Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πάνω από 150.000 κόσμου στην Αγία Ζώνη - Βροχή και δάκρυα την ώρα της αναχώρησης του ιερού κειμηλίου - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πάτρα: Πάνω από 150.000 κόσμου στην Αγία...

Τι είπε ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος

Υπό καταρρακτώδη βροχή και παρουσία πλήθους πιστών, έγινε γύρω στις 10 το πρωί της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 η αναχώρηση της αντιπροσωπείας της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους με το ιερό κειμήλιο της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας από το νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Η Αγία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου τοποθετημένη σε ειδική λειψανοθήκη εκτέθηκε για ιερό προσκύνημα από την περασμένη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα όπως αποδείχτηκε, η κοσμοσυρροή ήταν αληθινά  πρωτοφανής που έμοιαζε με λαοθάλασσα. Όπως μάλιστα είπε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στον αποχαιρετιστήριο λόγο του προς τον Καθηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, στο τέλος της πρωινής Θείας λειτουργίας, όλες αυτές τις μέρες ήχησε στην Αποστολική Μητρόπολη των Πατρών ένας πνευματικός «συναγερμός» με τους πιστούς που έσπευσαν να προσκυνήσουν τη χάρη της Τιμίας Ζώνης να φτάνουν τον απίστευτο αριθμό των 150.000!

Οι εικόνες που είδαμε κατά την στιγμή της αναχώρησης της Τιμίας Ζώνης ήσαν πρωτοφανείς και συγκινητικές. Πολλοί από τους πιστούς είχαν δακρύσει, άλλοι έκλαιγαν σχεδόν γοερά, μία  μητέρα με την μικρούλα της κόρη από το χέρι έστεκε με τα μάτια βουρκωμένα ενώ ο Μητροπολίτης Πατρών και ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ μετέφεραν έξω από το ναό την Τιμία Ζώνη. Το ίδιο συγκινημένοι και οι ιερείς όπως ο π. Γεώργιος Ηλιόπουλος που διακονεί στο ναό του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου, ο αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Γκουρβέλος προιστάμενος της Ευαγγελίστριας, κ.α.

Στο σημείο που είχε τεθεί για προσκύνημα η Τιμία Ζώνη (ένα ξύλινο κουβούκλιο περίτεχνα ανθοστολισμένο) επικράτησε το αδιαχώρητο μετά καθώς πολλοί από τους πιστούς ήθελαν να πάρουν μαζί τους ένα λουλούδι είτε βασιλικό, είτε ζέρμπερα είτε ένα λίλιουμ.

Τα φυλακτά που είχαν μεταφέρει οι μοναχοί του Βατοπαιδίου έγιναν ανάρπαστα. Τα πρώτα που μοιράστηκαν είχαν κι ένα γκρενά καρτελάκι με το σήμα της Μονής Βατοπαιδίου. Ωστόσο τα πιο τελευταία που δόθηκαν όπως μάθαμε, συσκευάστηκαν σε πλαστικά σακουλάκια εδώ στην Πάτρα, με την βοήθεια νεωκόρων και άλλων ανθρώπων της ενορίας του Αγίου Ανδρέου και άλλων ενοριών υπό την επίβλεψη πάντα των μοναχών του Βατοπαιδίου.

Τουλάχιστον 4 με 5 πούλμαν από Καλαμάτα, Λακωνία και αλλού ετοιμάζονταν να έρθουν αλλά τελευταία στιγμή το ακύρωσαν μιας και δεν γνώριζαν πως η τελευταία μέρα παραμονής της Τιμίας Ζώνης στην Πάτρα ήταν έως σήμερα το πρωί. Μάλιστα αρκετοί σχολίαζαν το γεγονός πως λόγω της πρωτοφανούς προσέλευσης του κόσμου, ίσως θα έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση της Μητροπόλεως Πατρών με τον Γέροντα Εφραίμ ώστε να παρατεινόταν έστω για 1-2 μέρες ακόμα εδώ στην Πάτρα το προσκύνημα στην Αγία Ζώνη.

Πριν την μεταφορά της στο Αντίρριο κι από εκεί στην Καλαμπάκα, η Τιμία Ζώνη μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για λίγα λεπτά και στο Αστυνομικό Μέγαρο Πατρών για ευλογία των εργαζομένων.

Ο Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου ανέφερε πως είχαν δεχτεί πολλές προσκλήσεις για την Τιμία Ζώνη αλλά η επιθυμία του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου να φέρει την Αγία Ζώνη για λίγο στους Πατρινούς, τον έπεισε να δώσει προτεραιότητα στην Πάτρα όπου το ιερό κειμήλιο είχε να έρθει από το 1929.

Να προσθέσουμε πως ο Εφραίμ είναι Κύπριος από την Λευκωσία και όταν τον χαιρέτισε ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Αχαΐας Ανδρέας Πολυβίου ο Εφραίμ χαμογελαστός απήντησε «Ζήτω η Κύπρος».

Έξω από το ναό για μία ακόμη φορά κακή εντύπωση έκανε το γεγονός πως το προαύλιο είχε μετατραπεί σ’ ένα απέραντο…πάρκινγκ. Η επαιτεία επίσης δεν έλειψε. Νεαρός που πρέπει να ήταν μετανάστης επαιτούσε για λίγα ευρώ ή ψωμί ξυπόλητος μέσα στη βροχή ενώ απέναντι του ήταν η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδύσεως του Δήμου Πατρέων και της Μητρόπολης.

*Ο Γέροντας Εφραὶμ στην σύντομη ομιλία του πριν την αποχώρηση της Αγίας Ζώνης επισήμανε την παλλαϊκή συμμετοχή των Πατρινών στο προσκύνημα αλλά και την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή προσκυνητών από άλλα μέρη της Ελλάδας καθώς και πολλών νέων ανθρώπων.

*Οι φωτ. μας εστάλησαν από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε ακόμα:

Πάτρα: Αναμονή μίας ώρας για να προσκυνήσουν την Αγία Ζώνη της Θεοτόκου -Πιστοί απ' όλη τη Δυτική Ελλάδα στον Άγιο Ανδρέα-ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις