Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ταμειακά διαθέσιμα Δήμων-Περιφερειών, ας πούμε την αλήθεια

Ταμειακά διαθέσιμα Δήμων-Περιφερειών, ας...

Του Μάριου Σκυλάκου

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το χθεσινό άρθρο της Κας Σαμούρη, επικεφαλής δημοτικής παράταξης του Δήμου μας, που κάτω από από τον βαρύγδουπο τίτλο "Το κράτος βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα της Αυτοδιοίκησης", προσπαθεί να παραπλανήσει τους συμπολίτες μας και βρίθει αναληθειών. Φτάνει δε στο σημείο να επικαλείται και το Σύνταγμα, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για αντισυνταγματικές πρακτικές. Ποια είναι όμως ή αλήθεια;

Είναι γνωστό πως οι ΟΤΑ αποτελούν βασικό υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης και το δημοσιονομικο τους αποτέλεσμα επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης. Γι΄αυτό άλλωστε οι ΟΤΑ επιχορηγήθηκαν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους απο τον προϋπολογισμό (1,26 δις από το 2014), γεγονός που συνέβαλε στην τακτοποίηση εκκρεμοτήτων τους και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας τους.

Με την από 20.04.2015 Π.Ν.Π. (ν. 4323/2015 ΦΕΚ Α΄43), κατέστη υποχρεωτική η μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από την υποχρέωση εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις ταμειακές ανάγκες του επόμενου 15μερου και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα διαθέσιμα αυτά είναι νομοθετικά διασφαλισμένα (αρθρο 36). Ποσά από 3-5 εκ. ευρώ είναι άμεσα διαθέσιμα και μεγαλύτερα ποσά μπορούν να αντληθούν εντός ολίγων ημερών (5 έως 7) κατόπιν αιτήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος.   Τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ διαμορφώνονται ανά μήνα σε ποσό ύψους 2,5 δις ευρώ περίπου. Με το κλείσιμο του Ιουλίου, ενώ τα διαθέσιμα ήταν 2,8 δις, τα μεταφερθέντα στην ΤτΕ ήταν μόλις 349 εκ.- από τα οποία τα 228εκ. της Περιφέρειας Αττικής - και 245εκ. στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Τα πλεονάζοντα ταμειακά διαθέσιμα αξιοποιούνται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, με την σύναψη βραχυπρόθεσμων πράξεων (repos, swaps), στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για καλύτερη απόδοση των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Έτσι για τους Δήμους και τις Περιφέρειες εξασφαλίζονται πολύ καλές αποδόσεις. Χαρακτηριστικά σημειώνω πως για το πρώτο εξάμηνο του 2017, η καθαρή ετήσια απόδοση ανήλθε σε 3,15% περίπου, όταν είναι γνωστό πως οι αποδόσεις που παρέχουν οι καταθέσεις στις συστημικές εμπορικές Τράπεζες δεν υπερβαίνουν το 0,50%.

Είναι δε η αξιοποίηση των διαθεσίμων των ΟΤΑ σημαντική και γενικώτερα, διότι συμβάλλει στη μείωση του ελλείματος και του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης, μειώνει τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες και δημιουργεί επαρκή ταμειακά διαθέσιμα(cash buffer), για την ασφαλή και απρόσκοπτη έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Η χρηστή, ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων της χώρας που εφαρμόζει η κυβέρνηση οδηγεί ταχύτερα στην ορατή ενδυνάμωση της οικονομίας της χώρας.

Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας, όταν είναι επίσης γνωστό πως η σημερινή κυβέρνηση με σειρά πράξεων, έχει συνδράμει σημαντικά τον Δήμο μας στο έργο του (παραχωρήσεις, επιχορηγήσεις κ.ά.)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις