Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς ο επίσης ξαφνικός θάνατος του πατέρα του Δημήτρη Κωνσταντίνου, Θρασύβουλου το 1964, στιγμάτισε τη ζωή της Πάτρας για δύο δεκαετίες

Πώς ο επίσης ξαφνικός θάνατος του πατέρα...

Μια άγνωστη στους νεότερους πτυχής της ιστορίας της πόλης

Το όνομα Κωνσταντίνου είναι στενά συνδεδεμένο με την πρόσφατη ιστορία της Πάτρας, καθώς ο Θρασύβουλος Κωνσταντίνου, πατέρας του νευροχειρούργου Δημήτρη Κωνσταντίνου, που έφυγε απρόσμενα από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, ήταν αγαπητός Πατρινός που λίγες ημέρες πριν εκλεγεί Δήμαρχος της πόλης, έφυγε από τη ζωή αιφνίδια. Ήταν το 1964 και τότε ο Δημήτρης Κωνσταντίνου ήταν μόλις 5 ετών.

ΣΟΚ από τον θάνατο του νευροχειρούργου του ΠΓΝ Πατρών, Δημήτρη Κωνσταντίνου στην Αργεντινή

Τα ιστορικά γεγονότα έχουν ως εξής:

Στις 5 Ιουλίου 1964 διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Πάτρα, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Ο υποστηριζόμενος από την ΕΡΕ συνδυασμός του Νικολάου Βέτσου έρχεται πρώτος με ποσοστό 37,87%, δεύτερος ο υποστηριζόμενος από την  ΕΔΑ Θρασύβουλος Κωνσταντίνου (γιατρός και Γραμματέας του ΕΑΜ κατά την περίοδο της αντίστασης κατά των Γερμανών) με 34,02% και τρίτος ο υποστηριζόμενος από την Ένωση Κέντρου και προσωπικά από τον Ανδρέα Παπανδρέου Κωνσταντίνος Φαρμακίδης με 28,1%.

Για την ανάδειξη Δημάρχου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Ο Φαρμακίδης αποφασίζει να στηρίξει για Δήμαρχο τον Κωνσταντίνου και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο νέος Δήμαρχος Πατρέων.

Όμως στις 31 Ιουλίου, ο Θρασύβουλος Κωνσταντίνου φεύγει ξαφνικά από τη ζωή από ανακοπή της καρδιάς. Μετά από λίγες ημέρες Δήμαρχος Πατρέων αναδεικνύεται ο νεαρός τότε Πολιτικός Μηχανικός Θεόδωρος Άννινος που έχει εκλεγεί έκτος κατά σειρά Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό Κωνσταντίνου.

Ο Φαρμακίδης δεν δέχτηκε να στηρίξει κάποιον από τους πέντε πρώτους εκλεγέντες οι οποίοι παραιτήθηκαν. Οι διαδοχικές παραιτήσεις ευνοούν τον Θεόδωρο Άννινο που εκλέγεται Δήμαρχος Πατρέων.

Και συνεχίζει να εκλέγεται δήμαρχος Πατρέων, μετά την πτώση της δικτατορίας για άλλες τρεις θητείες.

Προς τιμήν του Θρασύβουλου Κωνσταντίνου έχει δοθεί το όνομά του στην μικρή πλατεία επί της Κορίνθου και Καρόλου (Πυροσβεστείου)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις