Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Που κολλάει η παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας -Τι λέει ο Νίκος Κοντοές στο thebest.gr -Οι επόμενες κινήσεις του Δήμου

Που κολλάει η παραχώρηση του θαλασσίου μ...
Βγενόπουλος Φάνης

«Τα ζητήματα ήταν γνωστά στο Δήμο», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ

Η πόλη να μην χάσει την ευκαιρία. Αυτό τονίζει στο thebest.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νίκος Κοντοές, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις αναφορικά με την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στο Δήμο Πατρέων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, την Δευτέρα, ενημέρωσε ατύπως τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και παρουσίασε το προσχέδιο της Κυβέρνησης για την παραχώρηση του Θαλασσίου Μετώπου στο Δήμο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, από την άτυπη ενημέρωση, το κείμενο δεν ικανοποίησε τους δημοτικούς παράγοντες, καθώς προκύπτουν μια σειρά ζητημάτων για κτίσματα που βρίσκονται στη λιμενική ζώνη και τα οποία δεν έχουν άδεια, σύμφωνα και με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και πρέπει να κατεδαφιστούν.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο εμπόδιο, δεν αφορά μόνον τα οκτώ καταστήματα της Ηρώων Πολυτεχνείου αλλά και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Η ουσία του θέματος, σύμφωνα με παρατηρητές, αφορά στον αποχαρακτηρισμό της λιμενικής ζώνης χωρίς την ταυτόχρονη αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μπορέσει να αξιοποίησει τους χώρους προς όφελος των πολιτών η δημοτική Αρχή.

Βέλη της παράταξης "Τώρα για την Πάτρα" στη Δημοτική Αρχή για το θαλάσσιο μέτωπο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, δηλώνει στο thebest.gr πως  «βρισκόμαστε πολύ κοντά, να πραγματοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα της πόλης» και τονίζει πως η πόλη δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία.

Όπως εξηγεί ο κ. Κοντοές, απομένουν δυο πράξεις για την οριστική παραχώρηση των 270 στρεμμάτων παραλιακής έκτασης, της, Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στο Δήμο Πατρέων για την ένταξη στο Συνολικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό της Πόλης.

Ήδη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση έγκρισης της τροποποίησης και του επανακαθορισμού των ορίων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Πατρών.

Την απόφαση έχουν υπογράψει ο Υπουργός Ναυτιλίας και ο ΟΛΠΑ και απομένει η υπογραφή του Υπουργού Οικονομίας, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων ημερών.

Η δεύτερη πράξη αφορά την υπογραφή της «Σύμβασης Οριστικής Παραχώρησης» μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών που κατά το σύνταγμα είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης και του Δήμου Πατρέων.

Για το θέμα αυτό, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου και του Δήμου Πατρέων,  βάσει της οποίας έγινε γνωστό και το κείμενο του νομικού συμβούλου του Υπουργείου που εστάλη στο Δήμο.

Ο κ. Κοντοές αναφέρει πως δεν είναι ενήμερος για την πορεία των διαβουλεύσεων, καθώς δεν εμπλέκεται ο ΟΛΠΑ. Ωστόσο, προσθέτει πως, μαθαίνει ότι έγινε ενημέρωση από δήμαρχο προς τις δημοτικές παρατάξεις και πως υπάρχουν νέα αιτήματα εκ μέρους του Δήμου.

Όπως σχολιάζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, οι αποχαρακτηρισμοί κάποιων χερσαίων εκτάσεων προβλέπονται στο νόμο 2971 του 2001 και πως αυτά είναι γνωστά σε όλους εμπλεκόμενους.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι λύση που τελικά επετεύχθη έτυχε της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κοντοές κάνει σαφές ότι είναι ευκαιρία να οριστικοποιήσουμε την παραχώρηση και τα όποια προβλήματα νομικά ή και ιδιοκτησιακά που αφορούν τα κτίσματα να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια μετά από διαβούλευση και ενδεχομένως από διοικητές πράξεις.

«Η υπογραφή της σύμβασης δεν πρέπει να καθυστερήσει και τα οποία προβλήματα να αντιμετωπιστούν στη συνεχεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως πληροφορείται το thebest.gr, στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής είναι να συγκαλέσει νέα συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, μεθαύριο Πέμπτη, όπου θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομίας.

Στην επιστολή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα καλείται το Υπουργείο να παραχωρήσει στην πόλη τη λιμενική ζώνη «χωρίς αστερίσκους και βάρη».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις