Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο Οδοντωτός, με δυσάρεστο τρόπο - Η ανάγκη έργων συντήρησης, το ακριβό εισιτήριο και πολλά ακόμη ερωτήματα

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο Οδοντω...

Το τραγικό συμβάν της πτώσης και θανάτου του μικρού Βασίλη "πάγωσε" το πανελλήνιο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με αφορμή το τραγικό συμβάν της πτώσης και θανάτου του 9χρονου Βασίλη το μεσημέρι της Κυριακής 19 Ιουνίου 2016, στη θέση «Σιφόνι» ήρθε το περίφημο, άγριας φυσικής ομορφιάς Φαράγγι του Βουραικού και το γραφικό τρενάκι που χρόνια τώρα κυλά στις ράγες μίας από τις παλαιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της χώρας που ενώνει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό Αιγιαλείας.

Δυστυχώς αυτό που για μία ακόμη φορά πρέπει να τονιστεί, είναι πως η κατάβαση του φαραγγιού μέσω της γραμμής, από το σημείο της Κάτω Ζαχλωρούς έως το Διακοπτό, δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα για αμύητους στην πεζοπορία ανθρώπους, πολλώ δε μάλλον για οικογένειες με μικρά, ανήλικα παιδιά, όπως στην περίπτωση του μικρού Βασίλη. Επίσης το θέμα της συντήρησης των επικίνδυνων σημείων της γραμμής όπως στην γέφυρα όπου συνέβη το δυστύχημα και είδαμε να υπάρχει απλά μία πινακίδα απαγόρευσης διέλευσης, πρέπει άμεσα να τεθεί υπόψη της διοίκησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ διότι πλέον υπάρχει διάχυτη η εντύπωση πως τα τελευταία χρόνια το κύριο βάρος και προσοχή δόθηκε στους νέους, υπερσύγχρονους συρμούς που ήρθαν, αν δεν κάνουμε λάθος από την Ελβετία και κάνουν πια τη διαδρομή σε 1 ώρα και 7 λεπτά από 2 και ώρες που ήταν κατά το παρελθόν, και πολύ λιγότερο στη συντήρηση και εκτέλεση εργασιών σε προβληματικά σημεία.

Επίσης ίσως ήρθε η ώρα να ξαναεκφραστεί και να εισακουστεί το παράπονο για την υπερβολικά ακριβή τιμή του εισιτηρίου (γίνονται φυσικά εκπτώσεις σε γκρουπ και οικογένειες), ωστόσο η τιμή για έναν μεμονωμένο επιβάτη αγγίζει τα 9,5 ευρώ ενώ απουσιάζει η ευελιξία. Για παράδειγμα αν ένας επιβάτης, ντόπιος ή επισκέπτης επιθυμεί να πάει από τα Καλάβρυτα μέχρι το σταθμό της Κερπινής που απέχει μόλις 4 με 5 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ!

Ο οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων, έργο που θυμίζουμε πως εγκαινιάστηκε πριν από 120 χρόνια, επί Χαριλάου Τρικούπη το 1896, αποτελεί ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο εδώ και χρόνια. Το τρενάκι, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έχει τη δυνατότητα να «σκαρφαλώνει» ψηλά, στις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, διατρέχοντας μία υπέροχη διαδρομή που ξεκινά από το Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του ποταμού Βουραϊκού, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. Η διαδρομή είναι συνολικά 22 χιλιόμετρα και το τρένο την πραγματοποιεί με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι οδοντωτό στα σημεία όπου λόγω της μορφολογίας του εδάφους υπάρχουν μεγάλες κλίσεις.

Η αμαξοστοιχία είναι ειδικά κατασκευασμένη, ώστε η οδόντωση να προσαρμόζεται στα σημεία της γραμμής όπου αυτό επιβάλλεται, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της διαδρομής.

Η διαδρομή του Οδοντωτού περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στο Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα «Καταρράκτης» τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής.

Επόμενο πέρασμα, είναι τα λεγόμενα «Δικαστήρια». Η τοποθεσία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.

Είναι άξιο αναφοράς ότι ο Οδοντωτός θεωρείται όπως αναφέρει το σχετικό τουριστικό φυλλάδιο που μοιράζεται και είναι επίσης μεταφρασμένο στα γαλλικά και τα γερμανικά, από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στον κόσμο, με εύρος γραμμής μόλις 75 εκατοστά. Είναι επίσης ο ορεινότερος σιδηρόδρομος της Ελλάδας, ένα έργο που αποτέλεσε επίτευγμα για την εποχή του και κατασκευαστικός άθλος ακόμη και σήμερα λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους και του υψόμετρου στο οποίο καταλήγει. Στο σημείο της Ζαχλωρούς, απ’ όπου υπάρχει μονοπάτι αλλά και δρόμος που ενώνει με τον δρόμο Πούντα – Καλάβρυτα (και μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την κοντινή ιστορική ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου) το υψόμετρο φτάνει τα 1000 μέτρα ενώ τα Καλάβρυτα είναι χτισμένα σε οροπέδιο με υψόμετρο 750 μέτρα και φυσικά, θέα τις κορυφογραμμές του Χελμού.

Ο τρόπος κατασκευής του Οδοντωτού δεν επιβάρυνε το οικοσύστημα του φαραγγιού ενώ οι τεχνίτες της περιοχής έκαναν με ξύλο και πέτρα ένα έργο που μοιάζει σαν να το έφτιαξε μόνη της η φύση, όπως σημειώνεται στο φυλλάδιο.

Τα σημεία πρόσβασης είναι τα εξής:

Σταθμός Νιάματα, Σταθμός Τρικλιών όπου ο Οδοντωτός «μαζεύει» τα «δόντια» του, σταθμός Μεγάλου Σπηλαίου και σταθμός της Κερπινής.

Δρομολόγια:

Διακοπτό – Καλάβρυτα

08.45 / 11.15 / 12.33* / 14.32 / 15.52*

Καλάβρυτα  – Διακοπτό

09.57 / 12.27 / 14.30* / 15.50 / 17.08*

* Τα συγκεκριμένα δρομολόγια κυκλοφορούν Σάββατα, Κυριακές και Αργίες.

*Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλ. 26920 23050 στα Καλάβρυτα και 26910 43206 στο Διακοπτό.

Να αναφέρουμε τέλος πως λόγω του μη προσιτού εισιτηρίου, είναι πολλοί όσοι επιλέγουν άλλους τρόπους να μεταβούν στα Καλάβρυτα ή επιλέγουν μία φυσιολατρικού χαρακτήρα κατάβαση από τον Μάιο και μετά, από το χωριό της Ζαχλωρούς. Τους καλοκαιρινούς μήνες έχει συμβεί συχνά, η πλειονότητα των επιβατών του Οδοντωτού να είναι ξένοι τουρίστες!

Πάντως το ταξίδι με τον Οδοντωτό αποτελεί μία συναρπαστική εμπειρία με τα επιφωνήματα θαυμασμού και τις φωτογραφίες στα πιο εντυπωσιακά μέρη του φαραγγιού, να είναι αμείωτα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Διαβάστε επίσης:

«Το παιδί χτύπαγε μια από εδώ και μια από εκεί στα βράχια» - Συγκλονιστική μαρτυρία για τον τραγικό θάνατο του 9χρονου Βασίλη που έπεσε από γέφυρα στο Βουραϊκό

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις