Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δημήτρης Κουρέτας στο thebest.gr: Τιμητική η συμμετοχή μου στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ε.Ε., θα βοηθήσει την Ελλάδα

Δημήτρης Κουρέτας στο thebest.gr: Τιμητι...
Βγενόπουλος Φάνης

Ο Πατρινός καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά για τα νέα του καθήκοντα στην «καρδιά» της Κομισιόν

«Η επιλογή μου από την Κομισιόν στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ε.Ε., είναι τιμητική τόσο για τη Ελλάδα, όσο και για εμένα». Αυτό δηλώνει στο thebest.gr, ο Πατρινός καθηγητής Φυσιολογίας Ζωικών οργανισμών – Τοξικολογίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας η Επιτροπή, αποφασίζει για θέματα διαχείρισης σημαντικών διατροφικών, περιβαλλοντικών και χημικών κρίσεων, βάσει των εισηγήσεων των αρμόδιων Επιτροπών της Ε.Ε. και στη συνέχεια κάνει τη δική της εισήγηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, απ’ ευθείας στην Κομισιόν.

Αν και το Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων, δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, το 2013, έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών κρίσεων, όπως οι «τρελές αγελάδες» και οι διοξίνες.

Στόχος του συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η άμεση αντιμετώπιση των κρίσεων, με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η θητεία της σύνθεσης του Ανωτάτου Συμβουλίου έληξε φέτος και ο κ. Κουρέτας είχε ήδη υποβάλει αίτηση από το καλοκαίρι του 2016, προς την Κομισιόν, για τη θέση.

Η επιλογή του δε, έγινε βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων από την Ε.Ε., η οποία αξιολόγησε θετικά την επιστημονική του αρτιότητα και έκρινε ότι είναι ο πλέον κατάλληλος για τη θέση και δεν έχει να κάνει με προτάσεις κυβερνήσεων των κρατών – μελών, όπως συμβαίνει σε άλλες θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρέτας, είναι ο μόνος Έλληνας που συμμετέχει στο συγκεκριμένο επιστημονικό συμβούλιο.

Όσο για τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ε.Ε., αν και όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, «μπαίνουν από την επικαιρότητα», ωστόσο η Επιτροπή θα κληθεί να λάβει θέση για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν: Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τη χρήση νανοϋλικών  στα προσθετικά μέλη,  τα νέα γεωργικά φάρμακα, τη συνθετική βιολογία, αλλά και τη δημιουργία τεχνικών κυττάρων.

Θέματα που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουρέτας αναφέρει πως η συμμετοχή του στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων, θα έχει θετικό αντίκτυπο και για τη χώρα μας, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου, μεταφέρουν την άποψή τους – εισήγηση, προς την Κομισιόν, με βάση, φυσικά, επιστημονικά κριτήρια, αλλά και υπό το πρίσμα άλλων παραγόντων.

Διαβάστε επίσης:

Ο Πατρινός καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας στο Ανώτατο Συμβούλιο Ειδικών Επιστημόνων διαχείρισης χημικών και διατροφικών κρίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις