Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Τρέμουν τις πλημμύρες οι κάτοικοι από Ρίο μέχρι Ροδινή- Ο ρόλος των δημόσιων έργων και οι παρεμβάσεις που δεν έγιναν

Πάτρα: Τρέμουν τις πλημμύρες οι κάτοικοι...
Βγενόπουλος Φάνης

Με αποκλεισμό της Πατρών – Κορίνθου απειλεί η δημοτική Αρχή

Με το καιρικό δελτίο να προβλέπει βροχές και καταιγίδες, οι κάτοικοι της βόρειας πλευράς της Πάτρας, τρέμουν στην ιδέα πως μετά από μια σφοδρή κακοκαιρία, οι περιουσίες τους μπορεί να βρεθούν κάτω από το νερό. Η περιοχή πρόσφατα δοκιμάστηκε από τις έντονες βροχοπτώσεις και ευτυχώς, οι ζημιές ήταν μικρές, με αποκλεισμούς δρόμων και προβλήματα σε φρεάτια και αγωγούς, που προκλήθηκαν από φερτά υλικά, χώματα και λάσπες από τα έργα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει καθώς όπως καταγγέλλουν, τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι, όσο και η δημοτική Αρχή και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτούνται νέα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα συνδυάζονται με αυτά που εκτελούνται από τη Ροδινή μέχρι και το Ρίο, από τους εργολάβους της νέας εθνικής οδού και του σιδηροδρομικού δικτύου.

Το ζητούμενο δηλαδή, είναι η σύνδεση αυτών των αντιπλημμυρικών έργων με τις υπάρχουσες φυσικές απολήξεις των υδάτων που είναι οι χείμαρροι, τα ρέματα, τα ποτάμια της περιοχής, οι οποίες όπως φάνηκε και πρόσφατα δεν μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο των υδάτων.

Το πρόβλημα είναι ψηλά στην ατζέντα της δημοτικής Αρχής, η οποία την περασμένη Κυριακή διοργάνωσε συνάντηση στην περιοχή, παρουσία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, με κοινό αίτημα την έναρξη αντιπλημμυρικών έργων.

Πάτρα: Με σταμάτημα των έργων της Ολυμπίας Οδού αν δεν ληφθεί μέριμνα για αντιπλημμυρικά προειδοποιεί ο Δήμος

Όπως εξηγεί στο thebest.gr, ο εκπρόσωπος Τύπου της δημοτικής Αρχής, Ανδρέας Αντωνόπουλος, η δημοτική Αρχή διεκδικεί τα έργα αυτά να κατασκευαστούν από τους εργολάβους της «Ολυμπίας Οδού», οι οποίοι διαθέτουν και τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό να τα κάνουν και μάλιστα με μικρό κόστος.

«Ο Δήμος δεν μπορεί να επωμιστεί και αυτό το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης της ηγεσίας του Υπουργείου, να δώσει εντολή στον εργολάβο να κάνει τα έργα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στο ορεινό δίκτυο της Αχαΐας- Πλημμύρες σε Πάτρα, Μεσολόγγι και Ηλεία - ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Να σημειωθεί ότι, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν μπορούν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά πλαίσια της Ε.Ε., ενώ δεν έχουν δοθεί κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιπλημμυρική προστασία προς τον Δήμο Πατρέων, όπως έχει καταγγείλει η δημοτική Αρχή.

Δήμος Πατρέων: Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρών την ευρύτερη περιοχή του Ρίου, εξαιτίας των έργων

Μάλιστα, ο Δήμος Πατρέων έχει ενημερώσει έγκαιρα τον Γ.Γ. Υποδομών Γιώργο Δέδε, με αναλυτικό υπόμνημα, συνοδευόμενο από φωτογραφικό υλικό τεκμηρίωσης, στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα. Ωστόσο, μέχρι ώρας απάντηση δεν έχει υπάρξει εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών.

«Η Καλαμάτα όπου θρηνήσαμε θύματα αλλά και το Μεσολόγγι όπου σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές δεν είναι μακριά. Υπάρχει ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα σε όλη την πόλη, ωστόσο στην περιοχή από το Ρίο μέχρι Ψαθόπυργο, η ανάγκη είναι επείγουσα. Σε μια μεγάλη βροχή το Ρίο θα πλημμυρίσει», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Αντωνόπουλος.

Πάτρα: Οι πλημμύρες από τη βροχή το φθινόπωρο και τον χειμώνα ήταν ... πάντα στο πρόγραμμα...ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Στο πλαίσιο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση και τους εργολάβους, η δημοτική Αρχή δεν αποκλείει να υπάρξουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων, με αποκλεισμούς της εθνικής οδού και σταμάτημα των έργων της «Ολυμπίας Οδού», από τους κατοίκους, κτλ.

Δήμαρχος Πατρέων:Να ξεκινήσουν τώρα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή του Ρίου, αλλιώς μπλόκο - ΦΩΤΟ

ΡΑΠ: Με καταγγελίες δεν καθαρίζονται τα ρέματα κ. Πελετίδη!

«Κάνω  έκκληση να παρακολουθεί τοu θέμα ο Πελετίδης, γιατί είναι δήμαρχος, δεν είναι απλά η ντουντούκα ενός κόμματος. Έχει ευθύνη και αρμοδιότητα.

Είναι απαράβατος όρος όταν θέλεις να διεκδικείς με αξιώσεις, να έχεις κάνει, ως δημοτική Αρχή, αυτά που σου αναλογούν. Θα πρέπει επίσης να έχεις τη γενναιότητα να αναγνωρίζεις ότι το πρόβλημα των χωριών Ρίου, Ψαθόπυργου, Αγ. Βασιλείου, Ακταίου κ..α, δεν είναι μόνο από τα απόνερα των έργων.

Πλημμύριζαν αυτά τα χωριά ακριβώς επειδή κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει, όχι επί Πελετίδη για να είμαστε δίκαιοι, αλλά επί όλων των προηγούμενων δημοτικών Αρχών. Στην ίδια γραμμή βαδίζει και ο νυν Δήμαρχος, ο οποίος με αφορμή τα έργα, θέλει για ακόμα μια φορά, με την γνωστή κασέτα, να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να μην δει αυτά που έπρεπε να κάνει ως Δήμος.

Όταν λέμε αντιπλημμυρικά έργα, εννοούμε μερικά απλά πράγματα, όπως καθαρισμός των χειμάρρων, των ρεμάτων κ.α.. Αυτά πρέπει να γίνουν, δεν μπορεί να μην τα έχει κάνει και να λες ότι πνίγονται τα χωριά», δήλωσε μεταξύ άλλων μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» η δημοτική σύμβουλος της παράταξης ΡΑΠ Ανθρώπινη Πόλη, Ουρανία Μπίρμπα.

''ΠΑΤΡΑ, Ανθρώπινη Πόλη'': "Με καταγγελίες δεν καθαρίζονται τα ρέματα κ. Πελετίδη"

Απαντώντας στην ΡΑΠ η δημοτική Αρχή, δημοσιοποιίησε εκ νέου, τα δελτία Τύπου με τις πρόσφατες δηλώσεις του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, για τα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και την απάντηση του Αντιδημάρχου Διονύση Πλέσσα, σε ερώτηση δημοτικού συμβούλου για τον καθαρισμό χείμαρρων και ποταμών.

Πάτρα: Οι χείμαρροι και τα ποτάμια που καθάρισε ο δήμος για να μην έχουμε πλημμύρες

Γ. Σιγαλός προς Δήμο Πατρέων: "Έχουν καθαριστεί οι χείμαρροι και τα ποτάμια της Πάτρας";

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις