Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η νέα ακτοπλοική γραμμή: Αγαθονήσι – Πάτρα

Η νέα ακτοπλοική γραμμή: Αγαθονήσι – Πάτρα

Του Δημητρίου Δελέγκου – Ιδιωτικού υπάλληλου

Αγαθονήσι, του Δήμου Καλύμνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 185 κάτοικοι.

Το καράβι της γραμμής παλιό, μικρό, γεμάτο αναστεναγμό όπως και ο προορισμός. Με ένα βραχύ και βαθύ συριγμό  η μπουκαπόρτα του μπλε πλοίου με την ονομασία «ΚΑΛΥΜΝΟΣ» ανοίγει και οι λιγοστοί επιβάτες αποβιβάζονται στο νησί.

Μετά από λίγο ένας μακρύς και βιαστικός συριγμός, ακολουθεί. Η μπουκαπόρτα του πλοίου κλείνει. Με άσπρα γράμματα σε μπλε φόντο  γράφει: «Το πραγματικό ταξίδι της ανακάλυψης δεν είναι μόνο η αναζήτηση νέων τοπίων, αλλά και η απόκτηση νέας προοπτικής».

Το αποτύπωσαν το απόφθεγμα η Βασιλική και ο Μάνος, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που έφθασαν στο Αγαθονήσι με τα τρία μικρά παιδιά τους για να υπηρετήσουν στο Λύκειο του νησιού. Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο όλα μαζί, σαν το ιμάμ μπαϊλντί της Λωξάντρας. Οκτώ τα νηπιαγωγάκια, δέκα οι μαθήτριες και οι μαθητές στο δημοτικό, τέσσερις στο γυμνάσιο και δύο στο λύκειο.

Το κουδούνι χειροκίνητο, το προαύλιο κοινό, όπως επίσης και τα παιχνίδια. Μερικές φορές δε για να συμπληρωθεί και η δεύτερη εξάδα στο βόλεϊ συμμετέχουν και οι καθηγητές, με διαιτητή πάντα από το νηπιαγωγείο.

Από τα παράθυρα της αίθουσας του λυκείου και οι μαθητές και οι καθηγητές αντίκριζαν το Αιγαίο. Ήταν δεκαπέντε ημέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, η θάλασσα βούιζε από τον αέρα και δεν τους άφηνε να κάνουν μάθημα. Είδε και απόειδε  η Βασιλική και ρωτάει τους δύο μαθητές: «Παιδιά τι σκοπό έχετε;» και τα παιδιά της απαντούν: «Eσείς κυρία;»

Δεν ήθελε και πολύ η Βασιλική, νέα ήταν, στην αρχή της κρίσης είχε διοριστεί, αποφασισμένη ότι δεν ήθελε να αποκτήσει ξενοδοχείο στο νησί από τα ιδιαίτερα το πήρε το μήνυμα και χωρίς να χάσει χρόνο τους λέει: «Ακούστε, ξέρω ότι αγαπάτε το τόπο σας, θα τον αγαπήσετε όμως περισσότερο αν μορφωθείτε και επιστρέψετε να προσφέρετε σ’ αυτόν».

Αμάτι μωχαμέτη το έβαλε και η Βασιλική και οι μαθητές, το λύκειο τους να πάρει για πρώτη φορά μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις στην Κάλυμνο. Μάθημα στο σχολείο, μάθημα μετά από το σχολείο, θάλασσα, αέρας, ψάρεμα για το μεροκάματο της οικογένειας, μα πάνω όλα, σκοπός και στόχος και για τους δυο. Κάπου – κάπου τους υπενθύμιζε αυτό που ήταν γραμμένο στην μπουκαπόρτα του πλοίου. Και πάλι μάθημα.

Νάσου και οι πανελλαδικές εξετάσεις, έφθασαν. Το πλοίο με την γνώριμη μπουκαπόρτα κατάπλευσε στο Αγαθονήσι, οι δύο μαθητές, μαζί και η Βασιλική απόπλου για την Κάλυμνο. Η μπουκαπόρτα έκλεισε. Ενώ το πλοίο απομακρύνονταν ακούστηκε η φωνή του καπετάνιου να λέει από τα μεγάφωνα του πλοίου: «Καλή Επιτυχία».

Τελείωσαν οι πανελλαδικές, βγήκαν τα αποτελέσματα. Και οι δύο μαθητές για πρώτη φορά από τότε που υπάρχει το σχολείο τους όχι απλά έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά πέρασαν στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Πάτρα και κατά δήλωση τους όταν τελειώσουν θέλουν να επιστρέψουν στο Αγαθονήσι για να προσφέρουν στο νησί με τις γνώσεις τους.

Καθόλου εύκολο το εγχείρημα για τους καθηγητές, αλλά και για τους μαθητές. Απολύτως σαφής και προσανατολισμένος ο ρόλος των εκπαιδευτικών του λυκείου του ακριτικού νησιού και των υπολοίπων συναδέλφων τους ανά την επικράτεια που δεν έπαψαν να θεωρούν το Δημόσιο Σχολείο κύτταρο ανάπτυξης, επιμέρους μόρφωσης, ίσης ευκαιρίας, δοθείσης ευκαιρίας, θετικού αποτελέσματος στην προσωπικότητα του μαθητή.

Μπράβο στην ομάδα των καθηγητών με προεξάρχουσα την Βασιλική Σκλαβενίτη και πολλές άλλες Βασιλικές που εφαρμόζουν την αρχή από τα “Πολιτικά Α” του Αριστοτέλη: «Πάντες ἄνθρωποι τοῦ εἰδέναι ὀρέγονται φύσει». Μπράβο σε εκείνους τους εκπαιδευτικούς που μετά από χρόνια τους προσφωνούν με το προσωνύμιο «Δάσκαλε ή Δασκάλα». Μπράβο στους εκπαιδευτικούς που τοποθετούν σπίθες στα μυαλά των παιδιών!

Τέλος, «μπράβο», στο Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης που τιμήθηκε, (αλλά δεν το εξέλαβε  ως τέτοιο), με την συμμετοχή των δύο μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις από το Αγαθονήσι.

Όσο για τους δύο μαθητές, συνεχίζουν τα μπάνια τους στο Αγαθονήσι. Έμαθαν ότι η Πάτρα είναι μεγάλη πόλη, ότι δεν έχει την αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα του νησιού τους, αλλά έχει ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Πολλά Συγχαρητήρια!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις