Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ένα βότσαλο στη λίμνη των βεβαιοτήτων

Ένα βότσαλο στη λίμνη των βεβαιοτήτων

του Ελευθέριου Σπετσιέρη

Η αιφνίδια και με δραματικό τρόπο αλλαγή στη ζωή ενός ανθρώπου, μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει ευεργετικές επιδράσεις, όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε όλους όσους τον περιβάλλουν, από τους πλέον κοντινούς όπως η οικογένεια και οι συγγενείς, έως τους πλέον μακρινούς και άγνωστους σε αυτόν ανθρώπους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο οι ομόκεντρες κυμάνσεις, που προκαλεί το βότσαλο στην επιφάνεια μίας ήρεμης φαινομενικά λίμνης, αγγίζουν ότι βρίσκεται μέσα της δημιουργώντας έτσι και δευτερογενείς πηγές κύμανσης που συμβάλλουν με τις άλλες συνεχώς και αενάως.

Όσο μεγαλύτερη η βαρύτητα του γεγονότος τόσο μεγαλύτερη η ευεργετική δράση.

Πρώτη προϋπόθεση είναι να το διαπιστώσει εμπειρικά, δηλαδή να σταματήσει εντελώς τις επιστημονικές και ίσως τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις. Έτσι θα μπορέσει να καταλάβει την εκκλησιαστική διατύπωση «η ασθένεια είναι ευλογία».

Έπειτα να παρατηρήσει την θετική αλλοίωση – αλλαγή των άλλων, αφήνοντας παράλληλα τον εαυτό του σε «άλλα» χέρια με εμπιστοσύνη .

Τέλος, να αποφασίσει ποιά θα είναι πλέον η στάση του στη ζωή, ανεξαρτήτως της επιθυμητής προσδοκίας, δηλαδή μίας θετικής τελικής έκβασης.

Αν η στάση του παραμένει εμμονική σε ένα παρελθόν που βεβαίως εξιδανικεύεται πολλές φορές και ως τέλειο, τότε η ευκαιρία πήγε χαμένη.

Δεν θα καταλάβει ποτέ το επίσης και εκκλησιαστικό «....γιατί όχι σε μένα» , πολύ δε περισσότερο το «.... και σε μένα σε παρακαλώ για να νοιώσω τον συνάνθρωπο» που εγγίζει βεβαίως τα όχι αδύνατα, όπως έχει δείξει πάλι η εμπειρία, όρια της αγιότητας.

Αν όμως η απόφαση του είναι η εγκατάλειψη της εγωτικής αυτάρκειας και της αναθεώρησης των «αξιών» αλλά κυρίως των «σχέσεων» οι οποίες τον καθόριζαν μέχρι τότε, μπορώ να σας βεβαιώσω εκ της σύντομης προς το παρόν πείρας μου, ότι δεν αλλάζει απλώς ζωή αλλά αρχίζει να ζεί αληθινά.

Κατ’ ακολουθία των παραπάνω, δεν έχει απολύτως καμμία ουσιαστική σημασία η εκτενής αναφορά στην προσωπική μου ιστορία που λέγεται, έτσι για τους φυσιολογικά περίεργους και θέλοντες να εμβαθύνουν, αιφνίδιο σύνδρομο MDS ( πρόδρομη λευχαιμία ), ούτε καν οι διηγηματικού τύπου συναισθηματικές μεταβολές του υποκειμένου και περιβάλλοντος του, την ένταση των οποίων μπορεί ακόμη και ο ακοινώνητος να υποψιασθεί .

Μεγάλη, την μεγαλύτερη όμως σημασία για τον υποφαινόμενο άρα και για όσους θεωρούν ότι κατανοούν την κατάσταση του και ας μου επιτραπεί το εγωϊστικό , θέλημα του, είναι να τον βοηθήσουν στον νέο στόχο ζωής του που είναι η μελλοντική σωτηρία όχι μόνο των νυν πασχόντων αλλά και των ιδίων όταν έρθει , μακάρι όχι , εκείνη η ώρα και για αυτούς.

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια με την - ευλογημένη στη περίπτωση αυτή - παγκοσμιοποίηση οι Κρατικές ή αν θέλετε Εθνικές Δεξαμενές Εθελοντών Δοτών Μυελού γεμίζουν με εκθετικό ρυθμό εκτός ( οποία έκπληξη ) της Ελληνικής η οποία γεμίζει με τον δικό της ρυθμό τον Ελληνικό . Η πληροφόρηση και οι κατά περίπτωση εκστρατείες πολλών φορέων είναι αλήθεια ότι έχουν βελτιώσει τον ρυθμό αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος έτσι ώστε η Εθνική Συνεισφορά στην Παγκόσμια βάση δεδομένων να είναι αξιοπρεπής. Κάτι ανάλογο συμβαίνει δεκαετίες τώρα και με την Αιμοδοσία , κάτι που σαφώς δεν μας τιμά .

Το τεστ είναι πολύ απλό. Ηλικία εθελοντή υποψήφιου δότη μέχρι 50, ιδανικά βεβαίως οι πολύ νέοι. Λίγη ώρα από τον άπειρο πεταμένο χρόνο μας . Λίγο σάλιο από αυτό που φτύνουμε τους συμπατριώτες μας, το οποίο λαμβάνεται με μία μπατονέτα και όταν έλθει εκείνη η ευλογημένη ώρα της πρόσκλησης, μία απλή διαδικασία μετάγγισης σαν αυτή του αίματος από χέρι σε χέρι . Η ζωή αποκτά άλλο νόημα , ο δότης έναν αδελφό-ή, ειδικά αν δεν έχει, ίσως και από τα πέρατα της γής , ο λήπτης τον σωτήρα του, η ανθρωπότητα κάνει ένα απείρως σημαντικότερο βήμα από του Άρμστρογκ στην σελήνη.

Αγαπητοί φίλοι όταν θα διαβάσετε αυτό το κείμενο θερμά σας παρακαλώ να μην κάνετε ούτε ένα emotional “καραγκιοζάκι” από τα συνήθη , ούτε ένα σχόλιο συμπάθειας ή και ενδεχομένως αντιπάθειας, αφήστε κενά τα πεδία αυτά. Πατήστε την «κοινοποίηση» προς όσον το δυνατόν περισσότερους λήπτες αλλά όχι με μηχανιστική αδιαφορία.

Επιτυχία του σκοπού μου θα θεωρήσω μόνο τα μηνύματα ( inbox ) που θα λαμβάνω και τα οποία θα λένε …”πήγα” ..(προσοχή, όχι …”το είπα”) …” εγώ και άλλοι ..τόσοι “ και μπήκαμε στη λίστα . Θα ενημερώνω μόνο προσωπικά όποιον θέλει... και φυσικά θα αθροίζω ….....

Έχω επίσης την τύχη να είμαι μέλος σε κάποιες οργανώσεις με σκοπούς ωφέλιμους . Εκεί βρίσκονται άνθρωποι με πολλή μεγάλη φήμη. Ας μου απαντήσουν τι θα κάνουν , όχι για τα μάτια.

Υπάρχουν πολλοί γνωστοί μου και στα διάφορα Μ.Μ.Ε με πολύ δυνατή πένα ή λόγο – ξέρουν αυτοί – που θα το δούν. Ας πάρουν το κείμενο αυτό χωρίς να με αναφέρουν και ας το αναδημοσιεύσουν ή ακόμη καλύτερα με αφορμή αυτό, ας γράψουν κάτι δικό τους το οποίο σίγουρα θα είναι πιο δυνατό .

Θα τους παρακολουθώ από τώρα και πέρα . Το κείμενο αυτό δίκην μανιφέστου θα επαναλαμβάνεται τακτικά. Δεν θα τους αφήσω σε ησυχία μέχρι να δω κάποια έστω και μικρή δράση . Θα συγχαρώ τους άξιους, θα εκθέσω όμως άσχημα τους αδιάφορους. Έχω το δικαίωμα γιατί χρόνια εθελοντής αιμοδότης, δυστυχώς παίρνω πίσω ότι έδωσα και δεν μπορώ να δώσω άλλο πιά .

Να μην χαθεί άλλος χρόνος , να μην χαθεί κανένας άνθρωπος .

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις