Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

"Γιγαντώνεται το πρόβλημα της έλλειψης των αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης"- Ερώτηση στον αρμόδιο Υπουργό

"Γιγαντώνεται το πρόβλημα της έλλει...

Η ερώτηση στη Βουλή

Στο σοβαρό πρόβλημα έλλειψης αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της εξέτασης για τον HIV ιό επανέρχονται με ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας 17 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα στους οποίους ο Βασίλης Οικονόμου, ο Κώστας Τσιάρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Ιάσονας Φωτήλας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν:

"Όπως έχει διαπιστωθεί εδώ και ενάμιση (1,5!!) χρόνο έχουν σταματήσει οι παραγγελίες των εξετάσεων για τον ιατρικό έλεγχο των νοσούντων από τον ιό HIV (AIDS). Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 6.900 (!) εξετάσεις. Και η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια υλικού είναι εδώ και καιρό στο στάδιο σύνταξης του κειμένου! Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιους λόγους δεν έχει προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων και πότε θα ολοκληρωθεί η σύνταξη τελικού κειμένου του διεθνούς διαγωνισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Γιγαντώνεται το πρόβλημα της έλλειψης των αντιδραστηρίων για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της HIV λοίμωξης

Κύριε Υπουργέ,

Επανερχόμαστε μετά από δύο (2) μήνες στο ίδιο θέμα, που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και των φορέων του HIV και για το οποίο είχαμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή (με ΑΠ: 2583/13.01.2017). Αφορά στο σοβαρό πρόβλημα που παρατηρείται στη χώρα μας με τις ελλείψεις αντιδραστηρίων, τα οποία χρησιμεύουν για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της εξέτασης για τον HIV ιό. Τα ερωτήματα τα οποία είχαμε θέσει μένουν ακόμα αναπάντητα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταδεικνύοντας την τραγική αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στους αγωνιώντες για την υγεία τους ασθενείς.

Έχει διαπιστωθεί ότι έχουν σταματήσει εδώ και ενάμιση (1,5) χρόνο, οι παραγγελίες των εξετάσεων για τον ιατρικό έλεγχο των νοσούντων από τον ιό HIV (AIDS). Σύμφωνα με πληροφορίες «μόνο στο Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Ρετροϊών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών εκκρεμούν πάνω από 5.000 εξετάσεις. Στο αντίστοιχο κέντρο Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 1.500 δείγματα, ενώ στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας άλλα 400 δείγματα». Το μείζον αυτό πρόβλημα ελλείψεων αντιδραστηρίων διογκώνει καθημερινά το πρόβλημα της καθυστέρησης παράδοσης εξετάσεων στους οροθετικούς ασθενείς. Η ιατρική κοινότητα αλλά και ο Σύλλογος Θετική Φωνή των οροθετικών ατόμων στον ιό HIV επισημαίνουν πως η απρόσκοπτη πρόσβαση των οροθετικών ατόμων στα φάρμακα και στις εξετάσεις τους αποτελεί θεμελιώδη και αδιαπραγμάτευτη παράμετρο στην πορεία προς την εξάλειψη της νόσου, καθώς μόνο έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV καθίστανται σχεδόν μη μεταδοτικοί. Η πολύχρονη συνέχιση μη επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης των αντιδραστηρίων και η άρνηση να επισπευστούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών προμηθειών αντιδραστηρίων από τους αρμόδιους φορείς (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ) χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - για ακόμη μια φορά - ως παντελώς αδιάφορη για τη Δημόσια Υγεία και για τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν στη συγκεκριμένη ευπαθή ομάδα της κοινωνίας μας. Δεν επιτρέπεται η διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια υλικού να μένει εδώ και καιρό στο στάδιο σύνταξης του κειμένου!

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε:

Για ποιους λόγους δεν έχει προκηρυχτεί ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια αντιδραστηρίων;

Πότε σκοπεύετε να ολοκληρώσετε τη σύνταξη τελικού κειμένου του διεθνούς διαγωνισμού για την προμήθεια των αντιδραστηρίων από το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Οικονόμου

Κατερίνα Παπακώστα

Κώστας Τσιάρας

Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης

Ιάσονας Φωτήλας

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Μαρία Αντωνίου

Γεώργιος Βαγιωνάς

Σοφία Βούλτεψη

Στέργιος Γιαννάκης

Βασίλειος Γιογιάκας

Χρήστος Κέλλας

Γεώργιος Στύλιος

Σίμος Κεδίκογλου

Χρήστος Μπουκώρος

Άννα Καραμανλή

Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις