Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γέμισε πετρέλαιο ο Σαρωνικός - Εικόνες καταστροφής στην Παραλιακή - Μέχρι τη Βούλα έφτασαν κομμάτια της κηλίδας - ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Γέμισε πετρέλαιο ο Σαρωνικός - Εικόνες κ...

Για οικολογική καταστροφή μιλούν οικολογικές οργανώσεις

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που βλέπουν από χθες το φως της δημοσιότητας. Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε στην Παραλιακή. Η Γλυφάδα μαύρισε και οικολογικές οργανώσεις κάνουν λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή. Η καταστροφή ξεκίνησε από τα ανοιχτά της Σαλαμίνας και από το βράδυ της Τετάρτης (13.09.2017) έφτασε ως τη Βούλα!Κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου του ΠΙΚΠΑ στη Βούλα εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με το notiareport.gr.

Άμεσα, ο δήμος Βούλας – Βουλιαγμένης – Βάρκιζας κινητοποιήθηκε και νοίκιασε 3000 μέτρα πλωτών φραγμάτων για να εμποδίσει την πετρελαιοκηλίδα να φτάσει στις ακτές.

Τις επόμενες ώρες θα τοποθετηθεί το φράγμα ώστε να μη φτάσουν στην ακτή τα κομμάτια από την πετρελαιοκηλίδα και την πίσσα που έχουν εντοπιστεί στ’ ανοιχτά!

Οι εικόνες από τις παραλίες της Γλυφάδας, είναι χαρακτηριστικές. Εικόνες απόλυτης καταστροφής, με την πετρελαιοκηλίδα να έχει φτάσει ως την ακτή.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, μόνο από την παραλία του Ζέρβα αντλήθηκαν 28 τόνοι πετρελαίου!

 

Περιβαλλοντικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα SOS για την πετρελαιοκηλίδα που ρυπάνει τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, κάνοντας λόγο για «μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή».

«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας (ΠΕΡΙΒΟΣ).

Όπως είπε ο κ. Ακύλας, «αυτό που πρέπει να γίνει τώρα στην περιοχή, είναι να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».

«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε», δήλωσε ο κ. Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, καθώς ομάδα ακτιβιστών και εθελοντών της οργάνωσης βρίσκεται ήδη στον Σαρωνικό, με στόχο την ανεξάρτητη καταγραφή και ανάδειξη του προβλήματος και την υποστήριξη της προσπάθειας απορρύπανσης.

«Έχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής.«Έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που υπάρχουν διαθέσιμα στον ελληνικό χώρο. Επίσης συμμετέχει και ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος, ειδικό στις πετρελαιοκηλίδες.

Γίνεται μια γιγάντια επιχείρηση.

Έχω δώσει εντολή στο Λιμενικό να την επιτηρεί από κοντά. Ακόμη και στον γερανό της απάντλησης του πετρελαίου από το βυθισμένο πλοίο έχουμε τοποθετήσει άνδρες του Λιμενικού, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Εκτίμησε ότι μέσα σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαριστεί τα πάντα.

Σήμερα (14.09.2017) θα δοθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου για την καταστροφή στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΑΛΙΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΑΛΙΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

ΦΩΤΟ EUROKINISSI ΑΛΙΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

«Δεν φταίμε εμείς» λέει ο πλοιοκτήτης!

Στον Νίκο Ευαγγελάτο και την τηλεοπτική εκπομπή Live News, στο Etv, μίλησε ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ».Ο Θεόδωρος Κουντούρης είναι από τους παλιούς πλοιοκτήτες του Πειραιά. Η εταιρεία που εκπροσωπεί, πρέπει τώρα να αναλάβει το βαρύ φορτίο για την καταστροφή στην θάλασσα του Αργοσαρωνικού.

Σε ερώτηση για το εάν το πλοίο απώλεσε όλα τα καύσιμα, απαντά: «Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα.

Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά.

Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυμάνσεις».

Ο ίδιος, πάντως, διαψεύδει πως οι εικόνες με το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και την Γλυφάδα οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη»! Συγκεκριμένα τονίζει: «Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά».

Σοβαρές καταγγελίες από την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Στην ανακοίνωση η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ότι το πλοίο είναι υπερήλικο επισημαίνοντας ότι έχει ναυπηγηθεί το 1972 με συνέπεια το γεγονός αυτό να το καθιστά εξόχως επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ταυτόχρονα, η ΠΕΝΕΝ επικαλείται αναφορές και καταγγελίες τονίζοντας ότι «στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων, έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ newsit.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις