Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Έσωσε την παρτίδα ο "θησαυρός" της Αχαΐας- Πόσο θα πληρώσουμε φέτος το λάδι μας

Έσωσε την παρτίδα ο "θησαυρός"...
Χριστακόπουλος Θάνος

Καλή η χρονιά παρά τα προβλήματα

Σώθηκε κατά πώς φαίνεται η χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Αχαΐας καθώς παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, την αρχική ξηρασία, το χαλάζι που χτύπησε αρκετά χωριά της Δυτικής Αχαΐας και τις υπόλοιπες αντιξοότητες (δάκος κ.α.) η συγκομιδή είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι. Τούτο σημαίνει ότι και οι τιμές του ελαιόλαδου θα συγκρατηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα για τους καταναλωτές.

Τα πράγματα όμως αρχικά δεν διαφαίνονταν καλά για φέτος και πραγματικά το μάζεμα της ελιάς εξελίχθηκε σε «θρίλερ» καθώς οι παραγωγοί καθυστερούσαν όσο το δυνατόν περισσότερο μιας και η ανομβρία απειλούσε να τινάξει στον αέρα την σεζόν. Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου οι ελιές ήταν ζαρωμένες και θα έβγαζαν σκέτο «δηλητήριο» αφού δεν είχε βρέξει στην Αχαΐα. Η αναμονή έσπαζε κόκαλα, όπως μας περιγράφουν χαρακτηριστικά, αγρότες της περιοχής. Αρκετοί μάλιστα είχαν σκεφτεί να μην μπουν καν στον κόπο να τις μαζέψουν τις ελιές.

Όμως για καλή τους τύχη πάνω στο κρίσιμο σημείο, λίγο πριν την επερχόμενη καταστροφή, οι ουρανοί άνοιξαν. Βέβαια σε ορισμένα χωριά της Δυτικής Αχαΐας (Κώμη, Μιτόπολι κ.α) αυτό σήμαινε χαλάζι και απώλεια μέρους του καρπού, ωστόσο για την πλειοψηφία ήταν «μάννα εξ ουρανού». Έτσι αν και με σημαντική καθυστέρηση τα ελαιόπανα στρώθηκαν και ο «θησαυρός» της αχαϊκής γης οδηγήθηκε προς τα ελαιοτριβεία.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι τελικά η παραγωγή κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, ειδικά σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο αρκετοί αγρότες δεν έχουν προλάβει ακόμα να μαζέψουν τις ελιές τους με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ακόμα συνολικός απολογισμός. Αν δεν ρίξει πάγο (κάτι που φοβούνται μετά τις τελευταίες ημέρες της κακοκαιρίας) και οι τελευταίοι θα έχουν καλή χρονιά, λένε στο thebest.gr αγρότες και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων της περιοχής.

«Ευτυχώς η παραγωγή δείχνει να είναι μεγαλύτερη από πέρσι και αρκούντως ικανοποιητική. Πετύχαμε και καλή ποιότητα χωρίς οξύτητα και άλλα προβλήματα. Η συγκομιδή όμως πήγε πίσω και υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, φθάσαμε στις αρχές Νοεμβρίου και ακόμα δεν είχαμε επικοινωνία με τους παραγωγούς μας», δηλώνει στο thebest.gr η Γεωργία Σώρρα, υπεύθυνη επιχείρησης εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου.

Όσο για τις τιμές; Αυτές για τους παραγωγούς ξεκίνησαν από περίπου 4 ευρώ και έπεσε σταδιακά όσο αυξάνονταν οι ποσότητες μέχρι τα 3,5 ίσως και λίγο παρακάτω. Αυτό σημαίνει ότι απευθείας από τους ελαιοπαραγωγούς μπορεί κανείς να βρει λάδι με 4-4,5 ευρώ ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν στο σούπερ μάρκετ λάδι από επιχειρήσεις τυποποίησης της περιοχής με περίπου 5,8 ευρώ. Φυσικά όταν μιλάμε για τις μεγάλες και γνωστές εταιρίες αυτές πουλάνε πολύ ακριβότερα καθώς μπορεί κανείς να βρει στα ράφια του σούπερ-μάρκετ γνωστές φίρμες με 7,8 ευρώ και παραπάνω.

Σε γενικές γραμμές η αποτίμηση της κυρίας Σώρρα και μικρών ελαιοπαραγωγών, είναι ότι απετράπησαν τα χειρότερα, υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα, σε πάρα πολύ καλή ποιότητα λάδι με τις τιμές να μην «τσούζουν» του καταναλωτές αλλά που «ζεσταίνουν» ταυτόχρονα τις τσέπες των παραγωγών.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις