Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Patras IQ: Μάθαμε για την ψυχρή παστερίωση και την οινοποίηση στο οικιακό ψυγείο -ΦΩΤΟ

Patras IQ: Μάθαμε για την ψυχρή παστερίω...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών

Ψυχρή παστερίωση και Οινοποίηση στο οικιακό ψυγείο είναι οι δυο καινοτομίες που παρουσιάζονται στο Patras IQ 2017 από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Όπως μάθαμε:

"Μέσα από μια συγκεκριμένη κατεργασία το πριονίδι μετατρέπεται σε ένα πορώδες υλικό και δημιουργείται από αυτό ένα φίλτρο. Από την μια πλευρά του φίλτρου το τρόφιμο που είναι γεμάτο μικροοργανισμούς(παθογόνους και μη) περνάει στην άλλη πλευρά σαν παστεριωμένο αφού οι μικροοργανισμοί έχουν εγκλωβιστεί.

Πώς όμως το πριονίδι έχει αητή την δυνατότητα;

"Βράζουμε το πριονίδι με ένα συγκεκριμένο διάλλειμα και μέσα από αυτή την διαδικασία δημιουργούνται στο πριονίδι οπές στις οποίες  τελικά εγκλωβίζονται οι μικροοργανισμοί" μας εξήγησαν.

Αυτό το φίλτρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι, για να φιλτραριστεί το νερό είτε από βιομηχανίες που πρέπει να κάνουν παστερίωση τροφίμων. Οι εταιρείες ενδιαφέρονται για την ψυχρή παστερίωση καθώς σε αυτήν δεν απαιτείται η κατανάλωση ενέργειας. Όπως ξέρουμε η παστερίωση γίνεται με την παραγωγή θερμότητας

Επίσης μάθαμε ότι:

"Κάποιος που δεν έχει ιδέα από οινοποίηση μπορεί να φτιάξει στο ψυγείο του το δικό του κρασί, μέσα σε ένα μήνα, βάζοντας στις οπές του πριονιδιού μαγιά, ζυμομύκητα από τον οποίο θα παραχθεί το κρασί. Αυτόξεραίνετε και συλλέγεται σε ενα σακουλάκι. Το ίδιο γίνεται και με τον συμπικνωμένο μούστο  Εάν τα βάλουμε σε ένα δοχείο με νερό το οποίο θα μείνει στο ψυγείο προκύπτει κρασί".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr