Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας «Δανιηλίς» τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας  «Δανιηλ...

Γιορτάζουν οι παλαίμαχοι της ζωής που έχουν τη σοφία και πολλές εμπειρίες από το πέρασμα των χρόνων

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τρίτης Ηλικίας, την 1η Οκτωβρίου, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας με ανακοίνωση του, εκφράζει το ενδιαφέρον του για αυτό το ζωντανό και πολύτιμο μέρος της κοινωνίας μας.

Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει:

Γιορτάζουν οι παλαίμαχοι της ζωής, που έχουν τη σοφία και πάρα πολλές εμπειρίες από το πέρασμα των χρόνων, τις οποίες μεταβιβάζουν πρόθυμα στους νέους. Γιορτάζουν οι δημιουργοί της παράδοσης, την οποία θα εμπιστευθούν στις επόμενες γενιές. Γιορτάζουν οι άνθρωποι που διαθέτουν την αίσθηση του μέτρου, τη νηφαλιότητα και την ψυχική ηρεμία που απαιτείται, ώστε να μην υπερτιμούν τα υλικά αγαθά, υποτιμώντας τα πνευματικά.

Λειτουργούν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με το ρεαλισμό που απαιτείται αποφεύγοντας τις ακραίες καταστάσεις. Γιορτάζουν οι δικοί μας άνθρωποι, οι γονείς μας, οι θείες και οι θείοι μας, οι γιαγιάδες, οι παππούδες μας, πρόσωπα αγαπημένα από το συγγενικό ή το φιλικό μας περιβάλλον. Πρόσωπα που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, τον ξεριζωμό και την ορφάνια, τη φτώχεια και τον ξενιτεμό.

Πρόσωπα που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και εργάσθηκαν κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και παρά τις οικονομικές δυσκολίες δημιούργησαν πολυμελείς οικογένειες και σπούδασαν αρκετά από τα παιδιά τους, κάτι που στη σημερινή εποχή θα φάνταζε ανυπέρβλητο. Στις περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες, οι ηλικιωμένοι θεωρούνταν ως οι σοφοί της κοινωνίας.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην κοινωνία και παρά το ότι συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτούς με τον όρο «οι απόμαχοι της ζωής», οι ηλικιωμένοι σήμερα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, αφού στην εποχή μας παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο μέσω εθελοντικού έργου, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της οικονομικής συνεισφοράς τους από τα πενιχρά εισοδήματά τους..

Οι ηλικιωμένοι, που προσέφεραν και εργάστηκαν στην κοινωνία, δικαιούνται από το κράτος υπηρεσιών που θα τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα υγείας και λειτουργικής ανεπάρκειας που έχουν και όχι να αποβάλλονται βίαια από την κοινωνία. Το κράτος, η πολιτεία, οι φορείς κοινωνικής πολιτικής έχουν χρέος έναντι των ηλικιωμένων. Παράλληλα, η οικογένεια όμως, θα πρέπει να αναλάβει την προσφορά φροντίδας, χρόνου και αγάπης στα γηραιά μέλη της.

Τούτο βεβαίως δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά διαφορετικά θα γίνουμε μία κοινωνία «οίκων ευγηρίας», ψυχρή με μεγαλύτερη μοναξιά για τα ηλικιωμένα μέλη και λιγότερη ελπίδα για τα νεώτερα, που θα υποστούν, συν τω χρόνω, τις επιδράσεις των αποφάσεων που λαμβάνουν σήμερα για τους άλλους.

Η ψυχή ποτέ δε γερνάει και το σημαντικότερο είναι να μην νιώθει κανείς εγκαταλελειμμένος όταν τον φθείρει εντελώς ο χρόνος και δεν μπορεί να προσφέρει αλλά και να αυτοεξυπηρετηθεί πια. Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια απλή κουβέντα για οτιδήποτε είναι αρκετή για να φωτίσει τη στιγμή τους. Πάντα θα αισθανόμαστε ευγνώμονες για τα μαθήματα ζωής που μας έδωσαν οι παππούδες και οι γονείς μας όχι μόνο με λόγια αλλά και με τον ίδιο τον τρόπο της καθημερινής τους διαβίωσης.

*Οι «Δανιηλίδες» αποδεικνύουν έμπρακτα τη στήριξή τους στα άτομα Τρίτης Ηλικίας, επενδύοντας και στην επιστημονική τους ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάιο 2017 διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Γυναίκες με ευεξία και στην Τρίτη Ηλικία» ενώ και στο παρελθόν είχαν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις