Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Μητροπολίτης Πατρών έστειλε μήνυμα και από την Πλ. Τριών Συμμάχων: "Καμιά ρατσιστική ιδιότητα δεν μπορεί να αποδοθεί στην Ορθόδοξη εκκλησία"

Ο Μητροπολίτης Πατρών έστειλε μήνυμα και...

Πλήθος κόσμου ήταν στην Δοξολογία για την επέτειο της Επανακομιδής της Κάρας του Αγ. Ανδρέου

Πάνδημος ήταν ο εορτασμός της 53ης επετείου της Επανακομιδής της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, το περασμένο σαββατοκύριακο.

Ο εορτασμός που βοηθήθηκε και από τον καλό καιρό, κορυφώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017 με την Θεία Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στις 19.00 όπου τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο πλαισίωσαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος και οι Μητροπολίτες Φιλαδελφείας (από την Ιορδανία) κ.κ. Βενέδικτος, Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, Πτολεμαίδος κ.κ. Εμμανουήλ (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), Ελασσόνας κ.κ. Χαρίτων και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος.

Στο τέλος της Δοξολογίας και πριν η ανθοστόλιστη Τιμία Κάρα τοποθετηθεί σε στρατιωτικό τζιπ για την λιτάνευση της κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου έως το νέο ιερό ναό, ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος πήρε το λόγο κι αφού αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στους Αγίους Τόπους όπου πήγε και στη θάλασσα της Γαλιλαίας, απ’ όπου και ξεκίνησε το ταξίδι του για να μεταφέρει το μήνυμα της Αγίας Ορθόδοξης πίστης (ο Άγιος Ανδρέας ήταν ψαράς, γι’ αυτό και τελέστηκε αγιασμός στην Ιχθυόσκαλα για την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου) στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η εκκλησία είναι μία ανοιχτή αγκαλιά της αγάπης.

Ανέφερε ότι η εκκλησία δεν είναι μία ιδεολογία, μία γραφική, συντηρητική παράδοση και μία αφηρημένη κοσμοθεωρία, μία φολκλορική εκδήλωση όπως πολλοί λανθασμένα νομίζουν και διαδίδουν. «Η Εκκλησία δεν είναι εφεύρεση του ανθρώπου αλλά είναι αποκάλυψη Θεού. Είναι αλήθεια Θεού. Ο Απόστολος Παύλος είχε πει “να κρατάτε αυτό που παραλάβατε”. Η Εκκλησία διδάσκει την αξία του ανθρώπινου προσώπου, την αξία της ζωής και την υπέρβαση του θανάτου.

Η εκκλησία θυσιάζεται για τον άνθρωπο όποιος κι αν είναι. Καμία ρατσιστική ιδιότητα δεν μπορεί να αποδοθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Χριστός πρώτος είχε πει “ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω”. Πριν μερικά χρόνια όταν οι πρόσφυγες κρέμονταν σαν τα σταφύλια στα κάγκελα του λιμανιού της Πάτρας, προσφέραμε όλοι την αγάπη μας και ο κόσμος μέσα από τις ενορίες του. Ο λόγος του Ιησού Χριστού, είναι λόγος ελευθερίας. Πολλοί σήμερα έχουν αγαπήσει και ασπαστεί την οδό του Ιουλιανού του Παραβάτη που έκανε θρησκευτική και πολιτιστική αντίσταση. Ο Μέγας Βασίλειος είχε δώσει στον Ιουλιανό τον Παραβάτη να διαβάσει και να κατανοήσει την Ορθόδοξη πίστη και διδασκαλία αλλά εκείνος την απέρριψε, τότε ο Μ. Βασίλειος του είπε με νόημα, “ανέγνωσες την Ορθόδοξη πίστη αλλά δεν την κατάλαβες, γιατί αν την καταλάβαινες δεν θα την απέρριπτες”.

Άρα αυτό είναι το μήνυμα και σήμερα, να διαβάσουν και να εντρυφήσουν εις βάθος και όχι μέσα από ιδεοληψίες να απορρίπτουν κάποιοι την εκκλησία και την αποστολή της», υπογράμμισε ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Φτάνοντας η πομπή της λιτανείας στο ναό του Πολιούχου Αποστόλου Ανδρέου, τελέστηκε παράκληση από τον νεοχειροτηνθέντα Αρχιμανδρίτη π. Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο ενώ πολλοί περίμεναν στην ουρά για να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέου.

Πολλοί επέλεξαν να πάνε και με το πλοιάριο με το οποίο μεταφέρθηκε η Τιμία Κάρα και η εικόνα του Αγίου Ανδρέου μέχρι την προβλήτα του παλιού λιμανιού στην οδό Αγ. Νικολάου.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις