Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άνοιξε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, από το 1ο λεπτό άρχισαν οι αιτήσεις! Βήμα-βήμα η διαδικασία- Ποιους επιχειρηματίες αφορά

Άνοιξε η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Μιλα ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης

Τεράστιο ήταν το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό συμβιβασμό κι αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Κυριολεκτικά από το πρώτο λεπτό που η πλατφόρμα βγήκα στον «αέρα» ξεκίνησαν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα πάνω από 250 άτομα μπήκαν στο σύστημα και ξεκίνησαν να καταχωρούν τις αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 2.000. Αυτό καταδεικνύει και το πόσο είχε ανάγκη η πραγματική οικονομία της χώρας αυτή τη ρύθμιση που αφορά επιχειρηματίες που χρωστούν προς τράπεζες και δημόσιο 20.000 ευρώ.

«Κάποιοι  πραγματικά βρίσκονταν στα όριά τους κι εδώ και τρεις μήνες που είχε ψηφιστεί ο νόμος μας ρωτούσαν: «γιατί αργείτε τόσο πολύ;» Του λέγαμε ότι από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νόμος χρειαζόμαστε και τρεις μήνες να φτιάξουμε την πλατφόρμα, να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο, να βγουν οι εγκύκλιοι κ.α.», αναφέρει σχετικά ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ως προς τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να φθάσουμε στο πιθανό κούρεμα των χρεών και τη ρύθμιση των οφειλών (προς το Δημόσιο) μέχρι 120 δόσεις, αυτή, σε γενικές γραμμές, είναι η εξής:

Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνουν στην ιστοσελίδα της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους (www.keyd.gov.gr ), στην πλατφόρμα μπαίνεις με τους κωδικούς το TAXIS, εφόσον μπεις το πρώτο βήμα είναι να καταχωρήσεις όλα σου τα χρέη. Δηλώνεις έναν-έναν σε ποιους χρωστάς.

Στην συνέχεια, αφού βάλεις τα δικαιολογητικά και ολοκληρώσεις την αίτηση, αυτή θα αποσταλεί σε έναν συντονιστή. Αυτός είναι ένας συγκεκριμένος διαμεσολαβητής από το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά βάση ένας δικηγόρος, ο οποίος κάνει κάποιους ελέγχους και μετά ο φάκελος αποστέλλεται  σε όσους χρωστά ο ενδιαφερόμενος (ο διαμεσολαβητής πληρώνεται από τον ιδιώτη που κάνει την αίτηση και είναι το μόνο κόστος που έχει ως υποχρεωτικό ο νόμος).

Παράλληλα τους καλεί να μελετήσουν την υπόθεση και 15 ημέρες μετά ξεκινάει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και των αντιπροτάσεων. Όταν ψηφίσει το 60% των πιστωτών η διαδικασία ολοκληρώνεται.

«Απαίτηση του νόμο για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία και να πάρεις όλα τα οφέλη που προβλέπει, κούρεμα, δόσεις κ.α. είναι να εξοφλήσεις τους μικρούς πιστωτές, δηλαδή τους εργαζομένους και τους μικρούς προμηθευτές, όλοι αυτοί πρέπει να εξοφληθούν…

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της αίτησης και προχωρήσει, αναστέλλονται και όλα τα καταδιωκτικά μέτρα πλειστηριασμοί και κατασχέσεις άρα λοιπόν η επιχείρηση αυτομάτως ενημερώνεται ότι έχει περάσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας. Αν είναι μια μικρή επιχείρηση μπορεί να καταλήξουν και δύο βδομάδες μετά, εάν είναι μια μεγάλη επιχείρηση θα πάρει και 6 μήνες μπορεί και παραπάνω. Για μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση η διαπραγμάτευση μπορεί να διαρκεί 2-3 ή 4 μήνες», εξηγεί ο κ. Κουρμούσης.

Βασικό στοιχείο για να προχωρήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για μια επιχείρηση είναι να αποδεικνύεται η βιωσιμότητάς της. Τούτο σημαίνει ότι τα έσοδά της πρέπει να είναι περισσότερα από τα έξοδα μη λαμβάνοντας υπόψη, στα έξοδα, τους φόρους, τους τόκους και τις αποσβέσεις.

«Η βιωσιμότητα της επιχείρησης αποδεικνύεται μέσω μιας μελέτης βιωσιμότητας, την οποία μπορεί να την συντάξει και να την καταθέσει ο ενδιαφερόμενος ή εάν δεν θέλει να το κάνει, παραχωρεί το δικαίωμα στους πιστωτές της. Άρα η τράπεζα θα κάνει δική της μελέτη για την επιχείρηση και θα καθορίσει το τι θα πληρώνει. Εμείς παροτρύνουμε όλες τις επιχειρήσεις να το κάνουν οι ίδιες με το λογιστή τους ή κάποιον εξειδικευμένο οικονομολόγο για να αποδεικνύουν τι μπορούν να πληρώνουν», επισημαίνει ο καθ’ ύλην κυβερνητικός παράγοντας, Φ. Κουρμούσης.

Μπορούν όμως οι τράπεζες να μπλοκάρουν την όλη διαδικασία και να απαιτήσουν την άμεση αποπληρωμή των χρεών της επιχείρησης χωρίς να δείξουν διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης;

«Δεν μπορεί να το πει αυτό ελαφρά την καρδία γιατί ο νόμος έχει μέσα συγκεκριμένους κανόνες που πρέπει να τηρηθούν. Λέει π.χ. ότι η τράπεζα μπορεί να δεχθεί μια πρόταση εφόσον τα χρήματα που θα λάβει, στο διάστημα της 10ετίας, είναι περισσότερα από την αξία των ακινήτων. Επίσης πρέπει να λάβει υπόψη την βιωσιμότητα της επιχείρησης που περιγράφει ποια θα είναι τα έσοδά της για τα επόμενα τρία χρόνια. Άρα η τράπεζα δεν λέει ότι θέλει, παρομοίως και το Δημόσιο. Όλοι τηρούν κάποιους κανόνες που προβλέπει ο νόμος», απαντά ο ε.γ. διαχείρισης ιδιωτικού χρέους μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις