Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΒΟΥΛΗ - LIVE: Στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

ΒΟΥΛΗ - LIVE: Στην αίθουσα της Ολομέλεια...

Απεβλήθη η Χρυσή Αυγή μετά τα επεισόδια της Δευτέρας

Στην αίθουσα της Ολομέλειας πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επικύρωση της συμφωνίας. Δίπλα στον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαδόπουλος.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

«Η Αριστερά έχει ταυτιστεί με την παραβίαση κάθε λέξης του Συντάγματος και όχι με την τήρηση του», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, προσθέτοντας ότι μία σειρά μέτρων της κυβέρνησης κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά. «Είναι αξιοθρήνητη η αιτιολογία σας ότι κόβετε τις συντάξεις για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, συνιστώντας στην κυβερνητική πλειοψηφία «για την τιμή των όπλων», «να πράξει το ηθικό της καθήκον απέναντι στο Σύνταγμα, αλλά και στους ανθρώπους που τους κόβει τις συντάξεις», παίρνοντας πίσω «αυτήν την απαράδεκτη διάταξη», λαμβάνοντας υπ' όψιν της τις εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

 

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος, προειδοποιώντας την κυβέρνηση πως θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. «Δεν ακούσαμε ότι έχει στοιχειωδώς μία μελέτη της Αναλογιστικής Αρχής ή άλλων διεθνών οργανισμών, όπως είχαμε παλιότερα, εν προκειμένω του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, που να τεκμηριώνει αυτές τις περικοπές», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος, προσθέτοντας πως «με αυτές τις περικοπές γίνεται σφαγιασμός των προσδοκιών που καλλιέργησε ο κ. Κατρούγκαλος και των ψευδολογιών, και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν προσφυγές στο ΣτΕ, πάρτε τώρα τις αποφάσεις σας». Ζητάμε την αντισυνταγματικότητα για τα άρθρα 1,2,15,58 και καλούμε την πλειοψηφία να αναλάβει τις ευθύνες της, σημείωσε.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε πως η ουσία είναι ότι πολιτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα που υπηρετούσε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Όταν έκοβε συντάξεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένσταση αντισυνταγματικότητας και κατέφευγε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση άλλαξαν, απλώς, οι ρόλοι», υπογράμμισε ο κ. Παφίλης, υποστηρίζοντας πως «o κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τι και ποιους υποστηρίζει αυτό το αστικό Σύνταγμα και ποια πολιτική υπηρετούν οι κυβερνήσεις -οι μεν και οι δε- απέναντι στους εργαζόμενους και να βάλει πλώρη για ανατροπή αυτής της πολιτικής».

 

Το Ποτάμι, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου του, Γιώργου Αμυρά, έκανε λόγο για αντισυνταγματικά μέτρα. «Το Ποτάμι θεωρεί άκρως αντισυνταγματικά τα άρθρα του μνημονίου 4,1,2,15 και 58, και, προσέξτε, δεν είστε η κάθε λέξη του Συντάγματος, είστε η κάθε λέξη του μνημονίου», τόνισε ο κ. Αμυράς. Υπέδειξε στην κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου λέγοντας «ότι η Κύπρος ανακοίνωσε χθες αύξηση του ΑΕΠ της κατά 3,3%, την ίδια ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ύφεση κατά 0,5%. Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε ύφεση, τη στιγμή που το πετρέλαιο είναι σε ιστορικό χαμηλό στα 45 δολάρια το βαρέλι και ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι σε ιστορικό ανόδου».

 

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ακόμα ένα μνημόνιο, το δεύτερο που φέρατε ως κυβέρνηση, κάνετε τα ίδια με τους προηγούμενους και δεν βλέπουμε να προστατεύεται καμία ευπαθής ομάδα, δεν πασχίζετε για την ανάπτυξη, θα οδηγηθούμε στην πλήρη καταστροφή. Αυτό το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και η θέση της Ένωσης Κεντρώων ταυτίζεται με αυτήν τη θέση», είπε ο Αν. Μεγαλομύστακας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων.

 

Για υποκρισία και φτηνή επιχειρηματολογία μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, υποστηρίζοντας πως είναι ψέμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλες οι συντάξεις θα περικοπούν, αφού τα μέτρα θα επηρεάσουν λιγότερους από τους μισούς συνταξιούχους. Επίσης, κάλεσε το Σώμα να αναλογιστεί τη θέση της χώρας. «Πού βρίσκεται αυτή η χώρα ας αναλογιστούμε, πώς βρεθήκαμε στην άκρη του τοίχου με το πιστόλι στον κρόταφο και πώς κάναμε τον συμβιβασμό του Ιουλίου του 2015 και πώς από τότε προσπαθούμε με αγωνία, επιμονή, με όση έννοια μπορούμε, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπορέσουμε σε αυτήν την δύσκολη στιγμή να ανοίξουμε έναν δρόμο», ανέφερε ο κ. Μαντάς και συμπλήρωσε: «Ναι! παίρνουμε δύσκολα μέτρα, αλλά αν δεν έκλεινε η αξιολόγηση τι θα γινόταν ακριβώς; Σε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι είναι μία δύσκολή μάχη, ότι δεν τελειώνει εδώ, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας που ελπίζουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ελπίζουμε και στις 22 του μήνα, είναι δυνατόν πραγματικά να περιλαμβάνει και τις ρυθμίσεις για το χρέος».

 

«Νομίζουμε ότι ανοίγουμε μία μικρή δυνατότητα για να βγούμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια και να δουλέψουμε πολύ σκληρά για να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της και στον λαό να δώσουμε μία ορατή ελπίδα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΝΕΟΤΕΡΟ Απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβληθεί νωρίτερα σήμερα επί του νομοσχεδίου.«Λαμβάνοντας υπόψη τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής, εκτιμούμε ότι δεν υφίσταται ζήτημα αντισυνταγματικότητας» είπε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, διότι η έκταση του επιβαρυντικού μέτρου οριοθετείται ασφαλώς.

«Είναι γνωστό ότι από τα μέτρα των συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων δεν θα επηρεαστούν τα 2/3 περίπου των συντάξεων, ενώ το 18% που αναφέρεται στο νόμο αποτελεί το ανώτατο όριο, αποτελεί το ταβάνι, δεν αποτελεί αυτό που πρόκειται να συμβεί στους υπόλοιπους συνταξιούχους που μπορεί να δούνε κάποια παρέμβαση στην προσωπική τους διαφορά» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι δεν είναι ακριβές ότι θα υπάρξει γενική μείωση 18% των συντάξεων, αντίθετα, το μεσοσταθμικό είναι πολύ χαμηλότερο.

Σε σχέση με το σωρευτικό αποτέλεσμα, όπως είχε διαπιστώσει το ΣτΕ για το Ν. 4093/2012, η Έφη Αχτσιόγλου είπε, πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν ισχύει θέμα με το σημερινό νομοσχέδιο, διότι νομοθετούνται παράλληλα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, η επιδότηση ενοικίου κλπ, μέτρα που θα αμβλύνουν ή θα εκμηδενίσουν την επιβάρυνση που μπορεί να συμβεί.

«Το μέτρο υιοθετείται ενόψει του υπέρτερου σκοπού δημοσίου συμφέροντος» που είναι η ουσιαστική ρύθμιση του δημόσιου χρέους, είπε η υπουργός Εργασίας και επανέλαβε ότι «ο σκοπός της απομείωσης του χρέους και εξόδου από την επιτροπεία, συνιστά τον λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, που θα πρέπει να εκτιμήσει το δικαστήριο, εφόσον χρειαστεί να λάβει απόφαση για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων».

Σε σχέση με το ζήτημα της αναλογικότητας, είπε ότι υπάρχει σεβασμός στην αναλογική κατανομή των βαρών μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων. Σέβεται την αρχή της ισότητας, σε αντίθεση με το Ν. 4093/2012.

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε επίσης, ότι το μέτρο δεν είναι άμεσης εφαρμογής και αφορά το 2019. Επομένως, δεν υπάρχει και ζήτημα σχετικά με «αιφνίδιο χαρακτήρα» και υπό την έννοια αυτή δεν είναι νόμος «με το μάτι». Αντιθέτως, νόμοι με το μάτι ήταν οι νόμοι του 2010. Του 2011, του 2012 με οριζόντιες περικοπές που είχαν αναδρομικό χαρακτήρα.

Σε σχέση με την φορολόγηση της εισφοράς, η υπουργός είπε ότι η αντιπολίτευση συγχέει τη φορολογία με τις εισφορές. «Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, η διάταξη δεν επιβάλλει φόρο, και είναι ανακριβές ότι δεν αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα. Η διάταξη καθορίζει τη βάση υπολογισμού των εισφορών, αυτό και μόνο. Δεν είναι φορολογική διάταξη» είπε η Ε. Αχτσιόγλου.

Για το ζήτημα του χρόνου υλοποίησης των θετικών μέτρων, η υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι βέβαιη η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. «Θεωρούμε απίθανο να χρειαστεί να μειωθούν τα φορολογικά αντίμετρα επειδή θα επιτευχθούν οι στόχοι» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Οι ενστάσεις

Νωρίτερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν θέσει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, αιτιολόγησαν τις ενστάσεις τους.Από τη Νέα Δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος Τζαβάρας ανέφερε, ότι με τις περικοπές των συντάξεων (άρθρα 1 και 2) προσβάλλονται συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το δικαίωμα της προστασίας του περιουσιακού δικαιώματος και για πρώτη φορά τίθεται θέμα της προσβολής της ισορροπίας που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως το προσωπικό περιουσιακό δικαίωμα και στην προστασία του δημοσιονομικού συμφέροντος.

Όπως δε υπογράμμισε, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια του ατόμου με τη μείωση του βιοτικού του επιπέδου. Ο βουλευτής της ΝΔ έθεσε ζήτημα και για την παραβίαση διατάξεων του Συντάγματος που επιβάλλουν τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά νομοσχέδια να είναι αυτοτελή και να μην υπάρχουν ρυθμίσεις συνταξιοδοτικού χαρακτήρα σε άλλα άσχετα νομοσχέδια.

Ο κ. Τζαβάρας επισήμανε επιπλέον, ότι οι περικοπές απαιτούν ειδική τεκμηρίωση και ότι υπάρχει και ζήτημα αναλογικής συμμετοχής κάθε πολίτη στα φορολογικά βάρη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ειδική τεκμηρίωση για την διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ του μισθού που ελάμβανε ο συνταξιούχος όταν ήταν εργαζόμενος και του ποσού της σύνταξης που λαμβάνει με την επιβολή περικοπών για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Επισήμανε ταυτόχρονα τον προβληματισμό που διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τις περικοπές.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε, ότι 47 φορείς του κοινωνικού χώρου καταδίκασαν το σχέδιο νόμου και ούτε ένας δεν βρήκε καλή λέξη για αυτό. «Η συνέχεια του ψεύδους έχει γίνει καταφανής, δεν κοροϊδεύεται όμως κανείς. Και ο πρωθυπουργός που θα ήταν κάθε λέξη του Συντάγματος, βλέπει τους νόμους της κυβέρνησης να πέφτουν κάθε μέρα στα δικαστήρια. Κάθε εβδομάδα και δύο νόμοι σας βγαίνουν αντισυνταγματικοί» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι υπάρχουν καταφανώς αντισυνταγματικές διατάξεις στο νομοσχέδιο.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στα άρθρα 1 και 2 για τις περικοπές συντάξεων κύριων και επικουρικών, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κόβει το μάτι», παραβιάζοντας τις συνταγματικές διατάξεις για την αναλογική συμμετοχή στα βάρη, ότι δεν τηρεί το Σύνταγμα που επιβάλλει αναλογιστικές μελέτες και την υποχρέωση προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος.

«Γελάτε αλλά είστε περίγελως κάθε πολίτη. Να έχετε αξιοπρέπεια! Να έχετε αξιοπρέπεια!», είπε ο Α. Λοβέρδος, απαντώντας στα επικριτικά σχόλια από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στο άρθρο 58, προβλέποντας ότι η κυβέρνηση «θα κλαίει σε λίγο καιρό στα δικαστήρια» διότι θα καταπέσει η διάταξη με την οποία θεωρείται εισόδημα και φορολογείται η εισφορά που καταβάλλει ένας ελεύθερος επαγγελματίας και αγρότης για την υποχρεωτική ασφάλιση.

«Χειροκροτήσατε χθες και προχθές την προσωποποίηση της πολιτικής αναξιοπρέπειας, της οποίας το βραβείο χαρίζεται στον κύριο Τσακαλώτο. Ο ελληνικός λαός σας κοιτάει, πρέπει να αρχίσετε να ντρέπεστε!», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για αντισυνταγματικές διατάξεις μίλησε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Καρράς, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε ούτε αναλογιστική μελέτη, ούτε μελέτη συνεπειών των ρυθμίσεων. Είπε επίσης ότι παραβιάζονται συνταγματικές πρόνοιες και ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι η κρίση είναι διαρκής και διαρκώς αφαιρούνται ποσά από τις συντάξεις για να καλυφθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η στάθμιση της δημόσιας ωφέλειας

Ως αντιλέγων των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, ο πρώην υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος σχολίασε, για όσους αναφέρθηκαν στον επαχθή χαρακτήρα των μέτρων ότι «βεβαίως τα μέτρα, οι μειώσεις και ιδίως οι μειώσεις στις συντάξεις έχουν επαχθή και επώδυνο χαρακτήρα».

«Αυτό δεν αμφισβητείται. Ίσα- ίσα, με δεδομένο τον επώδυνο χαρακτήρα τους, εξετάζεται αν αυτά προσκρούουν στο Σύνταγμα, ιδίως ενόψει των έκτακτων σημερινών περιστάσεων της χώρας, μέσα στις οποίες εντάσσεται η ανάγκη αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Εν μέσω αυτών των περιστάσεων έκρινε η χώρα σκόπιμες κάποιες μειώσεις προς εξυπηρέτηση μιας μεγαλύτερης δημόσιας ωφέλειας» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Είπε ακόμη, ότι αυτή η στάθμιση γίνεται ιδίως σε περιπτώσεις που οι πόροι του κράτους είναι περιορισμένοι και πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες. «Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δικαιολογούνται, με βάση την έκτακτη και παρατεταμένη κρίση, ως ένα μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που θα οδηγήσει τη χώρα σε ευημερία» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Οι μειώσεις αποφασίζονται εφόσον εξυπηρετούν δημόσια ωφέλεια» είπε επίσης και πρόσθεσε ότι για την στάθμιση της δημόσιας ωφέλειας και του βάρους των μειώσεων και την αναλογικότητα τους, οι πολίτες έχουν διακριτική ευχέρεια να διαπιστώσουν ισορροπία δημόσιων δαπανών και εσόδων, μετά την εξέταση οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.

Η εξέταση αυτών των θεμάτων κατεξοχήν ανήκει στην πολιτεία και λιγότερο στα δικαστήρια», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι η διαφορά με τα προηγούμενα μνημόνια και τις περικοπές, είναι πως σήμερα προβλέπονται αντίμετρα.

Για την έλλειψη αναλογιστικών μελετών, είπε πως οι περικοπές δεν αφορούν τις πάγιες ρυθμίσεις, έχουμε απλώς εξομοίωση κάποιων ρυθμίσεων με αυτές που έχουν εκτιμηθεί ήδη με αναλογιστική μελέτη.

«Αν το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2015, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάσπαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, το τέταρτο μνημόνιο τον οδηγεί στην απόλυτη κατάρριψη όλων των μύθων του της τελευταίας 30ετίας» τόνισε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, με το σημερινό νομοσχέδιο, καταρρίφθηκαν οι τρεις μύθοι του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή κοινωνική ευαισθησία, σκληρή διαπραγμάτευση και ότι αυτή η λύση που ψηφίζει είναι μονόδρομος.

Η βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας και το αποδεικνύει κόβοντας από κάθε νοικοκυριό 3.400 ευρώ, μειώνοντας τις ιατρικές δαπάνες και κόβοντας όλα τα κοινωνικά επιδόματα και υποστήριξε ότι δεν θέλει τις επενδύσεις στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα.

 

«Δύο δισ. ευρώ κόστισε η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης. Από εδώ και πέρα δεν έχετε πλέον ούτε φύλο συκής, διότι στείλατε το μήνυμα ότι η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα μένει ενωμένη. Χειροκροτώντας θα το ψηφίσετε, στην ελληνική κοινωνία όμως δεν θα μπορέσετε να βγείτε. Το 2012 είχατε ένα πανό που έγραφε καταστρέφετε τη χώρα, φύγετε τώρα. Με πέντε χρόνια καθυστέρηση ισχύει για εσάς τώρα», κατέληξε η κ. Μπακογιάννη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


 

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη το βράδυ. Το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επι της αρχής στις επιτροπές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και στη συνέχεια να ψηφίσει το Σώμα.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων, κατά πλειοψηφία, από τις αρμόδιες διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, το βράδυ της Τρίτης. Επί της αρχής, «ναι» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Από την Ολομέλεια αποκλείστηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια, μετά το πρωτοφανές επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε σε βάρος του Νίκου Δένδια.

Είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που λαμβάνεται απόφαση αποκλεισμού από την Ολομέλεια της Βουλής μιας κοινοβουλευτικής ομάδας από τις συνεδριάσεις της.

Ο προπηλακισμός και η χειροδικία Κασιδιάρη σε βάρος του Νίκου Δένδια προκάλεσαν τον αποκλεισμό όλης της ΚΟ της ΧΑ από τη συζήτηση στις επιτροπές και την παραπομπή Κασιδιάρη στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι, έπειτα από αναλυτική συζήτηση στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να προστρέξει στα πρακτικά και έπειτα από εισήγησή του, η Διάσκεψη των Προέδρων, με ομοφωνία, αποφάσισε να προτείνει στην Ολομέλεια τον αποκλεισμό της συμμετοχής των βουλευτών-μελών της Χρυσής Αυγής από τις δύο συνεδριάσεις της ολομέλειας επί του πολυνομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις