Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σταθάκης από την Πάτρα:Ιστορικής σημασίας η ανάρτηση των δασικών χαρτών-Έρχεται στην Αχαΐα το φυσικό αέριο

Σταθάκης από την Πάτρα:Ιστορικής σημασία...
Χριστακόπουλος Θάνος

«Κόκκινη γραμμή η νομοθέτηση νέων εν δυνάμει μέτρων»

Στα τέσσερα κομβικά σημεία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης στα οποία έχουν, όπως τόνισε, επιτευχθεί σημαντικά πράγματα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την Πάτρα. Παράλληλα ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παραμένει ανυποχώρητης στην μη ψήφιση νέων εν δυνάμει μέτρων για μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Αναφορικά με τα θέματα της αρμοδιότητάς του χαρακτήρισε «ιστορική» την ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας, είπε ότι η Πάτρα μπαίνει μετά το 2018 στον ενεργειακό χάρτη του φυσικού αερίου και αποκάλυψε ότι η χώρα καλύπτει ήδη το 19% της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πιο αναλυτικά ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικής σημασίας την χρονική περίοδο που διανύουμε καθώς βρισκόμαστε ακριβώς στο μέσο του προγράμματος που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές κι έτσι, εκτίμησε είναι μια καλή στιγμή για να γίνει ένας απολογισμός όσων έχουν επιτευχθεί ως τώρα.

«Τέσσερα είναι τα κομβικά σημεία της οικονομικής μας πολιτικής:

1) η δημοσιονομική σταθεροποίηση που έχει επιτευχθεί ,

2) η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα,

3) η δημιουργία ενός καλύτερου πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων στην προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομίας και

4) ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα, η προσπάθεια δηλαδή της κυβέρνησης να επουλώσει, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών, τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Μιλώντας για την διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς σημείωσε ότι υπάρχει ακόμα απόσταση στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης και πρόσθεσε ότι, υπό τις δεδομένες συνθήκες, η κυβέρνηση μένει ανυποχώρητη στην μη ψήφιση εν δυνάμει νέων μέτρων.

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση επιζητώντας μια συμφωνία πλαίσιο η οποία θα γεφυρώσεις τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα, κάτι που θα οδηγήσει στην δεύτερη φάση του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωσή του τον Ιούλιο του 2018. Το 2017 και το 2018 η οικονομία προβλέπεται να έχει θετικό πρόσημο.

Έχει προεγγραφεί άνοδος της οικονομίας κατά 2,6% φέτος άρα πρέπει να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία και να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα στα μέσα του 2018», δήλωσε ο υπουργός.

Επικεντρώνοντας στους λόγους της επίσκεψής του στην Πάτρα ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών γεγονός που το περιέγραψε ως ιστορική απόφαση. «Είναι μια πράξη εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική, διότι από κοινού με το κτηματολόγιο, το οποίο έχει ξεκινήσει με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, θα αποτελεί τον πυλώνα της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου μέχρι το 2020.

Συνδυαστικά ψηφίστηκε και ο νέος χωρικός σχεδιασμός της χώρας. Είναι έργο των Δήμων πλέον και θα αφορά το 100% της επικράτειας της χώρας. Θα επιλύσουν τα προβλήματα δεκαετιών αναφορικά με τις χρήσεις γης και την ιδιοκτησία, δημιουργώντας επιτέλους ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας, τόσο για την ιδιοκτησία της γης όσο και για τις χρήσεις γης και τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαμορφωθεί ένα καλύτερο πλαίσιο για τις επενδύσεις και για την οικιστική ανάπτυξη της χώρας καθώς και την συγκροτημένη χωρική ανάπτυξη των πόλεων και της υπαίθρου. Η μόνη εκκρεμότητα είναι η χάραξη των αιγιαλών που θα γίνει πολύ σύντομα», εξήγησε ο κ. Σταθάκης.

Μιλώντας για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και την ένταξη της Πάτρας, το συντομότερο δυνατόν, από τα τέλη του 2018 στις πόλεις που θα έχουν πρόσβαση υπογράμμισε ότι αυτό θα έχει τεράστια σημασία για την τοπική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πηγή ενέργειας που θα βοηθήσει πολύ την τοπική ανάπτυξη. «Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες είναι κρίσιμη. Ο στόχος είναι η να υπάρξει χρήση για τις βιομηχανικές δραστηριότητες και το οικιακό κομμάτι να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το δίκτυο και φυσικά η χρήση από τα πλοία που θα αποτελέσει ένα νέο μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης.»

Τέλος ερωτηθεί σχετικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να βάλουν φωτοβολταϊκά σε χωράφια που διαθέτουν λόγω της αδυναμίας του δικτύου να μεταφέρει την παραγόμενη ενέργεια ο κ. Σταθάκης υποστήριξε:

«Είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε μια έκρηξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε φτάσει ήδη στον στόχο που έχουμε μέχρι το 2020. Η δέσμευση που είχαμε αναλάβει είναι να παράγουμε 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα η Ελλάδα είναι στο 19%, άρα μέχρι τέλους του 2017 θα έχει καλύψει τον στόχο. Μέχρι το 2030 ο στόχος είναι να φθάσουμε στο 30% άρα πηγαίνουμε πολύ καλά.

Ο νέος κύκλος επενδύσεων στα αιολικά θα είναι πολύ μεγάλος τα επόμενο 2-3 χρόνια άρα θα φτάσουμε γρήγορα στο 24-25%. Τα δίκτυα που εξυπηρετούν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά απαιτούν νέο μεγάλο κύκλο επενδύσεων. Υπάρχουν ορισμένες περιφέρειας της χώρας που το δίκτυο υποδοχής φθάνει στα όριά του, αυτό είναι γεγονός, άρα χρειάζεται μια μεγαλύτερη μέριμνα για να μπορεί να ενσωματωθεί ο νέος κύκλος επενδύσεων».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις