Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η πείνα χτυπάει παντού- Σπάνε συμβόλαια ζωής για να καλύψουν καθημερινές ανάγκες

Η πείνα χτυπάει παντού- Σπάνε συμβόλαια ...

Τα νοικοκυριά ακύρωσαν φέτος συµβόλαια αξίας 414 εκατ. ευρώ

Εξαρση σηµειώνουν οι εξαγορές των συνταξιοδοτικών ασφαλιστηρίων συµβολαίων καθώς οι κάτοχοί τους τα «σπάνε» για να καλύψουν µε τα κεφάλαια που παίρνουν άλλες καθηµερινές τους ανάγκες.

Τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράµµατα, που οικάτοχοί τους εξαγόρασαν πρόωρα στο εννεάµηνοτου 2010, αυξήθηκαν κατά 11% φτάνοντας τα 232εκατ. ευρώ, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν οι ακυρώσεις στα συµβόλαια ζωής, τα λεγόµενα unit linked, που συνδέονται µε επενδύσεις στο Χρηµατιστήριοαξίας 182 εκατ. ευρώ.

Τα νοικοκυριά δηλαδή ακύρωσαν φέτος συµβόλαια αξίας 414 εκατ. ευρώ, υψηλότερης κατά 14% από πέρυσι, ποσοστό που παρατηρείται για πρώτη φορά στην ασφαλιστική αγορά. Το σύνολο των εξαγορών όλων των κατηγοριών του κλάδου ζωής ξεπέρασε το µισό δισεκατοµµύριο ευρώ (523 εκατ. ευρώ).

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ηβουτιά στις πωλήσεις νέων ασφαλιστηρίων συµβολαίωντου κλάδου ζωής, µε την κατηγορία των unit linked (που συνδέονται µε δείκτες χρηµατιστηρίων) να µειώνεται κατά 15% και τα κλασικά προγράµµατα κατά 7%.

Πέφτουν παραδοσιακά οχυρά
Το καινούργιο στοιχείο της αγοράς είναι ότι για πρώτη φορά οι ακυρώσεις αφορούν σε τόσο µεγάλο βαθµό τα παραδοσιακά συνταξιοδοτικά προγράµµατα, που αποτελούσαν µέχρι πρότινος για τους κατόχους τουςµια ασφαλή επένδυση για καλύτερα εισοδήµατα µετά το τέλος του εργασιακού τους βίου.

Το δεδοµένο αυτό δεν υπήρχε πέρυσι, όπου η πλειονότητα τωνεξαγορών αφορούσε τα unit linked προϊόντα, δηλαδή τα υψηλού,λόγω Χρηµατιστηρίου, ρίσκου ασφαλιστήρια συµβόλαια ζωής. Τα κλασικά όµως ασφαλιστήρια ήταν µέχρι και τα µέσα του 2009 παραδοσιακά οχυρά απέναντι στην κρίση και τόσο τα συνταξιοδοτικά όσο και τα νοσοκοµειακά είχαν µείνει σχεδόν ανέγγιχτα από αυτήν.

Τα µεν πρώτα προσέφεραντη σιγουριά ότι δεν επενδύουν σε µετοχέςκαι αµοιβαία κεφάλαια, ενώ παράλληλα παρείχαν εγγυηµένο επιτόκιο 3,35%. Ηκρίση όµως σηµατοδότησε το τέλος τους.

Μειώνουν τις αποδόσεις
Αρκετές εταιρείες στη χώραµας έχουν ήδη µειώσει τις εγγυηµένες αποδόσεις µε τις οποίες δούλευε η αγορά. Τα νέα προγράµµατα κινούνται πλέον κοντά στο 2%, και αυτό συµβαίνει όχι µόνο λόγω της κρίσης. Το νέο πλαίσιο Solvency II που τίθεται σε ισχύ από το 2012 (αντίστοιχο µε τη Βασιλεία ΙΙ για τις τράπεζες) βάζει στις ασφαλιστικές εταιρείες πολύ αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις για κάθε µορφής εγγυηµένη αποζηµίωση και δύσκολα πλέονο κλάδος µπορεί να εγγυηθεί ένα ικανοποιητικό ύψος αποδόσεων.

Οσο για τα νοσοκοµειακά προγράµµατα, ενώ µέχρι πέρυσι έβλεπαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται σταθερά, η κρίση µαζί µε τις αυξήσεις της τάξης του 7%, στις οποίες προβαίνουν φέτος οι εταιρείες, λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις