Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Πρωταθλητές σε παχυσαρκία και κάπνισμα - Ανησυχητικά ευρήματα μεγάλης μελέτης - ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

Αχαΐα: Πρωταθλητές σε παχυσαρκία και κάπ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Ξεχνάμε ενίοτε και το προφυλακτικό!

Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα που προέκυψαν από μεγάλη επιδημιολογική έρευνα που διεξήγαγε τα Πανεπιστήμιο Πατρών στον πληθυσμό της Πάτρα και της Αχαΐας. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι Αχαιοί είναι πιο παχύσαρκοι σε σύγκριση με τον πανελλαδικό μέσο όρο ενώ το ποσοστό όσων καπνίζουν σε μόνιμη βάση φθάνει το 40% όταν συνολικά το 37% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην μελέτη δηλώνουν ότι καπνίζουν.

Όπως εξηγεί, μιλώντας για τατα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής, Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης, στην μεγάλη αυτή μελέτη η οποία διήρκεσε τρία χρόνια καταγράφηκαν, στην περιοχή μας, 600 άτομα.

«Το καινοτόμο στη μελέτη αυτή ήταν ότι δεν πάρθηκαν μόνο ερωτηματολόγια. Έγιναν αιμοληψίες, βιοχημικές εξετάσεις, σπειρωμέτρηση για την αναπνευστική λειτουργία, μέτρηση της πίεσης, ανθρωπομετρικές μετρήσεις βάρους-ύψους. Μελετήθηκαν οι βασικοί παράγοντες κινδύνου όπως είναι η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η χοληστερόλη, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ζαχαρώδης διαβήτης», υπογράμμισε ο κ. Βανταράκης.

Με βάση τα πρώτα επεξεργασμένα αποτελέσματα που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες:

-Στην Αχαΐα έχουμε 40% καπνιστές, σε σχέση με το πανελλαδικό ποσοστό που είναι στο 37%.

-Στην κατανάλωση του αλκοόλ είμαστε περίπου στον μέσο όρο της Ελλάδας, στην σωματική δραστηριότητα είμαστε λίγο παραπάνω από την υπόλοιπη Ελλάδα.

 

 

-Όσον αφορά στην μεσογειακή διατροφή έχουμε μέτρια προσήλωση στο 76% και αυτό είναι χαμηλό σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε όλοι μας.

 

αρτηριακή πίεση κινείται περίπου στον μέσο όρο ενώ η χοληστερίνη είναι αυξημένη περίπου 2,5 μονάδες πάνω από τον μ.ο.

 

-Ως προς την παχυσαρκία μιλάμε για υπέρβαρους με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30, έχουμε περίπου 3 μονάδες παραπάνω από το σύνολο της Ελλάδας. Αυτό το ποσοστό είναι περίπου 33% πανελλαδικά και 36,8% στην Αχαΐα.

 

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη:

 

 

«Αναμένεται και η στατιστική επεξεργασία της αναπνευστικής ικανότητας με τις σπιρομετρήσεις που έγιναν και αυτές θα συνδυαστούν προκειμένου να διαπιστώσουμε κατά πόσο η κακή λειτουργία του αναπνευστικού συσχετίζεται με συγκεκριμένα σημεία της Πάτρας (νότιες συνοικίες και λιμάνι) που έχουν αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βανταράκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις