Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPORTS

/

Πάτρα: Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου «Στα χρόνια του στίβου 1891 - 2016»

Πάτρα: Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Τάσσου ...

Μεγάλοι αθλητές, τεράστιες προσωπικότητες που τίμησαν την Πάτρα, τα σωματεία τους, τις οικογένειές τους

Κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα από τις Εκδόσεις «Πικραμένος» το βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου, Στα Χρόνια του Στίβου. Η έκδοση παρακολουθεί την μακρά ιστορία και διαδρομή του στίβου στην Πάτρα, μια ιστορία που από τον 19ο αιώνα, οπότε και ξεκινά, έχει να επιδείξει αλησμόνητες αθλητικές στιγμές και μεγάλους αθλητές.

Η ιστορία του στίβου στην Πάτρα ξεκινά με την ίδρυση του Παναχαϊκού, το 1891, ενώ τα πρώτα Ολυμπιακά μετάλλια θα έρθουν λίγα μόλις χρόνια αργότερα, το 1896.

Η παρούσα έκδοση ξεναγεί και στους χώρους αλλά επιμένει ιδιαίτερα στα πρόσωπα: στους προπονητές, στους αθλητές, στους παράγοντες αλλά και στους φιλάθλους, καθώς η δική τους πορεία, ο ιδρώτας, οι θυσίες και οι συγκινήσεις τους έχτισαν το οικοδόμημα του αχαϊκού στίβου.

Ο Τάσσος Σταθόπουλος συλλέγοντας κι εκθέτοντας αρχεία δεκαετιών, έγγραφα, δημοσιεύματα, φωτογραφίες, αποτελέσματα αγώνων, ρεκόρ και επιδόσεις, επιλέγοντας στατιστικούς πίνακες και λίστες μέσω των οποίων ξεπηδούν οι μεγάλες προσωπικότητες και τα αθλητικά επιτεύγματα της εποχής, συνθέτει ένα πλούσιο υλικό, το οποίο διέρχεται μέσα από δεκάδες Ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια Πρωταθλήματα, ευρωπαϊκούς αγώνες και Βαλκανιάδες.

Αναπολώντας τα χρόνια του στίβου, μας αποδεικνύει, είναι σα να αναπολούμε τα καλύτερά μας χρόνια!

Στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου αναφέρονται τα εξής:

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έκανε στίβο στη ζωή του. Τα μικρά παιδιά που παράβγαιναν στο τρέξιμο στο προαύλιο του σχολείου τους, στίβο έκαναν. Οι νέοι που έβαζαν στοίχημα ποιος θα πετάξει πιο μακριά την πέτρα ή το «ακόντιο» κι αυτοί στίβο έκαναν.

Οσοι μεγαλύτεροι, στις μεγαλουπόλεις, προσέχουν την υγεία τους, κάνοντας τζόκινγκ κι αυτοί στην ουσία, στίβο κάνουν.

Βάζουν όρια με τον εαυτό τους και μάχονται για να τα ξεπερνούν. Μακρά ιστορία ο στίβος στην Πάτρα, ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και απέκτησε αθλητική δομή και οργάνωση από τον Παναχαϊκό το 1891.

Η Πάτρα ήταν παρούσα στην ίδρυση του ΣΕΓΑΣ, ανάδειξε τους πρώτους ολυμπιονίκες το 1896. Εκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Δεκάδες Ολυμπιακοί αγώνες και παγκόσμια Πρωταθλήματα, ευρωπαϊκοί αγώνες και βαλκανιάδες. Μετάλλια, ρεκόρ, επιδόσεις! Κι ακόμα περισσότεροι αθλητές.

Μεγάλοι αθλητές, τεράστιες προσωπικότητες που τίμησαν την Πάτρα, τα σωματεία τους, τις οικογένειές τους!

Επί 13 δεκαετίες ο κόπος και οι θυσίες τους, ο ιδρώτας τους και πολλές φορές το αίμα τους, η αγωνία τους, η χαρά τους, η λύπη και η στενοχώρια τους, έχτισαν το οικοδόμημα που ονομάζουμε στίβος στην Αχαΐα. Η παρούσα έκδοση σας προσκαλεί για μια ξενάγηση στους χώρους του. Να θυμήθουμε και να μάθουμε κάτι γι’ αυτούς τους αφανείς ήρωες. Τους αθλητές, προπονητές, παράγοντες, φιλάθλους που τους πρέπει τιμή μεγάλη. Χρειάστηκαν 670.366 γράμματα και αριθμοί, που συγκρότησαν 99.516 λέξεις. Απαιτήθηκαν επιπλέον 867 φωτογραφίες για να περιγραφεί, συνοπτικά, εν τάχει και περιληπτικά, σε 592 σελίδες, μέρος της ιστορικής διαδρομής του στίβου στην Αχαΐα. Περισσότερα από 1.000 ονόματα αθλητών, προπονητών, παραγόντων και φιλάθλων, με δεκάδες ρεκόρ και επιδόσεις συνιστούν μια σπάνια έκδοση. «Στα χρόνια του στίβου» λοιπόν, που ήταν τα καλύτερά μας χρόνια!»

Ο Τάσσος Σταθόπουλος είναι δημοσιογράφος-αθλητικός συντάκτης στην Πατραϊκή εφημερίδα Πελοπόννησος και είναι μέλος της ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΠΗΝ. Έχει εκδώσει τα βιβλία Εθνική Ελλάδος μια ομάδα μια ιστορία, ΑΕΠ Ολυμπιάς στίβος 1961-2014, η ιστορία, και το Αχαϊκό Ποδόσφαιρο, εκατόν είκοσι χρόνια και Πατραϊκή Πυγμαχία μια ιστορία δόξας, από τις εκδόσεις «Πικραμένος».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Sports