Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H φορολογία «τρώει» τα γηροκομεία – Φόροι και οι χαμηλές συντάξεις απειλούν και το Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο της Πάτρας

H φορολογία «τρώει» τα γηροκομεία – Φόρο...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Γενική συνέλευση και για τα οικονομικά προβλήματα

Η φορολογία στα μισθώματα, ο ΕΝΦΙΑ , η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, οι χαμηλές συντάξεις και η διακοπή της ετήσιας επιχορήγησης από το κράτος έχουν προκαλέσει οικονομικά προβλήματα και στο Κωνσταντοπούλειο Ευγηρείο της Πάτρας. Το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Μαΐου.

Ο Διευθυντής του Ευγηρείου Γιώργος Σολωμός εξηγεί στο thebest.gr ότι το 2012, με την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, κόπηκε η ετήσια επιχορήγηση που έπαιρναν από το κράτος μέσω της Νομαρχίας που κυμαινόταν από 160.000 ως 200.000 ευρώ. Επιπρόσθετα από τα ακίνητα που έχει από δωρεές, το κράτος μέσω της φορολογίας τους παίρνει το μισό ενοίκιο, ενώ κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις αγγίζουν τις 150.00 – 160.000 ευρώ.

«Στο παρελθόν τα εισοδήματα από τα ακίνητα βοηθούσαν πολύ στη λειτουργία του οίκου ευγηρίας, αλλά αυτό πια λόγω της υπερφορολόγησης δεν ισχύει. Από τα 200 ευρώ ενοίκιο τα 100 μένουν στο Κωνσταντοπούλειο. Εμείς επιπρόσθετα έχουμε τροφίμους με χαμηλές συντάξεις και αυτή τη στιγμή 8 άτομα άπορα, χωρίς εισόδημα. Πέρα από τους φόρους υπάρχουν τα ανελαστικά έξοδα, (λογαριασμοί ΔΕΚΟ κλπ) ενώ έχουμε μεγάλους χώρους και το χειμώνα οι ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι μεγάλες».

Αυτή τη στιγμή στο Κωνσταντοπούλειο υπάρχουν 90 τρόφιμοι ενώ το προσωπικό είναι 43 άτομα. Ο κ. Σολωμός εξηγεί ότι πριν μερικά χρόνια οι εργαζόμενοι ήταν 60 και σταδιακά και λόγω της κρίσης μειώθηκαν.

Όπως υποστηρίζει  χρειάζεται να βρεθεί μια λύση για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που έρχεται και για να μη φτάσει η κατάσταση στο μη περαιτέρω.

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων

Στο θέμα της φορολογίας  ήδη από τον περασμλενο Μάιο η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων με ανακοίνωσή της είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα γηροκομείων της χώρας, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ από το 13 στο 23% και εν συνεχεία στο 24%.

Σε ανοιχτή επιστολή της το 2016 στον Πρωθυπουργό ανέφερε:

"Όπως είναι γνωστό, από τον περασμένο Ιούλιο έχει επιβληθεί μια, ακατανόητα, σκληρή και υπέρογκη αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23% για τη διαβίωση χιλιάδων ηλικιωμένων συνανθρώπων μας στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Μάλιστα, παρά τις διαβεβαιώσεις Υπουργών και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων της Κυβέρνησης ότι το ζήτημα δημιουργήθηκε «εκ παραδρομής» και ότι «επίκειται σχετική διορθωτική κίνηση», ο ΦΠΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε στο 24%.

Η αύξηση αυτή, που υπολογίζεται πάνω από 100 ευρώ πρόσθετη μηνιαία επιβάρυνση για κάθε τρόφιμο, επέτεινε την ήδη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα περίπου 200 νόμιμα κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά γηροκομεία της χώρας, τα οποία οδηγούνται, μαθηματικά, σε κλείσιμο αφού πλέον έχουν αυξημένο κόστος τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας, αδυνατώντας, ούτως ή άλλως, να απορροφήσουν και την αύξηση του ΦΠΑ. Μάλιστα, στα γηροκομεία εργάζονται και περίπου 5.000 άτομα, που κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν χωρίς εργασία.

Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας είναι είτε άτομα με χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, είτε μοναχικά άτομα που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη σύνταξή τους για να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή τους διαβίωση. Το πρόβλημα, μάλιστα, έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις αφού ελλείψει επαρκών κρατικών δομών, δεν υφίσταται κάποια εναλλακτική για τους ανήμπορους και ασθενείς οικονομικά ηλικιωμένους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο.  Μάλιστα, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Αθηνών έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχουν οι συνεχείς αυξήσεις του ΦΠΑ για τους ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους. Ήδη, μεγάλος αριθμός ηλικιωμένων βρίσκεται σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσει την παραμονή και διαβίωσή τους στα γηροκομεία, οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ήδη τα όρια του κόστους.

Μάλιστα, δεν έχει υπάρξει καν επίσημη κυβερνητική εκτίμηση σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα που θα φέρει το μέτρο. Βάσει των υπολογισμών της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), τα αναμενόμενα μηνιαία έσοδα από τα νόμιμα γηροκομεία της χώρας είναι αμφίβολο αν θα αγγίξουν τις 400.000€, ποσό ελάχιστο, που θα μπορούσε εύκολα να βρεθεί ισοδύναμό του, συνυπολογίζοντας ότι το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομα γηροκομεία καθώς και σε έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας. Είναι σαφές ότι και οι δύο παραπάνω περιπτώσεις θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα ζωής και υγεία των ηλικιωμένων όσο και στην ίδια την ελληνική οικονομία.

Απευθύνουμε προσωπική έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να βάλει ένα τέλος στην καταδίκη και στον εξευτελισμό των ανήμπορων ηλικιωμένων της πατρίδας. Να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και να προστατέψει το αναφαίρετο δικαίωμα αυτών των ανθρώπων να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με όρους αξιοπρέπειας.  Η προστασία της αξιοπρέπειας των ανθρώπων αυτών δεν είναι απλά κοινωνική ανάγκη, είναι ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ".

 

 


Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις