Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

O... 11χρονος Καλαβρυτινός που έγινε κορυφαίος σεφ και επέστρεψε στην Ελλάδα για να φτιάξει τη... "Μεγάλη Βρετανία"

O... 11χρονος Καλαβρυτινός που έγινε κορ...

Ο Στάθης Λάμψας συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό ξενοδοχείο της Αθήνας

Σημείο αναφοράς για την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία. Σημαντικό δείγμα Γαλλικού Aναγεννησιακού ρυθμού που επέλεξε ο δημιουργός του Θεόφιλος Xάνσεν προκειμένου να το διαφοροποιήσει από τον διάχυτο νεοκλασικισμό της εποχής.Eνα ξενοδοχείο λαμπρό που τα σκαλιά του ανέβηκαν μεγάλοι πολιτικοί, διάσημοι καλλιτέχνες, τροβαδούροι, μαέστροι, αστέρες του Xόλιγουντ, επιχειρηματίες και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς.

Mία όαση αστικής αισθητικής, η οποία διετέλεσε γέφυρα της Aθήνας με την Eυρώπη επί 160 συναπτά έτη και σήμερα δικαίως θεωρείται σύμβολο της αθηναϊκής εξωστρέφειας...

Αυτή τη φορά αφήνεις πίσω τα μεγάλα γεγονότα και συγκεντρώνεσαι στη μικροϊστορία του ίδιου του χώρου.

Αναμένοντας να γευθείς μια σειρά από ξεχωριστά πιάτα δεν μπορείς παρά να θυμηθείς ότι η δημιουργία του ξενοδοχείου στηρίχθηκε στη μαγειρική ικανότητα και την επιχειρηματική δεινότητα ενός νεαρού πρόσφυγα του Στάθη Λάμψα.

Οι γονείς του μικρού Στάθη και οι δυο Καλαβρυτινοί, βρέθηκαν αμέσως μετά την επανάσταση στην Οδησσό της Ρωσίας.

Oπως διαβάζουμε στο kalavrytanews.com, ο Στάθης Λάμψας, επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1860 στην Αθήνα και σε ηλικία 11 ετών έπιασε δουλειά στην βασιλική αυλή.

Η ιστορία λέει ότι η ικανότητά του οδήγησε το βασιλιά στην απόφαση να τον στείλει στο Παρίσι να σπουδάσει μαγειρική τέχνη στο φημισμένο εστιατόριο Maison Doree.

Σε ηλικία 22 ετών η φήμη του τον οδήγησε στη θέση του chef του φημισμένου Γερμανού τραπεζίτη Armand Oppenheimer.

Έχοντας κερδίσει δόξα και χρήματα επέστρεψε στην Ελλάδα αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να φτιάξει στην Αθήνα ένα ξενοδοχείο αντίστοιχο με τα μεγάλα ευρωπαϊκά, ένα ξενοδοχείο «για πρίγκιπες και βασιλείς»....και το όνομα αυτού "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ"!

Το 1956, την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης της Αθήνας, το κτίριο της Μεγάλης Βρετανίας ισοπεδώνεται και ξαναχτίζεται εκ θεμελίων, διατηρώντας όλα τα υφολογικά στοιχεία του παλιού κτιρίου. Δεν έχασε ποτέ τον τίτλο και την αύρα του πολυτελέστερου ξενοδοχείου της Αθήνας.

 

Έμειναν στα δωμάτιά του και γευμάτισαν στα τραπέζια του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και όλους βέβαια τους μετέπειτα πρωθυπουργούς και Προέδρους της χώρας, έως την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τη Σοφία Λώρεν. Από τον Ρόμελ και τον Τσώρτσιλ έως τη Μαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο χαρακτηριστικά κτίρια της Αθήνας. Χτίστηκε ως οικία Δημητρίου το 1842, από τον διάσημο Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, απέναντι από το ανάκτορο του Βασιλιά Όθωνα -σημερινή Βουλή.

Το 1874, ο ξενοδόχος Σάββας Κέντρος αγόρασε μαζί με τον Ευστάθιο Λάμψα την πρώην οικία Δημητρίου και τη μετέτρεψαν στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight