Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτική Αχαΐα: Σχεδόν ολική η καταστροφή στις καλλιέργειες από τον χιονιά

Δυτική Αχαΐα: Σχεδόν ολική η καταστροφή ...

Αναμένται η καταγραφή

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού  Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Αχαΐα, ο Δήμαρχος Χρήστος Νικολάου  απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας να κηρυχθεί η Δυτική Αχαΐα παγόπληκτη και τα ορεινά χωριά του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Αχαΐας έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον χιονιά, με συνέπεια εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες να βρίσκονται σε οριακό σημείο επιβίωσης, ειδικά, μετά τις νέες καταστροφές, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Ο αντιδήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Θανάσης Ραυτακόπουλος μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» για αυτό το θέμα τονίζοντας ότι «οι αγροτικές καλλιέργειες έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Οι καταστροφές, που έχουν γίνει, από τον παγετό και την χιονόπτωση είναι μεγάλες. Στο πεδινό κομμάτι η καλλιέργεια της πατάτας, κηπευτικά και τα θερμοκήπια έχουν πάθει τεράστιες ζημιές. Ειδικά η πατάτα είναι κατεστραμμένη 100%, λιγότερη όμως ζημιά έχουν πάθει τα θερμοκήπια με τις φράουλες. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί και τα ελαιόδεντρα, κάτι το οποίο θα φανεί τους επόμενους μήνες. Στον ορεινό όγκο, καταστράφηκαν τα σιτηρά και υπάρχει θέμα στο πως θα βοσκήσουν τα ζώα».

Η διαδικασία αιτήσεων από τους παραγωγούς της περιοχής προς τον ΕΛΓΑ για εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δηλώνει ότι «ένας καλλιεργητής για να μπει στην διαδικασία της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταβάλλει 45 ευρώ το στρέμμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν με τις σημερινές συνθήκες και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν».

Από την επέλαση του χιονιά δεν επλήγη μόνο η περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και άλλοι δήμοι. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, παρουσιάστηκε στα εσπεριδοειδή. Έντονο είναι το πρόβλημα με τα πορτοκάλια στη Δυτική Αχαΐα και με τα λεμόνια στην Αιγιαλεία. Επίσης λόγω του πάγου αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα και στη μελισσοκομία, ενώ καταστροφές καταγράφονται και στις ελιές. Ακόμη η κακοκαιρία έπληξε και την κτηνοτροφία, όπου καταγράφηκε, έλλειψη ζωοτροφών και απώλειες ζώων.

Να αναφέρουμε ότι όσοι παραγωγοί της Αιγιαλείας έχουν ζημιωθεί από την χιονόπτωση και τον παγετό στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2017 σε ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή , μπορούν να υποβάλλουν στον αντίστοιχο ανταποκριτή του ΕΛΓΑ σχετική δήλωση ζημίας μέχρι και τις 26 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις