινότητα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά- υπογραμμίζει η La Repubblica- «η 'Αγκυρα δεν δέχεται το άνοιγμα αυτό, διότι θέλει να υπάρξει επαναπροσέγγιση των δυο κοινοτήτων μόνον αν η ίδια θα μπορεί να ελέγχει την κατάσταση».

Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τέλος, τονίζει ότι η ένταση παραμένει σε σαφώς υψηλά επίπεδα και ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις