Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

/

ΕΠΠ: Σκοπός του η προσφορά υποδομών και η διαμόρφωση κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος

ΕΠΠ: Σκοπός του η προσφορά υποδομών και ...

Συμμετέχει στο Patras IQ 2017

Τo (ΕΠΠ) είναι οργανισμός που δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο της «θερμοκοιτίδας» νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας.

Κύριος σκοπός είναι η προσφορά υποδομών καθώς και η διαμόρφωση κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος ώστε να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργία, λειτουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσα από διαδικασίες γρήγορης ανάπτυξης (spin-off / spin-out) και τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων.

Στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών στεγάζονται κυρίως μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους (start up) καθώς και Επιχειρήσεις με σημαντικό τεχνολογικό υπόβαθρο που αξιοποιούν τα αποτελέσματα έρευνας και τεχνολογίας που δημιουργούνται στα εργαστήρια Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (spin-off) ή των μεγάλων επιχειρήσεων (spin-out).

Οι επιχειρήσεις αυτές χρειάζονται συνεχή υποστήριξη, παροχή υποδομών και υπηρεσιών ώστε να επικεντρωθούν στην επίτευξη των στόχων τους (ανάπτυξη προϊόντων/υπηρεσιών, προώθηση τους στην αγορά κ.λ.π.).

Στο ΕΠΠ στεγάζονται σήμερα περίπου 25 εταιρείες και ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο (ΙΝΒΙΣ), ενώ απασχολούνται καθημερινά περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα, εταιρείες αναπτύχθηκαν αρκετά ώστε να αποχωρήσουν έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο παραμονής τους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τις συνθήκες να φιλοξενηθούν και να αναπτυχθούν νέες. Ήδη έχει υπάρξει εγκατάσταση νέων τεχνολογικών επιχειρήσεων με αποτέλεσμα το ΕΠΠ να παρουσιάζει αυτή τη στιγμή 100% πληρότητα στους χώρους του, ενώ υπάρχει και κατάσταση αναμονής ενδιαφερομένων εταιρειών.

Το ΕΠΠ έχει ένα καλό ιστορικό εταιρειών που ωρίμασαν και συνέχισαν σε δικούς τους χώρους όπως οι Nanoradio-Samsung, Bytemobile-Citrix, Antcor, Eyelead, Atmel, CBL, Econais. Παρόλα αυτά, παραμένουν στο ευρύτερο περιβάλλον του ΕΠΠ μετέχοντας στο οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί.

Οι τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος αφορούν στην Πληροφορική, Μικροηλεκτρονική, Αεροναυπηγική, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Βιοεπιστήμες. Η προέλευσή τους είναι κυρίως ελληνική έχοντας ξεκινήσει τη δραστηριότητά τους από τη Δυτική Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και εταιρίες στις οποίες έχουν επενδυθεί ξένα κεφάλαια (Σουηδία, ΗΠΑ). Η πλειοψηφία των εταιρειών παρουσιάζει σημαντική εξωστρέφεια (90% του κύκλου εργασιών τους πραγματοποιείται με συναλλαγές στο εξωτερικό) ενώ σε πολλές από αυτές έχουν επενδυθεί κεφάλαια υψηλού ρίσκου (venture capitals) αλλά και μικρότερα ιδιωτικά.

Οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο ΕΠΠ έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού περίπου 30 εκ. ευρώ και  έχουν επενδύσει σε πάγιο τεχνολογικό εξοπλισμό περισσότερα από 7 εκ. Ευρώ. Το ίδιο το ΕΠΠ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 29 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (εθνικά και ευρωπαϊκά) με κύριο στόχο να φέρει σε επαφή τα πανεπιστήμια με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών θεωρείται σήμερα το πιο επιτυχημένο παράδειγμα Τεχνολογικού Πάρκου στην Ελλάδα.

Απώτερος στρατηγικός στόχος του ΕΠΠ είναι να δημιουργήσει μία σύγχρονη Καινοτομική Επιχειρηματική Περιοχή στη Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και προσανατολισμού της προς το «αναδυόμενο καινοτομικό οικονομικό – παραγωγικό περιβάλλον» διευκολύνοντας - προσθετικά και εναλλακτικά - καινούργιες οικονομικές, παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή.

INNOVATION HUBs

Επίσης το ΕΠΠ έχει συστήσει 6 Innovation HUBs (NanoTechnology HUB, Aroma HUB, BioHealth HUB, Smart Cities HUB, Clean Tech Energy HUB, Aeronautics HUB) στους τομείς:   Νανοτεχνολογίας  Αγροδιατροφής   Βιοτεχνολογία   Έξυπνες πόλεις   Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  Αεροναυπηγικής  Η επιλογή των παραπάνω τομέων έχει πραγματοποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα των εταιρειών του τεχνολογικού οικοσυστήματος, την ερευνητική δραστηριότητα των φορέων παραγωγής γνώσης και τις κατευθύνσεις έρευνας και καινοτομίας της Ε.Ε. σε κρίσιμους και ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς. Στόχος των 6 Innovation HUBs είναι η συνεργασία, η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παροχή υπηρεσιών στη βιομηχανία σε επιλεγμένους τομείς στους οποίους η Πάτρα βρίσκεται συγκριτικά σε ισότιμη ή παραπλήσια (ανταγωνιστική) θέση  με εργαστήρια και κέντρα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr