Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δεν έφθασε το κοινωνικό μέρισμα για να "ζεσταθεί" η αγορά σε Πάτρα και Πελοπόννησο- Οι έμποροι κάνουν ταμείο

Δεν έφθασε το κοινωνικό μέρισμα για να &...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ελπίζουν τώρα στον Πρωτοχρονιάτικο "μποναμά"

Γλυκόπικρη είναι η γεύση που αφήνει στους εμπόρους της Πάτρας αλλά και γενικότερα της Πελοποννήσου, η Χριστουγεννιάτικη κίνηση στην αγορά. Και τούτου γιατί αλλού υπήρξε σταθερότητα σε σύγκριση με πέρυσι ενώ σε άλλες περιοχές, όπως και η Πάτρα η μείωση ήταν τέτοια που επιτρέπει να παραμένουν αισιόδοξοι ενόψει και των αγορών που θα κάνουν οι καταναλωτές στο δρόμο προς την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό που κάνει για λογαριασμό του thebest.gr ο Πατρινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Γιώργος Βαγενάς, στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ο τζίρος των καταστημάτων μέχρι και χθες ήταν πεσμένος κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι.

Ανάλογη εικόνα εμφάνισε και η αγορά της Αμαλιάδας, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινήθηκαν οι αγορές της Κεφαλονιάς, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου. Μεγάλη ήταν η πτώση στην Κόρινθο όπου εκτιμάται ότι υπήρξε μια απώλεια περίπου στο 20% συγκριτικά με το 2016, ενώ σημαντική πτώση παρατηρήθηκε και στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας. Αντιθέτως στη Λακωνία τα καταστήματα κάνουν θετικό απολογισμό καθώς έπεσε χρήμα στην αγορά από την αγροτική παραγωγή και ιδίως το λάδι που κινήθηκε εξαιρετικά φέτος.

Πάντως οι έμποροι εκτιμούν ότι δεν «πάγωσαν» όσο αρχικά περίμεναν καθώς κοινωνικό μέρισμα και τα επιδόματα προς τους νέους ανέργους, ζέσταναν κάπως τα ταμεία τους περιορίζοντας τις απώλειες. «Δυστυχώς ο κόσμος έχει πάρα πολλές φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα μέρος των χρημάτων που πήραν λίγο πριν τις γιορτές να πάει εκεί. Οι πολίτες καλύπτουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους, μετά τις βασικές τους ανάγκες, όπως η διατροφή τους, και μετά κινούνται για αγορές ρούχων και δώρων», σημειώνει ο κ. Βαγενάς.

Παράλληλα εξηγώντας την κάμψη που παρατηρήθηκε στην Καλαμάτα, παρά το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία της περιοχής έχουν πληρότητα 100% , εξηγεί: «Το φαινόμενο του all inclusive τουρισμού έχει κάνει πολλή μεγάλη ζημιά στις τοπικές οικονομίες. Όσοι διαμένουν στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν βγαίνουν έξω στις πόλεις ούτε για έναν καφέ, πόσο μάλλον για αγορά στα καταστήματα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι έμποροι αισιοδοξούν ότι οι αγορές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα και το τελευταίο πενθήμερο του έτους, περίοδο που παραδοσιακά στην Ελλάδα ξοδεύονται αρκετά χρήματα σε παιχνίδια και δώρα για μικρούς και μεγάλους.

«Το προηγούμενο διάστημα δεν μας βοήθησε και ο καιρός. Τώρα που πληρώθηκαν όλες οι άλλες υποχρεώσεις, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν αγορές δώρων και άλλων ειδών από τα εμπορικά μας καταστήματα. Συνήθως μέχρι την Πρωτοχρονιά ο κόσμος κινείται αρκετά. Μακάρι να πάνε καλά τα πράγματα να βγάλουν και οι συνάδελφοι κάποια από τα «σπασμένα» της χρονιάς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαγενάς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις