Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άπλετο φως στην υπόθεση τραυματισμού 50χρονου τροφίμου υπόσχεται η διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων Πατρών

Άπλετο φως στην υπόθεση τραυματισμού 50χ...

Η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια της δικαιοσύνης

«Να είστε σίγουροι ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση» υπογραμμίζει η αντιπρόεδρος του Άσυλου Ανιάτων Χριστίνα Οικονομοπούλου-Μπίκου, αναφορικά με την κακοποίηση 50χρονου τροφίμου με σύνδρομο Down, που φιλοξενείται στο ίδρυμα της Πάτρας. Στην δικαιοσύνη προσέφυγαν τόσο οι συγγενείς του παθόντος, όσο και η διοίκηση του Άσυλου Ανιάτων για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει συμβεί.

Η αντιπρόεδρος του ιδρύματος τονίζει ότι θα πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της και να αποφασίσει τι ακριβώς είναι αυτό, που συνέβη:

«Σε κάθε περίπτωση, κι εμείς σαν διοίκηση, ερευνούμε  εσωτερικά, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας μας. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να μείνει στο αθόρυβο το περιστατικό αυτό. Θα ακολουθήσουμε κάθε δυνατή διαδικασία. Είναι ένας τρόφιμος, ο οποίος πάσχει από σύνδρομο down και πρέπει όλοι οι άνθρωποι, που βρίσκονται εκεί, να είναι προσεγμένοι με τον καλύτερο τρόπο, και είναι.

Οι υπηρεσίες, που προσφέρει το άσυλο και τώρα και στο παρελθόν είναι πρότυπες. Υπάρχει μια ιστορία 60 ετών, μην την αμαυρώσουμε με ένα περιστατικό. Συμφωνώ  σοβαρότατο, αλλά αφού ερευνηθεί από την δικαιοσύνη, θα καταλήξει κι εκεί, που πρέπει να καταλήξει.»

Ο 50χρονος είναι σε χρόνια ακινησία, λόγω παράλυσης. Η γνωμάτευση των γιατρών του ιδρύματος αναφέρει ότι ο τρόπος πρόκλησης των τραυμάτων χρήζει περαιτέρω έρευνας και για αυτό τον λόγο άμεσα συγκλήθηκε  έκτακτο Δ.Σ, με την παρουσία τους. Μετά την εσωτερική έρευνα της Διοίκησης αποφασίστηκε να γίνει αναφορά στην Εισαγγελία.

«Άμα δεν έχεις έναν αυτόπτη μάρτυρα, δεν μπορείς να κατηγορήσεις κανέναν. Σίγουρα ότι έχει αμελήσει το καθήκον του, κατά την διάρκεια της νύχτας , έχει γίνει, και θα τιμωρηθεί για αυτό. Από εκεί και πέρα, εάν αποδειχθεί κάτι , αυτός, που το έκανε, θα πάρει την τιμωρία, που του αξίζει.»

Το Άσυλο Ανιάτων συστήθηκε το 1957 με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη, π. Ιάκωβο Λιαρομμάτη. Η σημερινή δυναμικότητα είναι 120 κλίνες και βάσει του καταστατικού, φιλοξενούνται άτομα τα οποία είναι ηλικίας άνω των 18 ετών, και πάσχουν από διάφορες ασθένειες όπως τετραπληγία, παραπληγία, μυασθένεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, άνοια κλπ. Η φροντίδα των τροφίμων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο είναι η καλύτερη, ενώ μια φορά την εβδομάδα γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για να υπάρχει πλήρης γνώση της κατάστασης των ασθενών. Το κόστος των εξετάσεων όμως, είναι υψηλό και η διοίκηση αναγκάζεται να παίρνει χρήματα από το αποθεματικό ταμείο:

«Ο ΕΟΠΥΥ μας δίνει περίπου 32 ευρώ ανά άτομο την ημέρα, ενώ η κανονική κοστολόγηση είναι 48, οπότε καταλαβαίνετε, πόσο το Άσυλο υποφέρει οικονομικά, με την διαφορά αυτή. Ο ΕΟΠΥΥ μας χρωστά 1 εκατομμύριο ευρώ. Έχουμε να πάρουμε χρήματα από τον Μάιο. Ξέρουμε τις καταστάσεις, που επικρατούν στην χώρα μας, όμως εμείς σκεφτόμαστε αυτούς τους 120 ανθρώπους και τους 65 μόνιμους υπαλλήλους, όπως και τις οικογένειές τους.»

Για να μπορέσει το ίδρυμα να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στους 120 τροφίμους, τα μέλη της διοίκησης προσπαθούν μέσω των συγγενών, όταν εισπράττουν τις συντάξεις των περιθαλπομένων, να δίνουν ένα μικρό ποσό, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, το ταμείο του ιδρύματος:

«Όταν τον έχεις στο σπίτι και για να τον φροντίζεις χρειάζονται μια και δυο γυναίκες, τι θα έκανες; Θα σε έφταναν αυτά τα χρήματα; Επομένως εαν μπορείς και εάν θέλεις, δώσε μας ένα μικρό ποσοστό της σύνταξης. Που μπορεί να είναι των 50, των 100 ευρώ ,ανάλογα τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Δεν βάζουμε μαχαίρι στο λαιμό, προς Θεού. Θέλουμε να κρατήσουμε αυτό το πάγιο κεφάλαιο, που υπάρχει , διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει, μετά από 10- 15 χρόνια ή από 3 χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Ασύλου μιλώντας "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

Πάντως η κ. Οικονομοπούλου-Μπίκου παρά τα όποια προβλήματα, έχει αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει το Άσυλο Ανιάτων Πατρών, δεν χάνει την αισιοδοξία της και οραματίζεται το ίδρυμα να λειτουργεί μετά από πολλά χρόνια, κάτι το οποίο είχαν οραματιστεί και τα διοικητικά συμβούλια του παρελθόντος.

 

Πάτρα: Κακοποιήθηκε τρόφιμος στο Άσυλο Ανιάτων; Έρευνα από τη Δικαιοσύνη και τη Διοίκηση του Ιδρύματος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις