Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ν. Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση ήρθε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά»

Ν. Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση ήρθε ν...

Γενικός εισηγητής του ΚΚΕ για τον προϋπολογισμό ο βουλευτής Αχαΐας

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική της, νομιμοποίησε τα προηγούμενα μνημόνια και μέτρα και πάτησε σε αυτά με το τρίτο μνημόνιο, συνεχίζοντας με την περικοπή μισθών και συντάξεων, με αύξηση των φόρων», ανέφερε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και κατήγγειλε ότι η σημερινή κυβέρνηση «ήρθε να κάνει και την βρώμικη δουλειά. Το έγκλημα που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν οι προηγούμενοι, ήρθε να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση με τους αντιασφαλιστικούς νόμους και τις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ είπε ότι τσακίζονται εργατικά δικαιώματα για να έρθει η «ανάπτυξη» και η «ανταγωνιστικότητα», που επιδιώκουν οι καπιταλιστικοί όμιλοι με ανατροπές στο ασφαλιστικό, με την κατάργηση, με φθηνά εργατικά χέρια για την αύξηση της παραγωγής.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κρύψει ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί πολλά χρόνια ακόμη και στο μεταξύ μια σειρά κλάδων θα εξαφανιστούν με την εφαρμογή ενός οικονομικού μοντέλου, που θα καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις.

Αναρωτήθηκε επίσης, ποιός μπορεί να πιστέψει ότι θα έχουμε συνεχή και αδιατάραχτη ανάπτυξη 3,5% επί μια δεκαετία, την ίδια ώρα μάλιστα, που χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μαστίζουν όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η μεγάλη εικόνα στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία είναι σήμερα μια αναιμική ανάκαμψη μετά την συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση του 2007 - 2009. Μια αναιμική ανάκαμψη, η οποία είναι και αβέβαιη ταυτόχρονα. Γι’ αυτό ακριβώς και όλες οι πρόσφατες εκτιμήσεις, οι οποίες έχουν γίνει από τους διεθνούς οργανισμούς αναδεικνύουν τις έντονες ανησυχίες, αλλά και την τάση επιβράδυνσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. ΟΝίκος Καραθανασόπουλος είπε ακόμη ότι το δεύτερο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η ανισομετρία, η οποία οξύνθηκε και ενώ παρουσιάζεται ως μέσος όρος μια γενικότερη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με το 2009, αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι ενιαίο. «Αυτή η παγκόσμια βελτίωση σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 οφείλεται στην ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας. Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ είναι ελάχιστα πιο πάνω από τα επίπεδα του 2009, ενώ της Ε.Ε. προσπαθεί να προσεγγίσει σε διάφορους κλάδους στο 2009. Άρα, δηλαδή, έχουμε μια αμφισβήτηση και μία ισχυροποίηση της δοσμένης τάξης πραγμάτων στο παγκόσμιο επίπεδο και μια αμφισβήτηση του κυρίαρχου ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε, ότι σε αυτό το σκηνικό, για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα, υπάρχουν τόσα πολλά υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη ατμομηχανής, διότι καμία μεγάλη οικονομία, δεν φαίνεται που να τραβήξει μπροστά το καπιταλιστικό σύστημα, ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε της Ε.Ε., ενώ και της Κίνας παρουσιάζει επιβράδυνση.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, είπε ότι η «ελάφρυνση του χρέους» θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα που θα εξυπηρετούν το κεφάλαιο, ενώ τα σπασμένα θα τα πληρώνει το λαός, που θα συνεχίσει να ματώνει διαχρονικά, για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, είπε ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός με αύξηση φορολογικών εσόδων, που θα προκύψει από την φορολογία των φυσικών προσώπων και τους έμμεσους φόρους την ίδια ώρα που τα φορολογικά έσοδα από τους επιχειρηματικούς ομίλους θα είναι ποσοστιαία, πολύ κάτω από το ποσοστό φόρων που θα επιβαρύνει τα λαϊκά εισοδήματα.

Το αιματοβαμμένο πλεόνασμα θα προκύψει όπως είπε, θα από μειώσεις κοινωνικών δαπανών και από τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. «Πανηγυρίζετε ότι θα δώσετε 700 εκατομμύρια στους πιο εξαθλιωμένους και κόβετε κοστούμι στα εργατικά στρώματα», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση πρόσθεσε: «εκτελείτε το πιο βρώμικο συμβόλαιο σε βάρος του λαού» με νέα κίνητρα και απαλλαγές για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Διέξοδος μέσα στον καπιταλισμό δεν υπάρχει. Η μόνη διέξοδος είναι να ξεμπερδέψουμε από το καπιταλιστικό κέρδος», είπε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ. «Η διέξοδος προς όφελος του λαού είναι αυτή η οποία προτείνει το ΚΚΕ, που είναι η ρεαλιστική διέξοδος, που σημαίνει όμως συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές σε επίπεδο εξουσίας, σε επίπεδο οικονομίας, να πάρει δηλαδή τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια της η εργατική τάξη, να ασκήσει τη δική της εξουσία η εργατική τάξη και να πετάξει, πραγματικά, έξω τα παράσιτα των κεφαλαιοκρατών, οι οποίοι απομυζούν τον κοινωνικό πλούτο και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να σημάνει, πλέον, η ώρα της συνολικότερες λαϊκής αντεπίθεσης, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την κυβερνητική πολιτική, αλλά πάνω απ’ όλα τα ίδια τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και την Ε.Ε.», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις