Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Η ονοματοθεσία των οδών στην Πάτρα

Η ονοματοθεσία των οδών στην Πάτρα
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Συχνές οι αλλαγές

Σε δουλειά να βρισκόμαστε ή αν προτιμάτε αστείες καταστάσεις με τις ονοματοθεσίες οδών στην Πάτρα, που στα σχεδόν 200 χρόνια της νεότερης ιστορίας της ελάχιστοι είναι οι (πιο παλαιοί) δρόμοι της ή και πλατείες που δεν έχουν αλλάξει όνομα.

Οποτε του θυμιόταν του καθενός, διότι περί αυτού πρόκειται, έθετε θέμα στην αρμόδια επιτροπή και αμέσως είχαμε αλλαγή ονόματος.

Κάπως έτσι η οδός Ανεξαρτησίας έγινε οδός Γεροκωστοπούλου, για να τιμηθεί ο συγκεκριμένος πολιτικός, η οδός Μεσολογγίου σε Βότση κλπ.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδός Κορίνθου, που της έχουν αλλάξει 4-5 φορές το όνομα (Αιγίου, Bενιζέλου, 4ης Αυγούστου, Τσόρτσιλ), κάποιοι θέλουν να της το ξαναλλάξουν, να ονομαστεί (και αυτή, μετά από κείνη στο γήπεδο της Παναχαϊκής) σε οδό Παλαμά.

Οι τρεις φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές: Το 1938, κατ’ εντολή του Δικτάτορα Μεταξά είχε μετονομαστεί σε «4ης Αυγούστου» μη τυχόν και ξεχάσει ο λαός πότε έκανε το πραξικόπημα.

Λίγα χρόνια μετά, με μια καθόλα ελεγκτέα απόφαση ως προς τον βαθμό «οσφυοκαμψίας» των δημοτικών μας αρχόντων, μετονομάστηκε σε οδό Τσώρτσιλ. Φυσικά ούτε αυτή η αλλαγή ίσχυσε, η οδός ακόμα και σήμερα λέγεται Κορίνθου. Κι έτσι να παραμείνει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight