Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Μεγαλοπρεπής η Λιτανεία του εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου - Εντυπωσιακό το κήρυγμα του Μητροπολίτη Σερρών κ.κ. Θεολόγου

Πάτρα: Μεγαλοπρεπής η Λιτανεία του εορτα...

Έκανε αναφορά και σε λόγο του Γκάντι για την χριστιανική θρησκεία

Μπορεί το κρύο να ήταν τσουχτερό το πρωί της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2016 που η Πάτρα γιόρτασε και τίμησε μεγαλοπρεπώς τον πολιούχο της Απόστολο Ανδρέα, ωστόσο πολύς ήταν ο κόσμος που παρέστη τόσο στην μεγαλοπρεπή πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου όπου μίλησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, όσο και στην Λιτανεία της Τιμίας Κάρας του Αγίου που είχε τοποθετηθεί σε στρατιωτικό τζιπ και της εικόνας του.

Η Λιτανεία αποτελεί πάντοτε την πιο όμορφη και συγκινητική στιγμή των θρησκευτικών εκδηλώσεων για τον Πρωτόκλητο μαθητή του Ιησού Χριστού, Απόστολο Ανδρέα. Η φετινή Λιτανεία ήταν όπως και τα άλλα χρόνια, άψογα διοργανωμένη και πλούσια από συμμετοχή αγημάτων, μουσικών τμημάτων, μαθητών και άλλων αντιπροσωπειών.

Από τους προσκεκλημένους αρχιερείς που ήσαν πολλοί και σχεδόν απ’ όλη την ελληνική γεωγραφική επικράτεια (μόνο η Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου δεν εκπροσωπήθηκαν) μόνο οι γηραιότεροι, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιος που ουσιαστικά χοροστάτησε στην πανηγυρική Θεία λειτουργία της Τετάρτης το πρωί και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος δεν ακολούθησαν την πεζή πορεία της λιτάνευσης της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου.

Φτάνοντας η πομπή που με την επιβλητικότητα και ιεροπρέπεια της συγκίνησε τον κόσμο, στην συμβολή των οδών Δημ. Γούναρη και Μαιζώνος, μπροστά από το Δικαστικό μέγαρο, τελέστηκε η καθιερωμένη δέηση (εδώ δεν έλειψαν κάποια μικρά τεχνικά, ηχητικά προβλήματα).

Στην Λιτανεία συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις με τέσσερις Μπάντες (ξεχώρισαν η Μπάντα μαζί και με τα παιδιά της Μπαντίνας του Δήμου Πατρέων αλλά και η μπάντα του Μουσικού Σχολείου Πατρών). Ωραίες εντυπώσεις άφησαν και οι αντιπροσωπείες του Πανεπιστημίου της Πάτρας που έχει για έμβλημα και προστάτη του τον Άγιο Απόστολο Ανδρέα αλλά και του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με τις παραδοσιακές αμφιέσεις από γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας όπως η Μακεδονία, κ.α.

Η ιερά λιτάνευση ξεκίνησε να τελείται μαζί και με την επίσημη καθιέρωση του εορτασμού του Πολιούχου, το μακρινό 1836, λίγα δηλαδή χρόνια μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Μία σημαντική άγνωστη λεπτομέρεια που διαβάσαμε σε αφιέρωμα στην τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος», είναι ότι η λιτανεία είχε διακοπεί για αρκετά χρόνια, από το 1874 έως την 1η Δεκεμβρίου του 1931 (για 57 δηλαδή χρόνια) οπότε και εκδόθηκε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα «Περί καθιερώσεως λιτανείας εν τη πόλει Πατρών κατά την εορτήν του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου». Είχε διακοπεί λόγω διαφωνιών που είχαν εκφράσει οι ιχθυοπώλες που έχουν τον Άγιο Ανδρέα για προστάτη τους.

Η Τιμία Κάρα ως γνωστό επεστράφη στον τόπο που καθαγίασε με το αίμα του ο Άγιος, στην Πάτρα, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1964, από τη Ρώμη και τον Ιανουάριο (19/1) του 1980 έγινε από την Αρχιεπισκοπή Μασσαλίας η επανακομιδή τμήματος του Τιμίου Ξύλου σε χιαστό σχήμα όπου σταυρώθηκε ο Άγιος Ανδρέας.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών κ.κ. Θεολόγος στο κήρυγμα του που ξέφυγε λίγο χρονικά αλλά ήταν άκρως ενδιαφέρον, επισήμανε την ανάγκη ο κόσμος ν’ αφήσει στην άκρη τον εγωισμό και να επανακτήσει την πίστη του, αναφέρθηκε στα τρία χαρακτηριστικά στοιχεία του Αγίου Ανδρέα με πιο βασικό ότι ήταν ο μαθητής που κλήθηκε πρώτος και επί τρία χρόνια είχε τη χάρη να λάβει τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού αλλά και στο ζωντανό πρόσωπο και ρόλο της εκκλησίας. Όπως είπε κάποιοι θεωρούν την εκκλησία ως έναν κοινωνικό οργανισμό με δύναμη, ίσως και μουσειακού χαρακτήρα, κάτι που δεν ισχύει.

Αίσθηση έκανε και η αναφορά που έκανε ο κ.κ. Θεολόγος σ’ ένα λόγο του ηγέτη της Ινδίας Μαχάτμα Γκάντι που είχε πει πως δεν υπάρχει βαθύτερη, ουσιαστικότερη και τελειότερη θρησκεία από τη Χριστιανική αλλά συνάμα ο Γκάντι είχε εκφράσει την απογοήτευση του για τους Χριστιανούς.

*Το μεσημέρι της Τετάρτης ο οικοδεσπότης του εορτασμού, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος παρέθεσε επίσημο γεύμα στο ξενοδοχείο Patras Palace.

Επιμέλεια κειμένου: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις