Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στην τελική κατάσβεση η πυρκαγιά ανάμεσα σε Αλφειούσα και Αρχαία Ολυμπία-ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Στην τελική κατάσβεση η πυρκαγιά ανάμεσα...

Κάηκαν 20-30 στρέμματα δάσους και πάνω από 50 στρέμματα αγροτικής έκτασης

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 18:00 χθες το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην Αλφειούσα Ηλείας.  Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν απειλούνται ούτε ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Ολυμπίας, ούτε οι κοινότητες Αλφειούσα και Μακρίσια.

Ωστόσο, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 80 πυροσβέστες με 25 οχήματα, ώστε να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και ταυτόχρονα να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει από την πυροσβεστική υπηρεσία, βρίσκονται σε ετοιμότητα οχήματα της πυροσβεστικής σε διάφορα σημεία της Ηλείας, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της λίμνης του Καϊάφα.

Οι φλόγες «έγλειψαν» μέχρι και τα κάγκελα στη γέφυρα προκαλώντας αναστάτωση σε διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι έβλεπαν τη φωτιά να καίει το δάσος και πυκνούς καπνούς να κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα.

Η έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, αρχικά από Πύργο, Κρέστενα και Ολυμπία και στη συνέχεια από όλη την Ηλεία, απέτρεψε περαιτέρω εξάπλωση προς την Ολυμπία και προς τα Μακρίσια, ενώ καθοριστική ήταν και η συμβολή εθελοντών πολιτών από την ευρύτερη περιοχή, παρότι οι ισχυροί άνεμοι δυσχέραιναν το έργο τους.

Με τη συνδρομή της Αστυνομίας στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, περίπου 17 οχήματα με 34 πυροσβέστες από την Ηλεία, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων από την Πάτρα, τρία οχήματα από την ΕΜΑΚ και δύο καναντέρ, με επικεφαλής τον Περιφερειακό Διοικητή Δυτικής Ελλάδας, Κων/νο Κυριακόπουλο, ρίχθηκαν στη μάχη για να σβήσουν τη φωτιά και να αποτρέψουν τον πύρινο όλεθρο με επίγεια και εναέρια μέσα, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του 2007.

Καθοριστική ήταν η συμβολή και των οχημάτων Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και του Δασαρχείου Ολυμπίας.

Χάρη στον αποτελεσματικό συντονισμό και τον ζήλο των πυροσβεστών, η πυρκαγιά παρουσίασε ύφεση και οριοθετήθηκε η περίμετρός της λίγο πριν νυχτώσει. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΠΥ Πύργου, Γιάννη Πετρούτσο, στόχος ήταν να ολοκληρωθεί η επιχείρηση προτού ξημερώσει για να αποτραπεί πιθανή αναζωπύρωση ένεκα των ανέμων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του δασάρχη Ολυμπίας, Βασίλη Γιακουμή, κάηκαν 20-30 στρέμματα δάσους και πάνω από 50 στρέμματα αγροτικής έκτασης, κυρίως ελαιώνων.

Στο σημείο βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, ο οποίος άφησε αιχμές κατά πάντων για την κωλυσιεργία στο ζήτημα του ελικοπτέρου Έρικσον και χτύπησε «καμπανάκι» για την Αρχαία Ολυμπία.

«Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε σε όλους τους φόβους που είχαμε εκφράσει για την αναγκαιότητα ύπαρξης του ελικοπτέρου Έρικσον στην Ανδραβίδα. Εάν εθελοντές και πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής δεν προλάβαιναν στην εκδήλωσή της τη φωτιά, αυτή τη στιγμή μπορεί να βρισκόταν στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Αυτή τη φορά, αν κινδυνέψει ο αρχαιολογικός χώρος, το εθνικό έγκλημα δεν θα είναι από αμέλεια», επισήμανε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ο δήμαρχος Πύργου, Γ.Λιατσής τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι να προστατεθεί η Ολυμπία και σημείωσε ότι η Πολιτική Προστασία του δήμου Πύργου συνεισφέρει με όλες τις δυνάμεις στην επιχείρηση.

«Το μεγαλύτερο θαύμα είναι ότι κατάφεραν να μην περάσει η φωτιά και να μην έχουμε μια δεύτερη τραγωδία για την Αρχαία Ολυμπία. Η Πυροσβεστική κάνει το μέγιστο. Όλη η πολιτική προστασία και οι αντιδήμαρχοι είναι εδώ από το πρώτο δευτερόλεπτο. Δεν αιφνιδιαστήκαμε και παραμένουμε σε επιφυλακή», είπε ο κ. Λιατσής.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπία είναι πλήρως προστατευμένος και εξέφρασε την αισιοδοξία της για την εξέλιξη της φωτιάς. «Έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Αρχαίας Ολυμπίας. Ο χώρος δεν κινδυνεύει», τόνισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, patrisnews

Φωτό: Eurokinissi

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις