Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

"Γιατί τόση εμμονή με το Group 86 του Πατρινού Καρναβαλιού;"

"Γιατί τόση εμμονή με το Group 86 τ...

Επιστολή για το θέμα που προέκυψε με το συγκεκριμένο γκρουπ απέστειλε ο Λεωνίδας Κουλιαβέτας

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις, θετικές και αρνητικές, η απόφαση του Δήμου της Πάτρας να τιμωρήσει το καρναβαλικό Γκρουπ 86 αποκλείοντάς το από την κυρίως παρέλαση. Το γκουπ 86 που πέρυσι προκάλεσε με τους κοθόρνους του καθυστέρηση στην παρέλαση, αν και είναι ένα από τα πιο άρτια αισθητικά του Πατρινού Καρναβαλιού βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συζήτησης για το αν δικαίως τιμωρείται ή όχι.

TO AΡΤΙΣΤΙΚΟ ΓΚΡΟΥΠ –ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ 86, ΜΕ ΦΕΤΙΝΟ ΘΕΜΑ ZODIAC ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ. ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΟΣ: ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Θέση στο θέμα παίρνει με επιστολή του στο thebest.gr ο Λεωνίδας Κουλιαβέτας, Πτυχιούχος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής,Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας στο Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος διερωτάται γιατί τόση εμμονή με το Group 86 του Πατρινού Καρναβαλιού.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κ. Κουλιαβέτα:

Το πλήρωμα 86 του Πατρινού Καρναβαλιού έδωσε αναμφισβήτητα άλλον αέρα και αισθητική τα τελευταία χρόνια στην κορυφαία διοργάνωση της πόλης μας και μας έκανε να πιστέψουμε πως ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει κάτι, σ’ ένα καρναβάλι που επί σειρά ετών έχει πάρει την κατιούσα, καταντώντας δρώμενο εκτόνωσης και αποσυμπίεσης της κοινωνικής μάζας (σαν άλλο γήπεδο).

Με την τιμωρία του συγκεκριμένου πληρώματος να παρελάσει τελευταίο φέτος και όσον αφορά την περσινή παρέλαση, εξαιτίας την κωλυσιεργίας που προκάλεσε με τον αργό ρυθμό του το «Cubious» (αυτή ήταν η περσυνή θεματολογία του πληρώματος) γεννήθηκαν αυτόματα πολλά ερωτηματικά για το πόσο εν τέλει έχουμε αντιληφθεί την αποστολή και τον ρόλο του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οι σημερινοί ιθύνοντες του Πατρινού Καρναβαλιού απαντούν διαρκώς ότι «το καρναβάλι είναι για όλους και δεν θα ασχοληθούμε με ένα πλήρωμα που δεν έδειξε μεταμέλεια». Ερωτούμενος, σχετικά με το ότι το πλήρωμα αυτό, κατά κοινή ομολογία εντυπωσίασε τους πάντες και ήταν ένα θέαμα πραγματικά που ανέβασε την ποιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού, ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» απαντά: «Αυτό είναι μία άποψη υποκειμενική, όμως δεν είναι ένα αντικειμενικό γεγονός.

Το γεγονός είναι ότι το συγκεκριμένο πλήρωμα δημιούργησε πρόβλημα στη διεξαγωγή της παρέλασης και να σας πω και κάτι άλλο; Αν εγώ είχα ένα ωραίο αυτοκίνητο θα μπορούσα να το παρκάρω όπου θέλω; Θα πρέπει να σκεφτούμε σε ποιον ανήκει η παρέλαση. Η παρέλαση δεν ανήκει σε κανένα πλήρωμα για να συμπεριφέρεται το καθένα όπως θέλει».

Με λίγα λόγια υπάρχει πλήρης απαξίωση και τιμωριτική διάθεση στο αισθητικά διαφορετικό, το οποίο υπηρετεί μια υψηλή κουλτούρα, κόντρα στο στερεοτυπικό πρότυπο (το οποίο έγινε κακέκτυπο και σε άλλες πόλεις) ενός ξεπερασμένου Πατρινού Καρναβαλιού με γουνάκια, κολλάν, καπνογόνα, άφθονο αλκοόλ και ανθρώπους σε τρελό ξεφάντωμα, «απόδειξη» του ότι ντε και καλά διασκεδάζουν.

Το θέατρο δρόμου που ουσιαστικά επιτελεί το group 86 με την αργόσυρτη τελετουργική πομπή του, καμουφλαρισμένο με ιδιαίτερες στολές και μάσκες υψηλής αισθητικής, εξαϋλώνει την ανθρώπινη υπόσταση και έρχεται πιο κοντά με μια μυστηριακή τελετή κάθαρσης, η οποία εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών κατά μήκος των δρόμων της πόλης.

Τα μέλη του πληρώματος είναι εκτελεστικά όργανα τα οποία κινούνται πανομοιότυπα σε έναν πολύ συγκεκριμένο - επαναλαμβανόμενο τελεολογικό ρυθμό, απολαμβάνοντας μια εφήμερη δόξα, τέρψη και ηδονή από την καλλιτεχνική δημιουργία, η οποία οδεύει μάταια προς το «θάνατό» της, εφόσον το δρώμενο διαρκεί για λίγες μόνο ώρες, πριν μείνει για πάντα ανάμνηση. Μια σίγουρα καλή ανάμνηση, που κάποιους ενοχλεί.

Ο θεός του καρναβαλιού Διόνυσος, σίγουρα δεν θα είχε καμία αντίρρηση με όλο αυτό.

Δυστυχώς για εμάς το καρναβάλι δεν το διοργανώνει ο Διόνυσος, αλλά άνθρωποι που πολλές φορές έχουν άγνοια τέχνης και θεωρούν πως πολιτισμός είναι οι μαζώξεις για να ευλογήσουνε τα γένια τους.

Θλίβομαι βαθύτατα για την εγωιστική, σχεδόν εμπαθή, εμμονή των ιθυνόντων αυτής της πάλαι λαμπρής διοργάνωσης με καλλιτέχνες που δεν εντάχθηκαν στην κλίκα τους και απλά συνέχισαν απρόσκοπτα αυτό που έκριναν καλλιτεχνικά ορθό.

*Ο Λεωνίδας Κουλιαβέτας είναι σκηνοθέτης -  Πτυχιούχος Σχολής Κοινωνικών Επιστημών – Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας – Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις