Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δυτ. Ελλάδα:Δεν έρχονται για ψώνια λόγω έλλειψης πάρκινγ-.Ο Εμπορικός Σύλλογος για την ελεγχόμενη στάθμευση και το κυκλοφοριακό

Δυτ. Ελλάδα:Δεν έρχονται για ψώνια λόγω ...

Προτείνει και ελπίζει σε συνέχεια των κινήσεων αποσυμφόρησης του κυκλοφοριακού

Ο Εμπορικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση για το κυκλοφοριακό στην Πάτρα. Χαιρετίζει την επανέναρξη της ελεγχόμενης στάθμευσης ενώ τονίζει χαρακτηριστικά ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί.Κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και περιμένει και τις υπόλοιπες ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί(βλ. διάνοιξη Κανακάρη).

Αναλυτικά:

«Σύμφωνα με τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής για την έναρξη λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης από 17/10/2016, επιθυμούμε να διατυπώσουμε άλλη μία φορά τις απόψεις του Εμπορικού & Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

Καθημερινά, ζούμε και βιώνουμε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το κυκλοφοριακό έμφραγμα με τις πολύπλευρες επιπτώσεις ως πολίτες και έμποροι.

Εμείς ως έμποροι – επαγγελματίες πέραν των άλλων επιπτώσεων δεχόμαστε και τις οικονομικές του συνέπειες. Έρευνα που έγινε στους τρεις Νομούς: Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία κατέδειξε ότι οι πολίτες του Νομού μας αλλά και των όμορων Νομών, κατά ποσοστά 85% αποφεύγουν να επισκεφθούν την πόλη μας λόγω έλλειψης παρκινγκ και έντονου κυκλοφοριακού.

Παρ’ όλα αυτά, τη θεωρούν εμπορικό μητροπολιτικό κέντρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θέλουν να επισκεφθούν και να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους.

Στο κέντρο είναι ελάχιστοι οι κοινόχρηστοι χώροι που έχουν σχεδιαστεί από τον 19ο αιώνα, ενώ οι πεζόδρομοι σήμερα είναι μόνιμα κατειλημμένοι με αυτοκίνητα, μηχανάκια ή τραπεζοκαθίσματα.

Το ίδιο έντονο πρόβλημα επεκτείνεται και στις συνοικίες καθώς η πόλη απλώνεται άναρχα και αυθαίρετα καταστρέφοντας ό,τι ανήκει στη φύση, χωρίς να υπάρχει μέριμνα για υλοποίηση νέων κοινόχρηστων χώρων υποδομών και εξυπηρετήσεων.

Η πόλη γίνεται ξένη, εχθρική για τους πολίτες που συνθλίβονται στην καθημερινότητά της: μποτιλιάρισμα, κατεστραμμένα πεζοδρόμια, έλλειψη πρασίνου, αφιλόξενους δημόσιους χώρους κλπ.

Για την εικόνα αυτή δεν είναι φυσικά υπεύθυνοι οι έμποροι – επαγγελματίες όπως ίσως ήθελε να εμφανιστεί για κάλυψη των ευθυνών διαχρονικά των Δημοτικών Αρχών.

Η έλλειψη ελεγχόμενης στάθμευσης τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη μας είχε τις επιπτώσεις και παρενέργειές της στον εμπορικό κόσμο καθώς η αναρχία στους δρόμους αποτρέπει τους πολίτες να την επισκεφθούν.

Η ενεργοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης δημιουργεί νέα δεδομένα χωρίς να σημαίνει ότι από μόνη της λύνει το πρόβλημα.

Η διάνοιξη της Κανακάρη, η ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής, η απόδοση του παραλιακού μετώπου και η επέκταση του προαστιακού στις νότιες συνοικίες της Αχαΐας το προσεχές διάστημα, μας δίνουν  νέα δεδομένα για μια πόλη φιλόξενη, φιλική και ελκυστική για τους πολίτες της και τους επισκέπτες της. Ο σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να συμπεριλάβει τις μεγάλες αυτές αλλαγές.

Πριν καταθέσουμε για άλλη μία φορά τις προτάσεις μας για τη λειτουργικότητα της πόλης, ευθύς εξ’ αρχής δηλώνουμε ότι με την ευκαιρία της απόδοσης των παρκινγκ, την μετακίνηση με λεωφορεία και την ενεργοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, πρέπει να παταχθεί το διπλοπαρκάρισμα γιατί πιστεύουμε ότι είναι βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Φυσικά η εύκολη ερμηνεία ότι γίνεται από τον επισκέπτη στα εμπορικά καταστήματα είναι λάθος.

Γίνεται από τον επισκέπτη μιας σειράς επαγγελματικών κλάδων  που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Αυτό εύκολα διαπιστώνεται καθώς διπλοπαρκάρισμα έχουμε και Δευτέρα  και Τετάρτη απόγευμα που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά. Το κυκλοφοριακό αφορά όλη την πόλη, το ιστορικό κέντρο και τις συνοικίες (Μποζαΐτικα, Ακρωτηρίου, Έλληνος Στρατιώτου κ.ά)

Η Δημοτική Αρχή άμεσα πρέπει να προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης και διεκδίκησης των παρακάτω:

 

  1. Ολοκληρωμένη μελέτη για τους χώρους που διεξάγονται οι λαϊκές αγορές με αναζήτηση χώρων για οργανωμένες, στεγασμένες λαϊκές αγορές όπως γίνεται σε κάθε  ευρωπαϊκή πόλη. Είμαστε η μόνη πόλη στη χώρα που δεν έχουμε Δημοτική Αγορά. Άμεσα να απομακρυνθεί η λαϊκή αγορά του Σαββάτου από το κέντρο της πόλης. Η πρότασή μας είναι να μεταφερθεί προσωρινά στον Μώλο, στο τμήμα Αγίου Νικολάου προς Γούναρη. Προτείνουμε δύο χώρους για στεγασμένη Δημοτική Αγορά: Στις αποθήκες ΟΣΕ επί της Αγ. Ανδρέα και Αγ. Διονυσίου.
  1. Δημιουργία και λειτουργία των παρκινγκ Τερψιθέας και απέναντι από το νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας για την εξυπηρέτηση όλης της πόλης.
  1. Επέκταση του προαστιακού από Ψαθόπυργο έως Καμίνια και επανασχεδιασμός των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ με κορμό το τρένο ή σταθμούς μεταφόρτωσης και μεταφορά στο κέντρο με ευέλικτα minibus
  1. Επανεξέταση του συστήματος φωτεινών σηματοδοτών και της φοράς των δρόμων (Ερμού).
  1. Οι παρεμβάσεις πεζοδρομήσεων να γίνονται με επιστημονικά κριτήρια σχεδιασμών και όχι μεμονωμένα λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των χρηστών αφού αυτοί επηρεάζονται από τις όποιες επιπτώσεις των αποφάσεων.
  1. Διαχείριση της φορτοεκφόρτωσης.
  1. Εφαρμογή του οποιουδήποτε σχεδιασμού σύμφωνα με τις Χρήσεις Γης, την Εμπορική Πολεοδομία και σωστή διαχείριση των αδειών για οχλήζουσες επιχειρήσεις. Επιδότηση εισιτηρίου από την πολιτεία όπως εφαρμόζεται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) και ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
  1. Δημοτικό Γραφείο Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού & Δόμησης , ελεγχόμενο από πολίτες και συλλογικούς φορείς, δεσμευτικό για τα σχέδια κάθε Δημοτικής Αρχής (όχι σε ευκαιριακές επεμβάσεις, έρμαιο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ή μικροσυμφερόντων άσχετων με τις ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες κλπ)
  1. Ένταξη ειδικών σεμιναρίων ή μαθήματος για την κυκλοφοριακή αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και κίνητρα μέσω εκθέσεων ή άλλων συνεργειών σχετικών με το θέμα.
  1. Να Οριοθετηθούν περισσότερες θέσεις παρκινγκ για τα δίκυκλα.
  1. Η διάρκεια στάθμευσης να γίνει 2 ώρες αντί για 1 ώρα.

 

 

Τέλος, καλούμε τους συναδέλφους εμπόρους αλλά και τους συνεργάτες μας εμποροϋπαλλήλους, να αφήνουν τα αυτοκίνητά  εκτός του ιστορικού κέντρου ώστε οι θέσεις να εξυπηρετούν τους πολίτες, τους επισκέπτες και τους καταναλωτές και να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του κυκλοφοριακού αποτρέποντας κυρίως το διπλοπαρκάρισμα.»

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Όλα έτοιμα για την πρεμιέρα της ελεγχόμενης στάθμευσης – Τι θα γίνει με τις κλήσεις από εβδομάδα

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις