Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Την τροποποίηση του σχεδίου πόλης περιμένει ο δήμος Πατρέων για να ξεκινήσει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου στο Γλαύκο

Την τροποποίηση του σχεδίου πόλης περιμέ...

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του έργου

Η δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών έγινε νόμος στην Ελλάδα από το 2006. Παρ’ όλα αυτά, δέκα και πλέον χρόνια μετά, δεν τελείται καμία αποτέφρωση στη χώρα μας, καθώς δεν έχει δημιουργηθεί αποτεφρωτήριο.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως έχει ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία δύο Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών, ένα στον Δήμο Αθηναίων κι ένα στον Δήμο Πατρέων.

Στην Πάτρα, ο δήμος προωθεί τη δημιουργία ΚΑΝ σε χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου στο Γλαύκο της Πάτρας.

Για το θέμα μίλησε στην Καθημερινή ο αντιδήμαρχος Πατρέων Παύλος Στάμος ο οποίος επεσήμανε: «Αναμένουμε την τροποποίηση του σχεδίου πόλης από την αποκεντρωμένη διοίκηση, καθώς στο συγκεκριμένο οικόπεδο έκτασης 12 στρεμμάτων προβλεπόταν βιολογικός καθαρισμός, ο οποίος σήμερα δεν χρειάζεται, καθώς η περιοχή έχει συνδεθεί με τον κεντρικό βιολογικό της Πάτρας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, που έρχεται να ικανοποιήσει δικαιώματα και ανάγκες συμπολιτών μας.

Ο Δήμος Πατρέων έχει αποφασίσει το Κέντρο να ανεγερθεί από τον δήμο και αναζητούμε τη φόρμουλα χρηματοδότησης. Υπολογίζοντας ένα τέλος αποτέφρωσης γύρω στα 500 ευρώ και σε κάθε περίπτωση μικρότερο των 700 ευρώ που κοστίζει το συγκεκριμένο τέλος στη Σόφια, θα έχουμε απόσβεση σε 3-4 χρόνια.

Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Στάμος. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το ΚΑΝ θα είναι ένα δημόσιο κτίριο με προσεγμένη αρχιτεκτονική, περίπου 800-900 τ.μ., ενώ η υπόλοιπη έκταση θα περιλαμβάνει τον χώρο στάθμευσης και μεγάλη επιφάνεια πρασίνου, και μάλιστα υψηλού».

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα βήματα, σε πολλές χώρες της Ευρώπης η «πλειονότητα» ή μεγάλο ποσοστό επί του συνόλου των νεκρών, αποτεφρώνεται: Στην Ελβετία το ποσοστό φτάνει το 87,5%, στις σκανδιναβικές, Δανία (81%), Σουηδία (80%), Φινλανδία (48%) και Νορβηγία (39%) καταγράφονται μεγάλα ποσοστά, στη Βρετανία 75% και στη Γερμανία 55%, στην Ιβηρική, Πορτογαλία 50,5% και Ισπανία 46,5%, στη Γαλλία 34,5% και στην Ιταλία 20%.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις