Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο γνωστός... άγνωστος ιδιοκτήτης ενός υπέροχου κτιρίου στο κέντρο της Πάτρας-Το εμπόριο και η δημαρχιακή θητεία του Ανδρέα Γαλανάκη

Ο γνωστός... άγνωστος ιδιοκτήτης ενός υπ...

Δείτε ΦΩΤΟ

Ο Ανδρέας Γαλανάκης (1891-1967) ήταν Έλληνας έμπορος που διατέλεσε δήμαρχος Πατρέων κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου του 1891 στην Πάτρα και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1907 από τη Β΄ τάξη της Εμπορικής Σχολής Πατρών.

Ασχολήθηκε με το εμπόριο σιδηρικών και μετάλλων αρχικά σαν υπάλληλος στο κατάστημα του θείου Μεγακλή Φωτόπουλου και έπειτα με δική του επιχείρηση.

Λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας αναδείχτηκε σε μέλος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου καθώς και του εισαγωγικού συλλόγου, ενώ ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σκαγιοπούλειου Ορφανοτροφείου, συμμετέχοντας παράλληλα και σε φιλολογικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν από τα λαϊκά αναγνωστήρια.

Κατά τις εκλογές του 1934 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Πατρέων, ενώ στην έναρξη της Κατοχής ήταν μέλος της διοικούσας επιτροπής του δήμου.

Στις 12 Ιουλίου του 1941 διορίστηκε δήμαρχος από τις κατοχικές δυνάμεις, αντικαθιστώντας τον Βασίλειο Ρούφο που παύθηκε από τα καθήκοντά του διότι αρνήθηκε να δώσει όρκο υποταγής στον βασιλιά της Ιταλίας.

Ο Γαλανάκης παρέμεινε στον δημαρχιακό θώκο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου οπότε και φαίνεται να παραιτήθηκε υπό την πίεση της κοινωνικής απαξίωσης προς το πρόσωπό του. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έθεσε ως προτεραιότητα τη σωστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου. Αντικαταστάτης του ήταν ο Ιωάννης Βλάχος.

Απεβίωσε στις 27 Φεβρουαρίου του 1967. Ήταν παντρεμένος με την Ναυσικά Μπεκατώρου και είχε πέντε παιδιά.

Αρχές δεκαετίας 1950 ο γνωστός έμπορος Ανδρέας Γαλανάκης στο ισόγειο κατάστημα που διατηρούσε επί των οδών Ρήγα Φεραίου και Φιλοποίμενος. Από το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Ανδριόπουλου

Αρχές δεκαετίας 1950 ο γνωστός έμπορος Α...

Αρχές δεκαετίας 1950 ο γνωστός έμπορος Ανδρέας Γαλανάκης στο ισόγειο κατάστημα που διατηρούσε επί των οδών Ρήγα Φεραίου και Φιλοποίμενος. Από το προσωπικό αρχείο του Ανδρέα Ανδριόπουλου

Το Μέγαρο Γαλανάκη ένα κτήριο στολίδι για την Πάτρα που μαγνητίζει το βλέμμα, ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελεί κόσμημα για την Πάτρα.

Το κτήριο μετά την εξωτερική ανακαίνιση/ Φωτογραφία:Ανδρέας Ανδριόπουλος

Το κτήριο μετά την εξωτερική ανακαίνιση/...

Το κτήριο μετά την εξωτερική ανακαίνιση/ Φωτογραφία:Ανδρέας Ανδριόπουλος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight