Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Η Exxonmobil …μυρίστηκε πετρέλαιο και κάνει deal με τα ΕΛΠΕ- Στο σκοτάδι η κοινωνία Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων για τους πιθανούς κινδύνους των εξορύξεων

Η Exxonmobil …μυρίστηκε πετρέλαιο και κά...

Παρά τις αντιδράσεις θεσμικών φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων

Την ώρα που οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται στο σκοτάδι σχετικά με τι «τι μέλλει γενέσθαι» σχετικά με την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκφράζει έντονους φόβους για τις επιπτώσεις των εξορύξεων στο περιβάλλον και σε υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμό, αλιεία), τα (ακόμα) κρατικά ΕΛΠΕ υποδέχονται σήμερα τον αμερικανικό κολοσσό ExxonMobil για να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας για την έναρξη των εργασιών στο οικόπεδο 2, που βρίσκεται στο Ιόνιο.

Το οικόπεδο 2 έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ και στην γαλλική Total.

Σήμερα Παρασκευή  19 Mαΐου, στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής ExxonMobil, απ’ την οποία προέρχεται ο επικεφαλής του State Department Ρεξ Τίλερσον, καταφθάνουν στην Αθήνα για να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total –στελέχη της οποίας θα βρίσκονται επίσης στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο– συμφωνία συμμετοχής στην παραχώρηση του Ιονίου.

Ο αμερικανικός κολοσσός με «όχημα» τα ΕΛΠΕ, έξι μόλις μήνες μετά την άφιξή του στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενισχύει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όπου έχει μεταφερθεί ο ανταγωνισμός της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Η έλευση της ExxonMobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και να επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής δεν περιορίζεται στο Ιόνιο.

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ, αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Άρτας - Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές.

Ωστόσο πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Άκη Τσελέντη που επισείει τον κίνδυνο ενεργοποίησης σεισμικών ρηγμάτων καθώς η περιοχή του Ιονίου είναι από τις πλέον σεισμογενείς της Ευρώπης, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, η Greenpeace και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν φόβους για σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες (τουρισμός, αλιεία), οι ανάδοχες εταιρίες και το Κράτος δείχνουν να αδιαφορούν για τις ανησυχίες του κόσμου και προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση των σχεδίων τους.

Φροντίζουν να διαμορφώνουν την εικόνα ότι τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο υπέδαφος του Ιονίου, κρύβουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια, αλλά κανείς δεν εξηγεί πόσα από αυτά τα δισεκατομμύρια θα φτάσουν στα δημόσια ταμεία, καθώς διατυπώνονται απόψεις ότι η μερίδα του λέοντος από αυτά τα έσοδα θα πάει στα ταμεία των πολυεθνικών εταιρίων πιου αναλαμβάνουν τις εξορύξεις.

Άραγε, θα νοιώσει κάποιος την ανάγκη, από τις εταιρίες ή την κυβέρνηση, να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι ακριβώς συμβαίνει;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις