Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Τέσσερις Πατρινές μητέρες μιλούν στο thebest.gr και εξηγούν γιατί ο μητρικός θηλασμός κάνει καλό!

Τέσσερις Πατρινές μητέρες μιλούν στο the...

Από μητέρα προς μητέρα

Τέσσερις από τις Πατρινές μητέρες που ανήκουν στο Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντι­κών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, μιλούν στο The Best Kid’s Diary για την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέ­ρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό. Σήμερα, στο δίκτυο ανήκουν πάνω από 45 ομάδες, μια εκ των οποίων Πατρινή, και λειτουργούν μέσω του FACEBOOK (https://www.facebook.com/thilazo/).

Της Κωνσταντίνας Τσίχλας

Η ομάδα  διοργανώνει για την Πάτρα την εκδήλωση του Ταυτόχρονου Θηλασμού που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 στην πλατεία Γεωργίου (μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων) και ώρες από 11:00 έως 14:00.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου 2016), μητέρες σε περισσότερες από σαράντα πόλεις της Ελλάδας, θα συμμετέχουν και φέτος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που ως σκοπό έχει την αφύπνιση, την προώθηση, την υποστήριξη και την ενημέρωση για το θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία.

Η δράση του “ταυτόχρονου θηλασμού”, είναι απλά η αφορμή σε μια ευρεία προσπάθεια ευαισθητοποίησης των νέων μητέρων και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα, με την ελπίδα μια μέρα να δούμε μια πιο φιλική για το θηλασμό Ελλάδα και περισσότερες γυναίκες να εμπιστεύονται τη φύση και να θηλάζουν τα παιδιά τους!

 

Ευτυχία Πολυχρονάκη

Πώς προέκυψε η δημιουργία εθε­λοντικής ομάδας Μητρικού Θηλα­σμού και Μητρότητας;

Το 2010 και λίγο νωρίτερα, ομάδες μητέρων ή μελλουσών μητέρων με απορίες και αγωνίες σχετικά με τον τοκετό, τη μητρότητα και το θηλασμό, αναζητούσαν βοήθεια και παρηγοριά η μια από την άλλη μέσω ενός διαδικτυα­κού φόρουμ.

Η ιδέα μια μαμάς από τη Θεσσαλονίκη στάθηκε η αφορμή για να πραγματοποιηθεί ο πρώτος πανελλήνι­ος Δημόσιος Θηλασμός.

Για την διορ­γάνωση αυτού, μαμάδες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, συσπειρώθηκαν τοπικά. Γνωρίστηκαν, μοιράστηκαν τις αγωνίες τους και αναγνώρισαν την ανάγκη για στήριξη, ενθάρρυνση, αλ­ληλοβοήθεια, πρακτικές λύσεις,

ψυχο­λογική υποστήριξη, έγκυρη ενημέρωση, πάνω σε θέματα εγκυμοσύνης, θηλα­σμού και μητρότητας γενικότερα. Κι έτσι ξεκίνησε η σύσταση των εθελοντικών τοπικών ομάδων, με άξονα την βοήθεια από μητέρα προς μητέρα, ανεξάρτητες από οποιονδήποτε φορέα!

Κάντε μας έναν απολογισμό δρά­σεων της Ομάδας...

Προτεραιότητα μας είναι ο σεβασμός των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη, τη γέννα και τον μητρικό θηλασμό.

Μέσα από τις συχνές δράσεις αφύπνισης αλλά και τις ενημερωτικές συναντήσεις μεταξύ των μελών μας, γίνεται ενημέ­ρωση για τις επιλογές πάνω στα προ­αναφερθέντα ζητήματα, τονίζονται τα δικαιώματά μας, έτσι ώστε όλες να πε­τύχουμε το καλύτερο επιθυμητό για μας δυνατό αποτέλεσμα σε συνεργασία με το γιατρό και τη μαία μας.

Πιο συγκεκρι­μένα, σαν ομάδα συμμετέχουμε ενεργά -αναλαμβάνοντας κάθε χρόνο εδώ και 6 χρόνια την διοργάνωση για την πόλη μας- στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό, με σκοπό την απε­νοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και την εξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Διοργανώνουμε ενημερωτικές εκστρα­τείες/εκδηλώσεις για την «Εβδομάδα Σεβασμού στη Γέννα» ως μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθελοντών για το Σεβασμό στη Γέννα ENCA HELLAS (http://www.encahellas.eu/), με ετήσια θεματολογία.

Συμμετέχουμε στη δράση για «Μαιευτήρια φιλικά προς Μητέρες και Βρέφη» έχοντας μάλιστα διορ­γανώσει ενημερωτική ημερίδα τόσο για γονείς όσο και για επαγγελματίες υγείας.

Έχουμε προβάλει ταινίες- ντο­κιμαντέρ σε πρώτη παγκόσμια προβολή (Freedom from Birth, Microbirth), με σκοπό την ενημέρωση των μητέρων και τέλος ενημερώνουμε για τη δράση του Πανελληνίου Δικτύου Δράσης για τη Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN HELLAS (http://ibfan.gr/).

Εύη Τυροδήμου

Ποιος είναι ο στόχος της;

Η Ομάδα μας είναι μέλος του Πανελ­λήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας ομάδων ανά νομό/πόλη που δημιουρ­γήθηκαν με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλα­γή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό.

Στην ομάδα μας έμπειρες θη­λάζουσες γυναίκες μέσω της ανταλλα­γής εμπειριών και απόψεων, βοηθούν τις νέες μητέρες να κατανοήσουν κα­λύτερα τη σημαντικότητα του μητρι­κού θηλασμού για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, έχοντας ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα:

- Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του,

- Τροφή από το στήθος της και

- Ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει και τα τρία!

Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλά μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από το ταξίδι της μη­τρότητας

Ισιδώρα Λουλέλη

Πόσο και με ποιόν τρόπο σας έχει βοηθήσει η ομάδα Μητρικού Θηλα­σμού και Μητρότητας;

Για μένα ο θηλασμός ήταν απλά κάτι που ήθελα πολύ. Και είχα αποφασίσει να το πετύχω, αγνοώντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζα. Γιατί τελικά δεν ήταν κάτι τόσο εύκολο, όσο αναφέρουν τα φυλλάδια προετοιμασίας εγκύων. Τουλάχιστον όχι για όλες.

Αφού έγινα μέλος στην Ομάδα αυτή, γνώρισα μια «κοινότητα» από μανούλες ενημερω­μένες, φιλομαθείς και κυρίως μητέρες γεμάτες όρεξη και αγάπη, έτοιμες να βοηθήσουν ανιδιοτελώς και να μεταγ­γίσουν δύναμη η μία στην άλλη.

Γιατί στην Ένωση υπάρχει η δύναμη. Το πρώτο πράγμα που συνειδητοποίησα όταν μπήκα στην Ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού, είναι ότι δεν είμαι μόνη.

Πολλές μητέρες περνάνε δύσκο­λα τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα και το πείσμα τους για να καταφέρουν να θηλάσουν πολλές φορές δεν είναι αρκετό.

 

Γεωργία Σκέντζου

Ποιά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού;

H ιδέα για δημιουργία των ομάδων προέκυψε από την ανάγκη των γυναικών να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συνοδεύουν το νέο ρόλο τους ως μητέρες. Άρα εξ αρχής ο ρόλος των ομάδων είναι να διευκολύνουν στο μέγιστο βαθμό ώστε να ξεπεραστούν οι σκόπελοι στα θέματα μητρότητας και μητρικού θηλασμού.

Το βασικότερο και  επικρατέστερο από τα προβλήματα είναι η αντιμετώπιση του κατεστημένου αρκετών δεκαετιών που εδραίωσε την κουλτούρα του μπιμπερό ως βασική σίτιση για το νεογέννητο μωρό.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, επικρατεί λοιπόν η εικόνας της σύγχρονη μητέρας να αντιμετωπίζει το μητρικό θηλασμό ως υποστηρικτικό της σίτισης με υποκατάστατη φόρμουλα ενώ η πραγματικότητα επιτάσσει τη φόρμουλα υποκατάστατου γάλακτος να υπάρχει για τις πολύ ειδικευμένες περιπτώσεις που παρουσιάζεται πρόβλημα σίτισης του μωρού.

Άλλο ένα αγκάθι , θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω, είναι οι λανθασμένες οδηγίες/πληροφορίες που δίνονται στη νέα μητέρα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων αυτό συμβαίνει από επαγγελματίες υγείας .

Η μητέρα ακλουθώντας τις οδηγίες στηριζόμενη στον ειδικό που στην ουσία δεν είναι ειδικός , αποπροσανατολίζεται και χάνει το δρόμο του μητρικού θηλασμού.

Η σύγχρονη ιατρική ασκείται με βάση τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις και συνεπώς οι συμβουλές και οδηγίες θα πρέπει να δίνονται κάτω από το φως της επιστημονικής τεκμηρίωσης και μόνο από ειδικά καταρτισμένους επαγγελματίες στα θέματα μητρικού θηλασμού και μητρότητας. Όλες οι εθελοντικές ομάδες υποστήριξης μητρικού θηλασμού του πανελλαδικού δικτύου λειτουργούν κάτω από αυτό το πλαίσιο.

Τις τελευταίες 4-5 δεκαετίες η εικόνα της θηλάζουσας μητέρας ξεθώριασε σταδιακά ,τη θέση της πήρε περισσότερο μια νέα εικόνα, αυτή του μωρού με το μπιμπερό κι έτσι η κοινωνία υιοθέτησε και συνήθησε σε αυτό το μοτίβο.

Ως επακόλουθο , ο μητρικός θηλασμός άρχισε να σπανίζει , να χάνει το θεμελιώδη σκοπό του και κατά συνέπεια το κοινό έμαθε να αντιμετωπίζει μια θηλάζουσα μητέρα σαν ασυνήθιστη , ιδιαίτερη εικόνα.

Η φύση παρέδωσε στο γυναικείο σώμα το στήθος του οποίου η μόνη λειτουργικότητα είναι να θρέψει το μωρό που το ίδιο αυτό σώμα κυοφορεί. Μητρικός θηλασμός και γυναικείο σώμα είναι αλληλένδετα και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει αυτό το φυσικό μηχανισμό όσο και αν η κοινωνία πολλές φορές επεμβαίνει προβάλλοντας σεξιστικά σχόλια.

Για τον τελευταίο λόγο πολλές φορές η μητέρα αφήνεται στο νέο ρόλο της με συστολή καθώς προσπαθώντας να αντεπεξέρθεις τις ανάγκες του μωρού θα πρέπει να θηλάζει όχι μόνο στο σπίτι αλλά κ σε οποιαδήποτε άλλο χώρο βρεθεί ανα πάσα στιγμή το έχει ανάγκη το παιδί.

Οι δράσεις των ομάδων υποστηρικτής μητρικού θηλασμού του πανελλαδικού δικτύου έχουν σαν σκοπό να επαναφέρουν την κοινωνία σε επαφή με το μητρικό θηλασμό ,τον οποίο μέσα στους αιώνες που πέρασαν η βιομηχανία παιδικής διατροφής κατάφερε να τσαλακώσει , ευτυχώς για μόνο λίγες δεκαετίες.

Επισκεφτείτε την σελίδα της ομάδας στοπ facebook εδώ.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις