Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ευρώπη το όνειρο» και το βλέμμα στο λιμάνι της Πάτρας-Ζουμ σε Έλληνες και πρόσφυγες που θέλουν μια καλύτερη ζωή

«Ευρώπη το όνειρο» και το βλέμμα στο λιμ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ βρίσκονται σε εξέλιξη

Είναι στην Ελλάδα, αλλά θέλουν να φύγουν και να κυνηγήσουν το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή, στην Ευρώπη…Η Ελλάδα είναι μια χώρα μεσογειακή και ανήκει στην «οικογένεια» της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αλλά κάποιοι δεν θέλουν να μείνουν εδώ.Επί της ουσία είναι στην Ευρώπη, αλλά η πραγματικότητα που βιώνουν δεν μοιάζει με αυτή που επιδιώκουν.

Ονειρεύονται ένα πιο ευοίωνο και φωτεινό μέλλον εκτός αυτής…Σε κεντρικές και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες. Και αν  καταφέρουν να φτάσουν εκεί , κι αν όλα όσα ονειρεύονται επαληθευτούν  μένει να φανεί και να …κινηματογραφηθεί. Ήταν Μάρτιος του 2015 όταν ξεκίνησαν στην Πάτρα, τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «Ευρώπη το όνειρο» . Την περασμένη Παρασκευή συνεχίστηκαν  οι αναζητήσεις ιστοριών, μαρτυριών, η καταγραφή πλάνων  και οι κάμερες άνοιξαν και τα τρίποδα στήθηκαν ξανά.

Λίγο πριν την ενηλικίωση, τρεις έφηβοι που ζουν στην Πάτρα, ένας  άστεγος πρόσφυγας, ένας Σύριος πρόσφυγας που ζει σε ξενώνα κι ένας Έλληνας με οικονομικά προβλήματα, ονειρεύονται το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη και αγωνίζονται για αυτό, ως τη μόνη λύση για την ζωή τους.

Από το Αφγανιστάν έρχονται ανήλικοι, ασυνόδευτοι, στοιβαγμένοι σ’ ένα σαπιοκάραβο με κίνδυνο να πνιγούν, γιατί η συνεχιζόμενη βία και τρομοκρατία στην πατρίδα τους, δεν τους επιτρέπει να ζήσουν μία κανονική ζωή.

Από την εμπόλεμη Συρία, φεύγουν γιατί ξέρουν ότι αν μείνουν κινδυνεύουν να σκοτωθούν.

Στην Ελλάδα σήμερα οι έφηβοι αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση που τους έχει βίαια σταματήσει όλα τα όνειρα.

Το ντοκιμαντέρ «Ευρώπη το όνειρο» σκηνοθετούν η γνωστή ηθοποιός  Αννέτα Παπαθανασίου και ο  Άγγελο Κοβότσος. Μαζί με τονδιευθυντή φωτογραφίας Δημήτρη Κορδελά προχώρησαν  προ ημερών τα γυρίσματα και το thebest.gr ήταν εκεί.Το ντοιιμαντέρ πρόκειται να προβληθεί σε φεστιβάλ ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και σε τηλεοπτικούς κρατικούς φορείς, όπως η ΕΡΤ.

Η κινηματογραφική αυτή παραγωγή «παρακολουθεί» τις ζωές Ελλήνων που μένουν στην Πάτρα αλλά και μεταναστών και προσφύγων που βρέθηκαν εδώ, και οι οποίοι θέλουν να φύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο φακός παρακολουθεί τη ζωή τους εδώ αλλά και εκεί που θα πάνε και το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Όπως εξήγησε η Αννέτα Παπαθανασίου στο thebest.gr , «αυτή η ταινία είναι δύσκολη γιατί έχεις να κάνεις με εφήβους. Ένα από τα παιδιά που γνωρίσαμε είναι  Σύριος που ήρθε στην Πάτρα μόνος του. Τώρα κατάφερε να βρίσκεται στην Αυστρία . Συμμετέχει κι ένα άλλο παΐδι ,από το Αφγανιστάν κι έχουμε κι έναν Πατρινό. Και οι τρεις στην ουσία ενώ είναι από διαφορετικές χώρες έχουν περίπου τα ίδια όνειρα.Θέλουν να περάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο θέλουμε να δούμε  κι επιπλέον και το αν εκτός από τα ίδια όνειρα, έχουν και τα ίδια δικαιώματα. Γιατί κανονικά έτσι έπρεπε θα είναι». Και προσθέτει:  «Μας ενδιαφέρει να παρακολουθήσουμε την καθημερινότητά τους στην Πάτρα. Για παράδειγμα ο ένας  μετανάστης μένει σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ,στην ΑΒΕΞ και η μόνη του σκέψη πώς να μπει σε ένα φορτηγό για την Ιταλία, αλλά παράλληλα θέλει να παίξει με μια μπάλα, θέλει ν ακούσει κι ένα τραγούδι της πατρίδας του , να ψαρέψει.

Ο Σύριος που ζούσε σε ένα ξενώνα από την άλλη πήγε σε ελληνικό  σχολείο εδώ στην Πάτρα και παράλληλα  μάθαινε και Γερμανικά για να συναντήσει τον πατέρα του στην Αυστρία, πράγμα το οποίο έγινε».

«Οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Έχουν βιώσει μια βίαιη αποκοπή από το οικογενειακό περιβάλλον και  ζουν σε ένα καθεστώς αστάθειας, σαν να είναι σε κινούμενη άμμο. Και σε αυτή την ηλικία αυτό τους δημιουργεί ψυχολογικά, πολλά προβλήματα. Η ταινία λοιπόν έρχεται να τα δει αυτά τα προβλήματα και να σκάψει λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια και να δει πώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες και να ενταχθούν. Καθώς και αν αντιμετωπίζουν εμπόδια εκεί που θα πάνε και ποια είναι αυτά. Υπάρχει πχ πολιτισμική διαφορά. Προέρχονται από έναν άλλο πολιτισμό και εντάσσονται σε έναν δυτικό πολιτισμό, που έχει εντελώς άλλες αξίες», επισημαίνει στο thebest.gr ο σκηνοθέτης Άγγελος Κοβότσος

Στην Ελλάδα τα γυρίσματα γίνονται μόνο στην Πάτρα και κάποια γυρίσματα θα γίνουν και στο εξωτερικό ώστε τη ζωή τους σε μια Ευρώπη που ονειρεύονταν.Ήδη δύο παιδιά έχουν φύγει για Αυστρία και Σουηδία .

«Μας ενδιαφέρει πολύ ο Έλληνας επίσης που βρίσκεται στην Πάτρα για να δούμε τα προβλήματα που έχει κι αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό το θέμα δημιουργεί τη διάθεση να φύγουν για μια καλύτερη ζωή όπως λέμε. Γιατί όταν πχ οι γονείς άνεργοι ή έχουν τόσο μεγάλα οικονομικά προβλήματα, όπως οι περισσότεροι από εμάς δηλαδή, είναι αναμενόμενο κάποια παιδιά να σκέφτονται κάτι έξω από την Ελλάδα.Αυτό παρακολουθούμε. Μπορεί να φύγει ή όχι». Λέει η Αννέτα Παπαθανασίου.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι έτοιμο το 2017.

Σενάριο σκηνοθεσία:
Αννέτα Παπαθανασίου
Άγγελος Κοβότσος
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς
Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

 

Εάν είσαι ένας από τους νέους που επιθυμεί να τους συναντήσει και να συμμετέχει στη προσπάθεια, στείλε  το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σου, στο κάτωθι email και  θα επικοινωνήσουν μαζί σου.[email protected]" ή στο τηλέφωνο 6984484093.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις