Η τελευταία κρεατοφαγία πριν την Σαρακοστή - Λαζάνια και σπετζοφάι με λουκάνικα

La cuisinière

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

17/02/2017 14:25

Μοιραστείτε το άρθρο:


Η τελευταία κρεατοφαγία πριν την Σαρακοστή - Λαζάνια και σπετζοφάι με λουκάνικα  Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή
 

Μαγειρεύοντας με λουκάνικα
Το να διαλέγω κάθε εβδομάδα τι θα μαγειρέψω και θα παρουσιάσω από αυτήν την στήλη εκτός από την χαρά της δημιουργίας, έχει και λίγο άγχος. Προσπαθώ να συγκεράσω την αγάπη μου για την μαγειρική,την γαστρονομικά αναβαθμισμένη, με συνταγές που θα είναι σχετικά εύκολες στην εκτέλεση τους, δεν θα έχουν όλες πληθώρα υλικών αλλά θα είναι και κοντά στην γαστρονομική μας κουλτούρα.
Αυτή είναι η ιδεατή χρυσή τομή που όμως δεν είμαι σίγουρη ότι την επιτυχαίνω κάθε φορά. Σίγουρα όμως τα "πιάτα" που μιλάνε στην καρδιά μας και στην μνήμη μας είναι παραδοσιακές συνταγές. Αυτές τις συνταγές λίγο πειραγμένες, εμπλουτισμένες με διαφορετικά υλικά και ίσως με έναν εναλλακτικό τρόπο μαγειρεύω, δοκιμάζω, φωτογραφίζω και σας προτείνω.
Γιατί, ό,τι έχει ανεβεί μέχρι τώρα σ' αυτήν την στήλη, είναι πρώτα μαγειρεμένο και δοκιμασμένο στην κουζίνα μου. Ετσι λοιπόν σήμερα πριν αρχίσει η περίοδος της Σαρακοστής σας προτείνω δυο συνταγές με λουκάνικα.
Ένα χειμωνιάτικο σπετζοφάι και λαζάνια φούρνου με κιμά λουκάνικου και λαχανικά.
Το σπετζοφάι είναι παραδοσιακό φαγητό της περιοχής του Πηλίου και μαγειρευόταν κυρίως με λουκάνικα από αρνί. Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο να τα βρούμε το μαγειρεύουμε με χωριάτικα λουκάνικα, χωρίς όμως να έχουν μέσα πορτοκάλι, και προσθέτουμε κύμινο στην συνταγή μας.
Για τα λαζάνια με λουκάνικα και κιμά διαλέγουμε τι μας ταιριάζει στη γεύση μας και αν θέλουμε αντικαθιστούμε εντελώς τον κιμά από κρέας με κιμά λουκάνικου.
Είναι και τα δυο ρουστίκ πιάτα, ιδανικά για τα οικογενειακά μας τραπέζια και αγαπημένα από όλους.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ !!!

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ

Χρόνος Προετοιμασίας 30’ + Χρόνος ψησίματος 30’ – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)


● 30 λαζάνια (αυτά που δεν χρειάζονται βράσιμο)

● 400 γρ. κιμά χοιρινό και μοσχαρίσιο

● 400 γρ λουκάνικα χωριάτικα

● 3 καρότα

● 2 πράσα

● 2 ξερά κρεμμύδια

● 2 σκ. σκόρδο

● 500 γρ. ντοματάκια κομμένα (μαζί με τον χυμό τους)

● 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διπλής συμπύκνωσης

● 200 ml ελαιόλαδο

● 125 ml κρασί κόκκινο

● ½ κ.γ. μπαχάρι

● ¼ κ.γ. κανέλα

● 250 γρ. μείγμα από τυρί κασέρι και γραβιέρα

● Φρέσκο τριμμένα πιπέρια

● Ανθός Αλατιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Μ’ ένα μαχαίρι κοφτερό χαράζουμε την πέτσα του λουκάνικου κατά μήκος.
Αφαιρούμε τις πέτσες από τα λουκάνικα και τα κόβουμε πολύ μικρά κομματάκια. Ζητάμε από τον χασάπη να περάσει τον κιμά μόνο μία φορά από την μηχανή έτσι ώστε να είναι χοντροκομμένος.

Για την γέμιση:

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε φέτες. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές για να μην διαλύσουν), και το σκόρδο σε φετούλες.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι αρκετά και σοτάρουμε πρώτα τον κιμά. Μόλις αρχίσει να καβουρδίζεται ρίχνουμε και τα λουκάνικα. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, ρίχνουμε τα λαχανικά να σοταριστούν και αυτά και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό και μόλις πάρουν μία βράση
ρίχνουμε και τα μπαχαρικά. Μαγειρεύουμε για 15’, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Για τα λαζάνια:

Σε νερό που βράζει ρίχνουμε τα λαζάνια για 2’-3’. Τα αφαιρούμε, τα στραγγίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα πυρέξ και το αλείφουμε με λάδι. Από την σάλτσα με τον κιμά, παίρνουμε 4-5 κουταλιές μόνο σάλτσα
(χωρίς κιμά) και την ρίχνουμε στο κάτω μέρος του ταψιού. Στρώνουμε μία στρώση λαζάνια, μία στρώση σάλτσα κιμά
και πασπαλίζουμε με το μείγμα τυριών. Συνεχίζουμε δεύτερη στρώση λαζάνια, κιμά και τυρί.
Τελειώνουμε με τη στρώση από τα λαζάνια, μερικές κουταλιές μόνο σάλτσα (χωρίς κιμά ) και τα πασπαλίζουμε με το τυρί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 ο C
Τυλίγουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 20’-25’.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Tips

-Πρέπει να ζεματίσουμε λίγο τα λαζάνια για να βράσουν πιο εύκολα και να είναι γλασερά.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 ποικιλίες διαφορετικών λουκάνικων.

Τι πίνουμε;

Ένα κόκκινο Αγιωργίτικο.

ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΟ ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ

Χρόνος 30’ – Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)


● 500 γρ. λουκάνικα χωριάτικα

● 6 πιπεριές πράσινες και κόκκινες

● 4 καρότα

● 2 πράσα

● 2 ξερά κρεμμύδια

● 1 σκ. σκόρδο

● 2 κουτάκια ντοματάκια κομμένα (μαζί με τον χυμό τους)

● 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας διπλής συμπύκνωσης

● 125 ml ελαιόλαδο

● 250 ml κρασί λευκό

● ½ κ.γ. κύμινο

● ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο

● Φρέσκο τριμμένο μαύρο πιπέρι

● Ανθός Αλατιού

● Λίγος φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα καρότα σε φέτες. Κόβουμε τα πράσα σε ροδέλες (όχι πολύ λεπτές για να μην διαλύσουν), τις πιπεριές σε μπαστουνάκια και το σκόρδο σε λεπτές φετούλες.
Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε ελαφρώς με λίγο λάδι ή χωρίς σε αντικολητικό τηγάνι.
Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα στραγγίζουμε από το λίπος. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά, να μαραθούν και να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα, χωρίς να καούν.
Προσθέτουμε τα λουκάνικα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.
Μόλις πάρουν μία βράση, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφού βράσουν για λίγο δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15’- 20’ μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά μας και να δέσει η σάλτσα μας.
Συνοδεύουμε με ένα ωραίο ρύζι πιλάφι ή πατατούλες τηγανιτές.

Tips


- Τα λουκάνικα είναι αρκετά πικάντικα και γι’ αυτό προσέχουμε με το αλάτι και το πιπέρι.

- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 ποικιλίες διαφορετικών λουκάνικων.

- Μπορείτε να εμπλουτίσετε την γεύση με 4-5 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

Τι πίνουμε;

Ένα κόκκινο Αγιωργίτικο.

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ' ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Δημοσιεύτηκε: 17/02/2017 14:25

Τυπώθηκε: 30/03/2017 07:46

Από: www.thebest.gr/news/index/viewStory/429847

thebest.gr © 2017






κλείσιμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν χρήση 409 και  Νοσημάτων Θώρακος - Ποιες περιοχές της Πάτρας θα αποκτήσουν ιατρεία γειτονιάς Αλλάζουν χρήση 409 και Νοσημάτων Θώρακος - Ποιες περιοχές της Πάτρας θα αποκτήσουν ιατρεία γειτονιάς
Πάτρα: Χωρίς νερό την Κυριακή πολλές περιοχές-ΔΕΙΤΕ ποιες Πάτρα: Χωρίς νερό την Κυριακή πολλές περιοχές-ΔΕΙΤΕ ποιες
Νίκος Μπελογιάννης: Το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο γιατί ζει με την καπηλεία - Τον πατέρα μου αυτοί τον έφαγαν Νίκος Μπελογιάννης: Το ΚΚΕ πήρε πίσω το όπλο γιατί ζει με την καπηλεία - Τον πατέρα μου αυτοί τον έφαγαν
Δήμος Πατρέων: Περάστε από το ταμείο να πληρωθείτε – Σε ποιους επιστρέφει λεφτά, ποιοι δεν πάνε να τα πάρουν Δήμος Πατρέων: Περάστε από το ταμείο να πληρωθείτε – Σε ποιους επιστρέφει λεφτά, ποιοι δεν πάνε να τα πάρουν
Αχαϊα:Η τελευταία ...παραγγελιά! Τον συνόδεψαν στην κηδεία με νταούλια και κλαρίνα Αχαϊα:Η τελευταία ...παραγγελιά! Τον συνόδεψαν στην κηδεία με νταούλια και κλαρίνα
Σοκ και ερωτηματικά για την αυτοκτονία της 16χρονης στη Γλυφάδα-Το απόγευμα η κηδεία Σοκ και ερωτηματικά για την αυτοκτονία της 16χρονης στη Γλυφάδα-Το απόγευμα η κηδεία
Τέλος στο γνωστό ...50ευρω από την ερχόμενη εβδομάδα - Γιατί αλλάζει το χαρτονόμισμα; Τέλος στο γνωστό ...50ευρω από την ερχόμενη εβδομάδα - Γιατί αλλάζει το χαρτονόμισμα;
Πάτρα: Ακόμη μια δύσκολη νύχτα για τον άστεγο της Γούναρη Πάτρα: Ακόμη μια δύσκολη νύχτα για τον άστεγο της Γούναρη
Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017 Πάτρα: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017