Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

3η Σεπτέμβρη 2016: Νέα αφετηρία

3η Σεπτέμβρη 2016: Νέα αφετηρία

του Ανδρέα Γιαννακόπουλου, MSc Χημικού

Η τρίτη μέρα του Σεπτέμβρη είναι μια ιστορικά φορτισμένη μέρα σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η 3η Σεπτέμβρη, με το συμβολισμό της επανάστασης του 1843 κατά της βαυαροκρατίας και της «ελέω θεού» απολυταρχίας, επελέγη από τον Ανδρέα Παπανδρέου ως ημέρα της Ιδρυτικής Διακήρυξης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και αφετηρίας μιας ειρηνικής επανάστασης που είχε ανάγκη η χώρα και η ελληνική κοινωνία μετά το επταετές σκοτάδι της χούντας.

Η διακήρυξη του τρίπτυχου «Εθνική ανεξαρτησία – Λαϊκή κυριαρχία – Κοινωνική απελευθέρωση, με δημοκρατικές διαδικασίες» ήταν ταυτόχρονα και δέσμευση για τη δικαίωση των οραμάτων και των θυσιών των γενεών της εθνικής αντίστασης, του προδικτατορικού ανένδοτου αγώνα και της αντιδικτατορικής πάλης. Εκείνο το κείμενο περιλάμβανε πολιτικές προτεραιότητες που απαντούσαν στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Πολλά από τα προτάγματα εκείνα, όπως η αποκατάσταση της εθνικής αντίστασης, η κοινωνική απελευθέρωση, το εθνικό σύστημα υγείας, έγιναν πράξη, ενώ άλλα, όπως ο διαχωρισμός εκκλησίας- κράτους έμειναν ανοιχτά ακόμα και σήμερα.

Σήμερα το κίνημα, ο ευρύτερος δημοκρατικός χώρος, βρίσκονται σε διαδικασίες ανασύνταξης. Ψάχνουμε στην ιστορία και στο παρελθόν μας, να βρούμε εκείνες τις αλήθειες που έκαναν το ΠΑΣΟΚ τον κύριο εκφραστή των χαμηλότερων και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, την πυξίδα για το μέλλον. Αναζητάμε το κοινωνικό και πολιτικό μας στίγμα που τόσο αλλοιώθηκε τα τελευταία χρόνια. Σήμερα οι αρχές του τρίπτυχου της ιστορικής διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974 είναι και πάλι επίκαιρες. Σήμερα είναι απολύτως αναγκαία ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα δώσει πνοή για μια εξίσου δημιουργική περίοδο ανασύνταξης και αναδημιουργίας. Το χρέος όλων των μελών του χώρου που έμειναν πιστά στις ιδέες, είναι να υπερασπιστούμε την πανταχόθεν βαλλόμενη ιστορία του, την προσφορά του στο παρελθόν και την αξία των ιδεών του για το μέλλον.

Στην συγκυρία που βρισκόμαστε, με μια ετερόκλητη κυβέρνηση που καταστρατηγεί βασικά δημοκρατικά κεκτημένα και εξευτελίζει την χώρα διεθνών σε κάθε ευκαιρία –τώρα με τα στατιστικά στοιχεία, παλιότερα με τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα και το προσφυγικό- και μια αξιωματική αντιπολίτευση μπερδεμένη στις διάφορες πολιτικές γραμμές της, ο προοδευτικός χώρος θα μπορούσε να δώσει την απάντηση. Προοδευτική φορολογία, δημιουργία ενός ανοιχτού οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, ενίσχυση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας και εμβάθυνση στην τεχνική εκπαίδευση για να μην παράγουμε άλλες στρατιές μορφωμένων ανέργων, ανασύνταξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που βρίσκεται υπό κατάρρευση, εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές της νέας μεγάλης συμφωνίας με τον πολίτη. Μόνο με αυτό πλαίσιο ο πολίτης που σήμερα στέκει μουδιασμένος από τα ψέματα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μας ακούσει πάλι.

Η ανασύνταξη και επανασυσπείρωση της δημοκρατικής παράταξης στη βάση των σταθερών αξιών που διακήρυξε και εφάρμοσε και όχι στη λογική της προσωπικής στρατηγικής των διαφόρων παραγόντων, είναι όρος «εκ των ων ουκ άνευ» για την αποτροπή του δρομολογημένου διχασμού ανάμεσα στην πολυώνυμη Δεξιά και την πολυκέλαδη Αριστερά. Η πόλωση των δύο άκρων με ένα αδύναμο κέντρο είναι συνταγή καταστροφής. Το μόνο που εγγυάται αυτή η πόλωση το γνωρίζουμε από το παρελθόν: νέες περιπέτειες για την πατρίδα, το λαό και τη δημοκρατία.

Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης, η επετειακή εκδήλωση του Σαββάτου στα Παλαιά Σφαγεία αποκτά χαρακτήρα νέας αφετηρίας για τον χώρο. Η υπέρβαση της προσωπικής πικρίας και η συσπείρωση όλων των πολιτών γύρω από το νέο όραμα που διαμορφώνεται, ανοίγει μια νέα σελίδα για την χώρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις