Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Έχουν δίκιο τα παιδιά!

Έχουν δίκιο τα παιδιά!

Άρθρο του Κυριάκου Σκιαθά

Το 2017 για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε με κλειστά πολλά λύκεια της χώρας, όπως ακριβώς έφυγε και το 2016. Η αφορμή ήταν οι ανακοινώσεις – αποφάσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ημερομηνία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Οι μαθητές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διενέργεια των ενδοσχολικών εξετάσεων πριν από τις Πανελλαδικές προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολείων τους. Το υπουργείο Παιδείας με εμμονική διάθεση να προεισαγάγει την αποδέσμευση των Πανελλαδικών εξετάσεων από τον βασικό κορμό του σχολείου, το Λύκειο, ανακοίνωσε την 6η Ιουνίου ως μέρα έναρξης των εξετάσεων. Η ηγεσία του υπουργείου μ’  αυτή την ενέργεια προσπαθεί να «συνδυάσει» δύο διαφορετικά συστήματα εισαγωγής το παλιό και ένα καινούριο. Ένα παλιό που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2016. Κι ένα καινούριο που ακόμα βρίσκεται σε αόριστη μορφή το οποίο πιθανολογείται ότι θα ανακοινωθεί το μήνα Μάρτιο και θα αφορά τους μαθητές που το Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεκινήσουν την Α΄ Λυκείου.

Μια ευκαιριακή ανακοίνωση της ηγεσίας του υπουργείου, που επικαιροποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα λεγόμενα της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, πρύτανη του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, σε τοπική εφημερίδα της Αχαϊκής πρωτεύουσας «Αν ήταν να πω κάτι υπέρ της παιδείας εν Ελλάδι, θα έλεγα να πάψουν οι υπουργοί Παιδείας να κάνουν μεταρρυθμίσεις. Εδώ γίνεται αλλαγή μόνο και μόνο επειδή υπάρχει αλλαγή υπουργού» .

Μια υπουργική απόφαση που η εφαρμογή της πλήττει τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2017.

  • Η συγκεκριμένη απόφαση στερούμενη παιδαγωγικών κριτηρίων θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.
  • Η παρατεταμένη εξεταστική περίοδος εν μέσω υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών θα προκαλέσει περισσή σωματική και ψυχική κόπωση στους υποψηφίους.
  • Η προσήλωση των υποψηφίων στην κατάκτηση ενός καλού βαθμού (και έτσι πρέπει) για το απολυτήριό τους πιθανότατα θα τους αποπροσανατολίσει από την προετοιμασία για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Για περίπου ένα μήνα το πέρασμα των Πανελληνίων σε δευτερεύουσα εξεταστική μοίρα θα προκαλέσει στους μαθητές προβλήματα διαχείρισης άγχους.
  • Οι πολυήμερες εξετάσεις θα επηρεάσουν λόγω κόπωσης και τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την επανεξέταση του συγκεκριμένου θέματος.

Είναι πασίδηλο ότι οι καταλήψεις στα σχολεία δεν προάγουν το εκπαιδευτικό έργο. Τα κλειστά σχολεία δεν βοηθούν τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου στην προετοιμασία τους για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τους αποπροσανατολίζουν από το στόχο τους.

Η αλλαγή απόφασης θα επαναφέρει τη κανονικότητα στα Λύκεια της χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση οι καταλήψεις των σχολείων αναμένεται ν’ αυξηθούν, φαινόμενο που θα πληγώσει ακόμα περισσότερο την παρεχόμενη εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις