Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων Erasmus+ ΚΑ1, με θέμα την ανεργία στους νέους

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων Eras...

“YouthEm: Empowering Youth Employability” Σελιανίτικα Αχαΐας, 22-29 Σεπτεμβρίου 2017

Ανεργία και οι νέοι μας! Επίκαιρο, κοινωνικό θέμα που απασχολεί όλους μας.

 

Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ΜΚΟ στην Πάτρα διοργάνωσε και υλοποίησε στα Σελιανίτικα Αχαΐας από 22-29/9/2017 το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmous+ KA1,“YouthEm: Empowering Youth Employability”.

Σαράντα Νέοι από χώρες όπως, Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Σερβία, Τουρκία, Λιθουανία και Ιταλία συμμετείχαν σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA1, με θέμα την ανεργία των νέων στην Ευρώπη, απασχολησιμότητα, απόκτηση δεξιοτήτων, απαραίτητες για την εργασία. ενώ βασικός στόχος αποτελεί η ενδυνάμωση των νέων με δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στην ανεύρεση εργασίας και στην αύξηση της απασχολησιμότητας τους. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, οι νέοι μας ανέπτυξαν τις δεξιότητες αυτές μέσω μη τυπικής μάθησης και μέσω δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την τέχνη.

 

Στόχοι προγράμματος:

• να αναδειχθούν, βελτιωθούν, καλλιεργηθούν οι βασικές ικανότητες και οι εγκάρσιες δεξιότητες των συμμετεχόντων νέων, ιδιαίτερα εκείνων με λιγότερες ευκαιρίες σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς προσόντων.

• Να συμμετάσχουν οι νεαροί μας σε θέατρο δρόμου σε πεζόδρομο στο κέντρο των Σελιανίτικων με θέμα: "Πώς οραματίζονται οι νέοι την ανθρωπότητα σε 30 χρόνια».

• να προωθηθεί η συμμετοχή των νέων στη Δημοκρατική ζωή της Ευρώπης

• να ενισχυθεί η ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη & το αίσθημα του «ανήκειν» στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

• να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους πολιτισμούς, να συμμετέχουν στον διαπολιτισμικό διάλογο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κοινωνική απομόνωση των νέων.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για την ανεργία στις χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, καθώς και για δράσεις της πολιτείας και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών σε κάθε χώρα για την αύξηση της απασχολησιμότητας των νέων. Επίσης, μέσω συζήτησης σε ομάδες εργασίας ενημερώθηκαν για τις δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας νέος, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας. Το Σχέδιο αυτό ανέδειξε τις βασικές ικανότητες των νέων, ενδυνάμωσε και καλλιέργησε τις βασικές και εγκάρσιες δεξιότητες τους μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής μάθησης, προώθησε δημιουργικά και πρωτοποριακά Ευρωπαϊκά μονοπάτια στο θέμα «ανεργία των νέων», για την προσωπική τους εξέλιξη, βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και προοπτικών, ενισχύοντας την κοινωνικότητα τους καθώς την ιδιότητα του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

Οι νέοι μας στρέφονται και αναζητούν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τι δυνατότητες προσφέρει η Ευρώπη στους νέους; Τι είναι το EURES; Ποιες είναι οι ικανότητες & ποιες

είναι οι δεξιό

τητες απαραίτητες για τους νέους σήμερα προς εύρεση εργασίας; Οι απαντήσεις περικλείονται στα διαδραστικά εργαστήρια που διεξήχθησαν, με την ενεργή συμμετοχή των νέων, χρησιμοποιώντας μεθοδολογία μη τυπικής μάθησης όπως: εργαστήρια, ασκήσεις γνωριμίας και επικοινωνίας, παιχνίδια ρόλων, θεατρo δρόμου (street Art) , ασκήσεις & δραστηριότητες, στη φύση, μάθηση μέσα από την εμπειρία και κυρίως μέσω peer-learning (μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο), αθλητικές δραστηριότητες, πολιτιστικές επισκέψεις σε μουσεία, οι οποίες σχεδιάστηκαν και ετοιμάστηκαν εξ ’ ολοκλήρου από τους ίδιους τους νέους πριν την ανταλλαγή.

Επιπλέον, οι νέοι έμαθαν να συντάσσουν το προσωπικό τους βιογραφικό σημείωμα χρησιμοποιώντας το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Europass CV.

Η προσομοίωση συνέντευξης που ακολούθησε άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους, καθώς πολλοί νέοι για πρώτη φορά βρέθηκαν στη θέση να συμμετάσχουν σε μια συνέντευξη. Επιπρόσθετα, η ευρηματικότητα και η καινοτομία των νέων αποτυπώθηκε στις επιχειρηματικές ιδέες τους κατά το σχεδιασμό πρωτότυπων και ευφάνταστων start-up εταιρειών, καθώς και στον τρόπο προώθησης, διαφήμισης και πώλησης των προϊόντων και των υπηρεσιών των εταιρειών αυτών.

Σημαντική στιγμή της Ανταλλαγής Νέων ήταν η επίσκεψη στην πόλη της Πάτρας στις 26/09/2017. Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και να γνωρίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Ακολούθησε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με νέους επιχειρηματίες της Αχαΐας, οι οποίοι συνομίλησαν με τους νέους και τους ενέπνευσαν, ώστε να αφοσιωθούν στα όνειρα και στους στόχους τους. Η συζήτηση αυτή με τους επιχειρηματίες πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας με τον ειδικό Σύμβουλο κ. Κούστα Αθανάσιο. ενώ ελαφρύ γεύμα προσφέρθηκε εκ μέρους της εταιρείας ΛΟΥΞ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ.

Στη συνέχεια, οι νέοι είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με Πατρινούς επιχειρηματίες και να μάθουν τα όνειρά τους, τις ευχάριστες στιγμές της δουλειάς τους, καθώς και τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέσα από την δραστηριότητα «rally activity». Η ημέρα αυτή τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο στη γραφική παραλία του Ψαθοπύργου, όπου η εταιρεία του κύριου Ζαχαρόπουλου Arkhon Panel AE προσέφερε ολοκληρωμένο δείπνο στους νέους μας με υπέροχες ελληνικές γεύσεις.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση μνήμης στις 27/10/2017 για τον εθελοντή του Αχαϊκού Ινστιτούτου Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Νίκο Καραπάνο, ο οποίος είχε συμβάλλει στο σχεδιασμό αυτού του προγράμματος. Ο Νίκος Καραπάνος είχε πέσει θύμα ασυνείδητου μεθυσμένου οδηγού στις 14 Νοεμβρίου 2015 στην Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα. Έτσι, στην εκδήλωση αυτή μνήμης του αδικοχαμένου εθελοντή Νίκου Καραπάνου τονίστηκε ιδιαίτερα στους νέους και δόθηκε το μήνυμα ότι η αναγκαιότητα σωστής οδικής συμπεριφοράς, καθώς και ότι ποτέ δε θα πρέπει να οδηγούν ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ.

Το αποκορύφωμα όμως της Ανταλλαγής αυτής των Νέων ήταν η παρουσίαση των τεσσάρων εργαστηρίων workshops στην τοπική κοινωνία των Σελιανιτίκων στις 28/09/2017, που προετοιμάζονταν καθ’ όλη την εβδομάδα και περιελάμβαναν θέατρο, μουσική, ζωγραφική και χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θέμα όλων των workshops ήταν: «Πώς φαντάζεστε τη δουλειά σας σε 30 χρόνια;». Οι νέοι με τη φαντασία τους και την ευρηματικότητά τους και πάλι παρουσίασαν εκπληκτικά έργα σε όλους τους τομείς της τέχνης και όλοι εντυπωσιάστηκαν με τα αποτελέσματα.

 

Και καθώς η Ανταλλαγή Νέων έφτασε στο τέλος της, όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος YouthEm, συμφώνησαν ότι έζησαν αξέχαστες στιγμές και έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία και την ελληνική κουλτούρα, από τις εμπειρίες και γνώσεις που αποκόμισαν από το πρόγραμμα, από τις δεξιότητες που απέκτησαν καθώς και από τους καινούργιους φίλους που απεκτησαν. Όλοι ευχήθηκαν να ξανασυναντηθούν κάποια μέρα σε κάποιο άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα Erasmus+ και να ζήσουν αντίστοιχες στιγμές!

 

Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Κυριακή Βαμβακά, εκπαιδευτικός, Υπεύθυνη Συντονίστρια Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Πρόεδρος του Αχαϊκού Ινστιτούτου με την ενεργή συμμετοχή, ουσιαστική στήριξη και εθελοντική βοήθεια ενεργούς ομάδας εθελοντών του Ινστιτούτου, οι οποίοι εξέπληξαν τους ευρωπαίους νέους μας με την συνέπεια τους, ακρίβεια, και την ευρηματικότητα τους , καθότι υποστήριξαν το όλο σχέδιο τα μέγιστα. Οι έλληνες εθελοντές είναι:

 

Μιχάλης Λυκούρας, μεταπτυχιακός φοιτητής Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρων,

Μαρία Παπαϊωάννου, μεταπτυχιακή απόφοιτος σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών

Φίλιππος Πελεκουδας – Οικονόμου, φοιτητής τελειόφοιτος σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών

Ορέστης Μαραζιώτης, Φοιτητής Μηχανικός Υπολογιστών & Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών.

Αθανασία Παπαιωάννου, φοιτήτρια Φυσικής Σχολής πανεπιστημίου Πατρών

Μαρία – Μαλεβή Παπαδάκη

Κίμων Κωνσταντόπουλος, φοιτητής Μαθηματικής Σχολής πανεπιστημίου Πατρών

Άγγελος Γιαννόπουλος, , Φοιτητής Μηχανικός Υπολογιστών & Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πατρών

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις