Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Γράμμα σε ένα νεαρό δάσκαλο

Γράμμα σε ένα νεαρό δάσκαλο

Γράφει ο θείος Άκης

Συνάντησα τα κείμενα του Βασίλη Καραποστόλη πριν μερικά χρόνια. Ήταν τότε που οι γενικώς δυσαρεστημένοι έκαναν μαζικά την εμφάνισή τους και διαγωνιζόμασταν ποιος θα κραυγάσει πιο δυνατά, θρηνώντας για το παράδεισο του υπαρκτού καταναλωτισμού.

Δύο μάτια διαρκώς ερευνητικά και λόγια γεμάτα ψυχραιμία και νηφαλιότητα ήταν που με κέρδισαν σε μία παρουσίαση.
Έκτοτε σε αυτά τα γραπτά προστρέχω για μία ανάσα δροσιάς όταν η έρημος με έχει πνίξει. Μία σταγόνα αισιοδοξίας σε ένα ωκεανό κακομοιριάς που μας δέρνει όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Γιατί για να δυστυχήσει κυριολεκτικά ένας λαός πρέπει να συζητάει ατέλειωτα τη δυστυχία του.

Ήταν ένα δύσκολος Σεπτέμβρης όταν μας έδωσε σε εμάς τους εκπαιδευτικούς δύναμη για να μην μεταφέρουμε στις τάξεις και στα παιδιά τη δύσκολη συγκυρία.

«Στο δάσκαλο απαγορεύεται όχι η απογοήτευση αλλά το να κάνει επάγγελμα τη διάδοσή της. Δεν έχει το δικαίωμα να παρουσιάζεται στην τάξη σαν ένας κακοπαθημένος χωρίς ελπίδες, γιατί οι μικροί μαθητές που τον βλέπουν διαβάζουν στο πρόσωπό του μίαν αποτυχία που δεν είναι δική του αλλά όλης της κοινωνίας, όλης της προσπάθειας που υποτίθεται πως κάνει η ανθρωπότητα για να γίνει ανθρώπινη.»
Μάλιστα  σε εποχές πλήρους απαξίωσης μας μίλησε για τη σημασία  του εκπαιδευτικού αποκαθιστώντας το κύρος του διδάσκοντος:

«Από το δάσκαλο εξαρτάται σήμερα αν θα επιτευχθεί η συνοχή εκείνη, η πιο κρίσιμη, για την οποία ελάχιστοι μιλούν. Εννοώ την εστίαση μίας στοιχειώδους προσοχής. Το να μπορούν οι νέοι να συγκεντρώνονται σε ένα σημείο, να ακούν και να σκέφτονται, μόνο και μόνο επειδή κάποιος έχει την υποχρέωση αλλά και το κουράγιο να γίνει διαφωτιστικός και γλαφυρός ταυτόχρονα»

Και τι θα διηγηθούμε στα παιδιά πέρα από γεγονότα που συνέβησαν και θα συμβούν ερήμην τους;  Μα την αίσθηση της γενναίας πράξης. Χωρίς απαραίτητα να έχει την μυρωδιά του μπαρουτιού αλλά  σίγουρα με τα βασικά συστατικά της.

Μιλώντας για ανθρώπους με πάθη και αδυναμίες που ξεπέρασαν τις δυνατότητές τους. Μακριά από δαφνοστεφανωμένα κάδρα και κούφιους δεκάρικους Σαν μία απόπειρα αυτοκάθαρσης από εγωιστικές καταχρήσεις όταν σχεδόν πάντα η ίδια η φυσική ύπαρξη του συνόλου αντιμετώπιζε σοβαρές απειλές.

Εάν τα διηγηθούμε όπως πρέπει θα τους δημιουργήσουμε ένα είδος διασύνδεσης με αυτές τις μορφές. Θα τις νιώσουν δικές τους και θα προσπαθήσουν να γευτούν και αυτοί τη χαρά της αυθυπέρβασης.

Η παρουσίαση των βιβλίων  του  συγγραφέα και καθηγητή Βασίλη Καραποστόλη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαΐου στις 8:30μ.μ. στο Πολύεδρο. Συνδιοργανωτής της εκδήλωσης είναι το τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκδόσεις Πατάκη.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις