Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Μαγειρέματα με αύρα Ιονίου - Ταξιδέψαμε στον Καστό και φτιάξαμε μελιτζανοσαλάτα και καστομακαρονάδα με γαύρο

Μαγειρέματα με αύρα Ιονίου - Ταξιδέψαμε ...

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Η ‘La Cuisiniere’ ταξιδεύει στον Καστό, ένα σχετικά άγνωστο και μικρό νησάκι κοντά στον Κάλαμο και την Ιθάκη. Γεμάτο αιωνόβιους ελαιώνες, κυπαρίσσια, τυρκουάζ νερά σε μικρά απομονωμένα κολπάκια, καΐκι που φερνει φρέσκο ασημενιο γαυρο, και αυρα μιας άλλης Ελλάδας ξεχασμένης.

Διακοπές παλιοκαρίσιες, στο νησί δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, και πας παντού με τα πόδια. Απίστευτη εναλλακτική, αν δεν έχεις κάποιο σκάφος, που δεν έχουμε, είναι τα ημιφορτηγά. Σε μεταφέρουν σε όποια απομακρυσμένη παράλια θέλεις, αφού καθίσεις αναπαυτικά στην καρότσα….!!!!!!!!!!!!!!!

Η κουζίνα του Ιουνίου είναι επηρεασμένη από τους Ενετούς , καθότι το νησί ήταν στην κατοχή τους για αιώνες.

Οι συνταγές που σας προτείνω έχουν άρωμα Ιταλίας , μια παρόμοια συνταγή μακαρονάδας συναντάμε στην Νότια Ιταλία και στην Σικελία.

Η μελιτζανοσαλάτα είναι αγαπημένη σαλάτα της Καλαβρίας, και συνηθίζουν να προσθέτουν ωμούς ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα η κουκουνάρι.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 ′ - Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ )


● 1 κιλό μελιτζάνες λεύκες και τύπου τσακωνικές

● 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

● 150 γ. γιαούρτι στραγγιστό

● 3 κ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

● 2 κ. αμύγδαλα φιλέ

● 4 κ.σ.ελαιόλαδο

● Άνθος αλατιού

● ½ κ. κύμινο ( προαιρετικά )

● Ξύδι μπαλσάμικο κρέμα η πετιμέζι ( με διαφορετικό αποτέλεσμα )

● Χυμό από ½ λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε τις μελιτζάνες αφού τις τρυπήσουμε σε μερικά σημεία στο γκριλ του φούρνου.

Πρέπει οι μελιτζάνες να μαυρίσει, σχεδόν να καψαλιστεί η φλούδα τους και να μαλακώσει η σάρκα στο εσωτερικό τους. Τις αφαιρούμε από τον φούρνο, τις αφήνουμε να κρυώσουν και με ένα πιρούνι τις καθαρίζουμε από την φλούδα.

Τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το σκόρδο, το γιαούρτι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το κύμινο, το λάδι και στο τέλος τον χυμό λεμονιού.

Γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα και μερικές σταγόνες κρέμα μπαλσάμικου.

ΤIP

Δεν πολτοποιούμε τις μελιτζάνες στο μίξερ γιατί τα μαχαίρια θα συνθλίψουν τους σπόρους και θα πικρίσει η σαλάτα μας.

ΚΑΣΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΓΑΥΡΟ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 ′ - Μαγείρεμα 20 ′- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ ( ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ )

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ


● ½ κιλό γαύρος καθαρισμένος από κεφάλι και κόκκαλο

● 3 μεγάλες ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές

● 5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (όχι λιωμένες )

● 2 πιπεριές πράσινες κομμένες σε λεπτά μπαστουνάκια

● ½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

● 3 Κ. μαϊντανός ψιλοκομμένος

● Αλάτι αλυκής (όσο χρειαστεί)

● Πιπέρι μαύρο φρέσκο τριμμένο (όσο χρειαστεί)

● ½ Κ. ζάχαρη

● ½ κιλό σπαγγέτι πολύ καλής ποιότητας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά το σκόρδο για 2-3 λεπτά, όχι περισσότερο γιατί το σκόρδο θα πικρίσει. Αφαιρούμε το σκόρδο, προσθέτουμε τις πιπεριές, και τις σοτάρουμε και αυτές μέχρι να μαλακώσουν.

Αφαιρούμε τις πιπεριές και τις κρατάμε στη άκρη μαζί με το σκόρδο. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον γαύρο μας αφού τον έχουμε αλατίσει. Τον γαύρο μας δεν τον αλευρώνουμε.

Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά τον γαύρο, τον αφαιρούμε από το τηγάνι και τον κρατάμε στη άκρη. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια και αφού «τηγανισθούν» και αυτές λίγο στο λάδι του γάρου, χαμηλώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και βράζουμε με σκεπασμένο το τηγάνι για 10 ′.

Προσθέτουμε στο τηγάνι με τις ντομάτες τον μαϊντανό, το σκόρδο και τις πιπεριές και ανακατεύουμε απαλά να μην λιώσουν οι ντομάτες μας.

Βράζουμε τα μακαρόνια μας 2′ λιγότερο από τις οδηγίες, τα στραγγίζουμε και τα προσθέτουμε στο τηγάνι μας. Τα αφήνουμε να βράσουν μαζί με την σάλτσα ανακατεύοντας απαλά. Στο τέλος προσθέτουμε και τον γαύρο μας. Τρίβουμε το φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε κατ’ ευθείαν στο τραπέζι με το τηγάνι μας.


TIP

Μπορούμε αν δεν έχουμε τον χρόνο να φιλετάρουμε τον γαύρο, να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο γαύρο μαριναρισμένο, σε αυτήν την περίπτωση τον στραγγίζουμε και τον προσθέτουμε στο τηγάνι μας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life