Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών στο Patras IQ 2017

Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών στο Patras IQ 2017

Το δημοφιλέστερο είδος θεάματος για περισσότερο από εξήντα χρόνια

Αντικείμενο του ερευνητικού προγράμματος Το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, γνωστό και ως Καραγκιόζης, υπήρξε το δημοφιλέστερο είδος θεάματος για περισσότερο από εξήντα χρόνια, με αποτέλεσμα να γίνει σύμβολο της ελληνικής σκέψης και νοοτροπίας. Μαζί με τα ρεμπέτικα θεωρείται έκφραση του αστικού λαϊκού πολιτισμού. Παρ’ όλα αυτά, έχει ελκύσει ένα εν πολλοίς αντιφατικό ενδιαφέρον από τον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς αποκλίνει από τον επίσημο πολιτισμό και οι ερευνητές τείνουν να το ταξινομούν είτε με το λαϊκό μυθιστόρημα είτε με το παιδικό θέατρο υποτιμώντας την αναπαραστατική δυναμική του.

Μετά το 1980 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί έκαναν κάνει αξιόλογες προσπάθειες για την προώθηση της έρευνας στον τομέα αυτό, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του στην εξέλιξη του νεοελληνικού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το ερευνητικό ενδιαφέρον έχει ανανεωθεί. Το Πανεπιστήμιο του Harvard προσπαθεί να συντηρήσει υλικό από μαγνητοφωνημένες παραστάσεις του Καραγκιόζη, ενώ το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που αποβλέπει στη διευκόλυνση και προώθηση της έρευνας και μελέτης του Θ.Σ.

Τρεις νέοι ερευνητές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια εκπονούν διδακτορικές διατριβές για την ιστορία και τον χαρακτήρα της τέχνης του Καραγκιόζη, ενώ ως γνωστικό αντικείμενο αποτελεί μέρος πανεπιστημιακών προγραμμάτων σπουδών. Περαιτέρω, έχει εισαχθεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τόσο ως είδος τέχνης, όσο και ως μέθοδος διδασκαλίας. Αξιοσημείωτο είναι δε το ένθερμο ενδιαφέρον πολλών και μάλιστα νέων καραγκιοζοπαιχτών για την ιστορία της τέχνης τους.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον Καραγκιόζη δείχνει πως ένα σημαντικό κομμάτι του κοινού ενδιαφέρεται για την ιστορία του είδους. Ωστόσο, οι ακαδημαϊκοί φορείς δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να ασχοληθούν συστηματικότερα με το αντικείμενο, κυρίως εξαιτίας της εγγενούς αντίστασής του να κωδικοποιηθεί σύμφωνα με τις παραδοσιακές επιστημονικές μεθόδους. Ο Καραγκιόζης είναι ένα είδος προφορικού θεάτρου. Κατά τη διάρκεια των εξήντα χρόνων ανάπτυξής του παραστάθηκαν εκατοντάδες έργα, τα οποία αποτέλεσαν μέρος μιας συλλογικής παράδοσης που παρήγαγε ολοένα νέες παραλλαγές. Αυτή η ρευστότητα του δραματολογίου συνιστά τη δυσκολία που οι ερευνητές διστάζουν να αντιμετωπίσουν. Στόχος του ερευνητικού προγράμματος

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να εκτείνει την έρευνα στις παραστάσεις που δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του 1890 έως τη δεκαετία του 1960. Σε αυτή την περίοδο, ο Καραγκιόζης διατήρησε τους κώδικες της προφορικής δημιουργίας παραμένοντας στο πλαίσιο του παραδοσιακού πολιτισμού. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, οι ερευνητές θα συλλέξουν και θα καταγράψουν τα υφιστάμενα τεκμήρια που αφορούν στις πλοκές των παραστάσεων που δόθηκαν στην εν λόγω περίοδο. Στη συνέχεια, το υλικό που θα συγκεντρωθεί θα προσεγγιστεί σύμφωνα με ειδικά κριτήρια κατηγοριοποίησης που θα επιτρέψουν μια εξονυχιστική σπουδή της αρχής και της εξέλιξης του δραματολογίου του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Σημαντικό τμήμα αυτού του έργου έχει ήδη εκπονηθεί από το πρόγραμμα «Το δραματολόγιο του θεάτρου σκιών στην Πάτρα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου (1922-1940)», με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών, την περίοδο 2010-13.

Τελικό αποτέλεσμα: Δημιουργία ιστοσελίδας με βάση δεδομένων που θα περιέχει τις υποθέσεις των έργων και σχετικές πληροφορίες γύρω από αυτά: περιγραφή τεκμηρίου και αρχείο φύλαξης, πηγές του περιεχομένου, κατηγορία έργου, χρόνος της πρώτης παράστασης και σύγκριση παραλλαγών. Διάρκεια προγράμματος: δύο χρόνια

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr