Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Στα χρόνια της κρίσης ούτε η Γιουροβίζιον μας ευνοεί...19η η Demy, 1ος ο συμπαθής Πορτογάλος, αδικήθηκε ο Ιταλός Φρανσέσκο

Στα χρόνια της κρίσης ούτε η Γιουροβίζιο...

Η Ιταλία κέρδισε πάντως το βραβείο των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη φετινή Γιουροβίζιον

Το ότι ο διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον αποτελεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή θέμα συζήτησης από το ευρύ κοινό, δεν χωρά αμφιβολία.

Το περασμένο Σάββατο 13 Μαΐου 2017 λίγη ώρα πριν την έναρξη του διαγωνισμού σε γνωστό στέκι στα Ψηλαλώνια στην Πάτρα, οι θαμώνες που συνήθως ασχολούνται με τα αθλητικά αλλά και την πολιτικοινωνική επικαιρότητα, σχολιάζουν τη Γιουροβίζιον και την εκπρόσωπο μας Demy. Λίγη ώρα αργότερα η 27χρονη Demy χαμογελαστή, κάπως ακούνητη λόγω της σκηνοθεσίας του Φωκά Ευαγγελινού αλλά με το εύρημα των 2 νεαρών χορευτών ως άλλων κύκνων (Μάρκος Γιακούμογλου και Ιάσονας Μανδηλάς) τραγουδώντας το ποπ κομμάτι «This is love» του Δημήτρη Κοντόπουλου είδε και μαζί της και όλοι εμείς, να τερματίζει η Ελλάδα στην 19η μόλις θέση μεταξύ των 26 του τελικού.

Οι επιτροπές δεν μας πολυευνόησαν καθώς μας ψήφισαν μόνο 7 χώρες, εκ των οποίων 12 μας έδωσαν η Κύπρος (δεν έλειψαν κάποια γιουχαίσματα) και το Μαυροβούνιο ενώ και η Αρμενία μας χάρισε 10 βαθμούς. Στο televoting, δηλαδή τις ψήφους του κόσμου η Ελλάδα μάζεψε μόλις 29 βαθμούς κι έτσι στο σύνολο συγκεντρώσαμε 77.

Απ’ ότι φαίνεται στα χρόνια της κρίσης η Γιουροβίζιον μάλλον δεν μας ταιριάζει. Πρέπει να πηγαίνουμε αλλά σαν κάτι να μην μας ευνοεί όπως γινόταν την χρυσή προηγούμενη δεκαετία. Τα τελευταία έξι χρόνια με την εξαίρεση μόνο του Αγάθωνα Ιακωβίδη που με τους Κόζα Μόστρα και το «Alcohol is free» κατέλαβαν επάξια το 2013 την 6η θέση στη Γιουροβίζιον, έχουμε καταποντιστεί.

Στο μεταξύ στη φετινή Γιουροβίζιον στο Κίεβο της Ουκρανίας είδαμε σε κάποια στιγμή και την Ρουσλάνα, την νικήτρια του 2004 με το «Wild dances» που όλοι τότε είχαμε θεωρήσει ότι είχε κλέψει τη νίκη από τον Σάκη Ρουβά και το «Shake it». Η Ρουσλάνα μας φάνηκε κάπως μεγαλωμένη και πάντα «αγριεμένη».

Για τον 27χρονο Πορτογάλο νικητή Σαλβαδόρ Σομπράλ και την αδελφή του Λουίζα που είχε γράψει το κομμάτι “Amar pelos dois” που σάρωσε με 758 βαθμούς (1ο στις επιτροπές και το κοινό) συμφωνούμε ότι έβγαλε συναίσθημα στην όμορφη θεατρική μπαλάντα που τραγούδησε αλλά σαν λίγο να ευνοήθηκε από το γεγονός ότι η Πορτογαλία από το 1964 που παίρνει μέρος στη Γιουροβίζιον δεν είχε ποτέ κερδίσει παρά μόνο είχε πάρει μία 6η θέση και είχε και κάποιες αξιοπρεπείς εμφανίσεις όπως με την Ντούλτσε Πόντες, αλλά και από το πρόβλημα υγείας του που ακούστηκε πολύ τις τελευταίες μέρες του διαγωνισμού και μας έκανε όλους να τον δούμε με ένα μάτι περισσότερης συμπάθειας.

Προσωπική προτίμηση είχαμε τον Ιταλό Φρανσέσκο Καμπάνι με το “Occidentalis Karma” που τελικά πήρε την 6η θέση με 334 πόντους. Ίσως η παρουσία του ντυμένου γορίλα χορευτή με το παπιγιόν που συνόδευε  τον Φρανσέσκο να μην άρεσε και αντί να του προσθέσει βαθμούς, του αφαίρεσε. Δεύτερος ήρθε ο 17χρονος Βούλγαρος Κριστιάν ή «Τζάστιν Μπίμπερ» της γειτονικής χώρας ενώ η έκπληξη ήταν το πλασάρισμα της Μολδαβίας στην 3η θέση με το «Hey mama» με τους 3 μουσικούς-ερμηνευτές και τις τρεις κοπέλες ντυμένες νύφες.

Η Μολδαβία πήρε 264 βαθμούς στο televoting κι έτσι εκτοξεύτηκε στην 3η θέση με 374 στο σύνολο. 4η ήρθε η πιτσιρίκα Μπλανς από το Βέλγιο και 5η η Σουηδία με τον Ρόμπιν Μπένγκτσον και το «I can’t go on» που μας είχε αρέσει από τον 1ο ημιτελικό.

Στις μεγάλες διαφορές ψήφων επιτροπής και κοινού, είδαμε για παράδειγμα την αδιάφορη φέτος Αυστραλία να τιμάται δεόντως με 171 βαθμούς από τις επιτροπές των χωρών και μόλις 2 από το κοινό, ωστόσο τελικά κατέλαβε την 9η θέση. Η Ουγγαρία από την άλλη με τον Ρομά ερμηνευτή και το ωραίο κομμάτι «Origo» πήρε 152 βαθμούς από το κοινό στο televoting και προσθέτοντας τους 48 των επιτροπών έφτασε τους 200 και την 8η θέση.

Άρα αν και η Ελλάδα με την Demy είχε έστω συγκινήσει και αρέσει περισσότερο στο κοινό και παίρναμε καλύτερη βαθμολογία τότε και η θέση μας θα ήταν ψηλότερη στην τελική κατάταξη.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που δόθηκαν από τον 1ο ημιτελικό της περασμένης Τρίτης το «This is love» είχε οριακά προκριθεί ως 10ο και χάρη στο άριστα – 12 της Κύπρου.

Τέλος την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν η Ρουμανία με την ιαχή των Άλπεων “Yodel it” που ήρθε 7η με 282 βαθμούς, από τους οποίους οι 224 προήλθαν από το κοινό και 10η η Νορβηγία με τους μουσικούς με τις μάσκες αλά "Πόλεμος των άστρων, η Δύναμη ξυπνάει".

Τελευταία ήρθε η Ισπανία με 5 βαθμούς, προτελευταία η Γερμανία με την πανύψηλη και ξυπόλητη στη σκηνή Λεβίνα, η Κύπρος με τον Hovig τελικά ήρθε 21η με 68 βαθμούς, το κεφάτο Ισραήλ 23ο με τον Ιμρί (ο εκπρόσωπος της Ισραηλινής τηλεόρασης που έδωσε τους βαθμούς ανήγγειλε μετά λύπης του πως αυτή ήταν η τελευταία παραγωγή μιας και η εθνική τηλεόραση της χώρας κλείνει) ενώ η Γαλλιδούλα Αλμά με ψηφιακό φόντο το Παρίσι και φορώντας ένα κομψό μίνι φόρεμα, άρεσε αλλά περιορίστηκε στη 12η θέση με 135 βαθμούς.

Άντε και του χρόνου στη Λισσαβόνα.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight