Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εκλογές Μηχανικών - Το ΤΕΕ χρειάζεται φρέσκα μυαλά και φρέσκες ιδέες

Εκλογές Μηχανικών - Το ΤΕΕ χρειάζεται φρ...

Ο νεαρός Μηχανικός, Ευριπίδης Παπαδάτος μιλάει αποκλειστικά στο thebest.gr

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Μηχανικών ιδρύθηκε πριν από δύο δεκαετίες και πλέον, με στόχο να υπάρξει μια ανεξάρτητη φωνή στην Διοίκηση του ΤΕΕ τμήματος Δυτικής Ελλάδος. Η παράταξη από την στιγμή της δημιουργίας της σχεδόν, έχει οδηγήσει το Τμήμα της Δυτικής Ελλάδος να είναι το μοναδικό που υπάρχει έλλειψη αυτοδυναμίας.

Κοινώς η Διοίκηση τα τελευταία χρόνια αποτελείται αποκλειστικά από συνεργασίες. Πράγμα που αυξάνει την πολυφωνία και τις ιδέες.

Η Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Μηχανικών αποτελεί μια παράταξη με σταθερή και σοβαρή πορεία στα τεκταινόμενα του ΤΕΕ/ΤΔΕ εδώ και 23 χρόνια, απαγκιστρωμένη από κόμματα και δεσμευτικές πολιτικές κομματικών παρατάξεων.

Ο Ευριπίδης Παπαδάτος, διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου της Πάτρας είναι μέλος της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας και της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΔΕ.

Ο Ευριπίδης είναι ενεργό μέλος της κοινότητας των Μηχανικών από την ώρα που πήρε το πτυχίο του με  ενασχόληση και εμπειρία στα Δημόσια έργα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα σαν ελεύθερος επαγγελματίας.

Σε δηλώσεις του στο thebest.gr μιλάει για τις ανάγκες και τα προβλήματα των μηχανικών, όσο και για τις προοπτικές ανάπτυξης, του κλάδου αλλά και τις  οικονομίας.

Αναλυτικά:

Είσαι νέος μηχανικός. Ποιοί είναι οι προβληματισμοί σου για το μέλλον των νέων μηχανικών στο επάγγελμα;

“Ο κλάδος μας είναι ο κλάδος ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο, με μια συνεχή απαξίωση του επαγγέλματος μας .Το βασικότερο πρόβλημα αυτήν την εποχή τόσο των νέων μηχανικών όσο και γενικότερα των νέων επαγγελματιών είναι η έλλειψη προοπτικής. Κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει μια σειρά από παθογένειες  τόσο στον τεχνικό κλάδο όσο και στην οικονομία.

Η πολύ υψηλή φορολογία και τα εξοντωτικά ασφάλιστρα των μηχανικών έχουν οδηγήσει αφενός στην μετανάστευση των καλύτερων επιστημόνων στο εξωτερικό όσο και στην καθίζηση της εσωτερικής αγοράς. Σημείο που επηρεάζεται σημαντικά και από την υπερφορολόγηση των ακινήτων.”

Πόσο κρίσιμες είναι οι εκλογές του ΤΕΕ/ΤΔΕ και ποιος ο αντίκτυπος στη κοινωνία; Ποιά μπορεί να είναι η συμβολή του και των νέων μηχανικών σε αυτή τη κατεύθυνση;

“Η χρονική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα και η περιφέρεια μας κατ’ επέκταση, καθιστούν μείζονος σημασίας, τις επερχόμενες εκλογές.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από το επιστημονικό της δυναμικό, ώστε με νέες και έξυπνες λύσεις, και όχι παλαιωμένες τακτικές-κομματικού τύπου-να δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα. Οικονομικές και κυρίως μη χρονοβόρες.”

Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα διεκδικήσεων στην επόμενη θητεία;

“Ως μέλος της προηγούμενης διοικούσας του ΤΕΕ, πιστεύω ότι η διεκδίκηση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος και ενός βιώσιμου ασφαλιστικού φορέα αποτελεί προτεραιότητα.

Η διεκδίκηση όμως δεν μπορεί να τίθεται υπό την κηδεμονία των εκάστοτε κυβερνήσεων και των διακομματικών συναλλαγών και ανταλλαγών. Μην ξεχνάμε ότι οι λύσεις των προβλημάτων δεν μπορούν να περιλαμβάνουν τις αιτίες τους.”

Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή μας;

“Ζούμε σε μια από τις πλέον καταρρακωμένες από τη κρίση περιοχές της Ελλάδας. Μιας περιοχής όμως με τρομερές δυνατότητες αν πραγματικά κινηθούμε μεθοδικά, σοβαρά, συνεργατικά και χωρίς αντιπαλότητες προερχόμενες από πολιτικές βλέψεις και συμφέροντα.

Το πιο φλέγον ζήτημα είναι το Παραλιακό μέτωπο και η οργανωμένη σχεδίασή του. Επίσης η σιδηροδρομική σύνδεση του κέντρου της Πάτρας με τις γύρω περιοχές όπως η Κάτω Αχαΐα και ο Ψαθόπυργος.

Η ενεργειακή ανάπτυξη του κτηριακού δυναμικού, τόσο Δημόσιου όσο και ιδιωτικού αποτελεί εχέγγυο ανάπτυξης. Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας δημιουργεί τις σημαντικότερες προοπτικές επίσης.

Μια από τις πιο σημαντικές προοπτικές της περιοχής μας είναι το Φυσικό Αέριο, που αποτέλεσε πρωτοβουλία της απερχόμενης διοίκησης, όπως και η πλήρης λειτουργία του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Δύο πολύ σημαντικά έργα τέλος που θα βοηθήσουν είναι και η περάτωση των μεγάλων οδικών αξόνων που ενώνουν την Αχαΐα με την Αττική και την Ήπειρο, η Ολυμπία και η Ιωνία Οδός, στα όποια πρωτοστατούν οι μηχανικοί.”

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δυτική Ελλάδα: Ποιοι θα αναμετρηθούν στις εκλογές των μηχανικών της Κυριακής - Όλα τα ονόματα των υποψηφίων στις εκλογές του ΤΕΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις