Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ικανοποίηση αλλά και εγρήγορση από το Σύλλογο Αλισσαίων για το θέμα των λυμάτων στον Βιολογικό της Κ. Αχαΐας

Ικανοποίηση αλλά και εγρήγορση από το Σύ...

Αναλυτική αναφορά και στη διαρροή από τον αγωγό της ΒΙΠΕ Πατρών

Ικανοποιημένοι από την παραδοχή του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Χρήστου Νικολάου ότι ο Βιολογικός της Κάτω Αχαΐας δεν μπορεί να δεχθεί λύματα από τα Βραχνέικα εάν πρώτα δεν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Αλισσαίων "Πείρος". Παράλληλα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρεται αναλυτικά και στη διαρροή λυμάτων από τον αγωγό της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών στη θάλασσα.

Αναλυτικά:

"1) Διαρροή λυμάτων από τον αγωγό της ΒΙ.ΠΕ.

την  31 Μαΐου  ημέρα Τρίτη και από ώρα 14:00 το μηχάνημα που έκανε γεωλογικές μελέτες με εντολή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για την διάβρωση των ακτών, κατά την διάρκεια των εργασιών τους τρύπησαν τον κεντρικό αγωγό της ΒΙ.ΠΕ., που επεκτείνεται στην θάλασσα σε μήκος 1,2 χιλιομέτρων και ξεκινάει από το φρεάτιο φόρτισης στον Κάτω Αλισσό.

Ο σύλλογός μας και κάτοικοι καθώς και η πρόεδρος του χωριού του Κάτω Αλισσού κυρία Κελάμη, έμαθαν για την διαρροή λυμάτων περίπου τις 21:00. Όταν φτάσαμε  στο σημείο που γινόταν η διαρροή λυμάτων στη θάλασσα, ήταν ο εργολάβος του έργου και ο Διευθυντής της ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ, κύριος Κατσαΐτης, όπου με κάποιους εργάτες προσπαθούσαν να σταματήσουν την διαρροή, πράγμα που αδυνατούσαν.

Ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πήγαν στο σημείο, με δεκάδες κατοίκους, φώναξε την αστυνομία και οδηγήθηκαν στο τμήμα ο υπεύθυνος της ΒΙ.ΠΕ., ο εργολάβος του έργου καθώς και κάποιοι εργάτες.

Ο σύλλογος μας άσκησε μηνυτήρια αναφορά κατά του εργολάβου του έργου της αναδόχου εταιρείας καθώς και του επιβλέποντος  μηχανικού και του διευθυντή της ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ, προκειμένου να διερευνηθεί η εγκληματική αδράνεια και αμέλεια των υπευθύνων και εάν είχαν λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, για να μην γίνει αυτή η μεγάλη ζημιά στις θάλασσές μας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου επικοινώνησε με τον αντιπεριφεριάρχη κύριο Αλεξόπουλο που την επόμενη, 1 Ιούνη, έστειλε τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο στο σημείο και μετρήσεις στα φρεάτια της ΒΙ.ΠΕ. και του βιολογικού Κάτω Αχαΐας.  Δείγματα για μετρήσεις από την θαλάσσια περιοχή δεν πήραν καθώς συνεχίζονταν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού.

Ο σύλλογος μας καταγγέλλει τις εγκληματικές αμέλειες των υπευθύνων που αδιαφορούν και δεν ήταν στο σημείο όπως όφειλαν για να υποδείξουν το σημείο που περνάει ο αγωγός καθώς και την ανυπαρξία υπευθυνότητας καθώς και το ψέμα της ΒΙ.ΠΕ. ότι εάν υπάρχει πρόβλημα, περνάνε την επεξεργασία λυμάτων στο μικρό αγωγό, πράγμα που για 17 ώρες δεν έγινε και η θαλάσσια ρύπανση από τα λύματα συνεχίζονταν σε μεγάλη ακτίνα.

Οι αδιαφορία αυτή των υπευθύνων αποτελεί κίνδυνο που απευχόμαστε να πλήξει τις θάλασσες μας με το χθεσινό γεγονός καθώς και τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων, που κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου είδαν την θάλασσα από Καμίνια μέχρι Κάτω Αχαΐα σε άσχημη κατάσταση . Ευελπιστούμε ότι όλα θα είναι παροδικά και οι μετρήσεις των υπηρεσιών που θα γίνουν θα δείξουν ότι έγινε ελάχιστη ζημιά και μακάρι και καθόλου . Εμείς θα παρακολουθήσουμε την διαδικασία της μηνυτήριας αναφοράς ώστε να αποδοθούν ευθύνες και θα είμαστε παρόντες  οπού υποβαθμίζεται περιβαντολλογικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων των χωριών μας.

2) Απόθεση λυμάτων βυτίων των Βραχναιΐκων στον βιολογικό της Κάτω Αχαΐας


Μετά από επιστολή μας στον κύριο δήμαρχο, στην οποία είχαμε απευθύνει ερωτήματα προς απάντηση και είχαμε τονίσει την κατηγορηματική άρνησή μας να έρθουν βυτία του Δήμου Πατρέων (Δ.Ε. Βραχναιΐκων) στο βιολογικό μας, διατρανώσαμε και πάλι τις θέσεις μας, με την παρουσία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δεκάδων μελών του συλλόγου και συγχωριανών μας και αναδείξαμε τα προβλήματα και τα ελλείψεις σε τεχνικό εξοπλισμό, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΔ ότι όλα λειτουργούν καλά.

Ο σύλλογός μας, βέβαια, ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Κάτω Αχαΐας δεν λειτουργεί καθόλου, αλλά λειτουργεί ικανοποιητικά, λόγω του ότι δεν επιβαρύνεται από βυτία.

Ομιλητής εκ μέρους του συλλόγου μας ήταν ο πρόεδρός του, όπου έθεσε και πάλι τα ερωτήματα που αναφέρονται στην επιστολή της 24ης Μαΐου προς τον κύριο δήμαρχο.

Με την απόφαση αυτή του δημάρχου, ο οποίος παραδέχθηκε τις ελλείψεις του βιολογικού, ο δήμος θα δεχθεί βυτία από τα Βραχναίικα, εφόσον υπάρξουν τεχνικές παρεμβάσεις και υλοποιηθούν έργα, όπως κουβούκλιο απόσμισης και του διαχωριστήρα, κλπ..

Ο σύλλογός μας αισθάνεται δικαιωμένος από τις παρεμβάσεις του, γιατί με την  πίεσή μας  και με την παρουσία κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, δεκάδων ατόμων από τα χωριά μας να δηλώσουν την άρνησή τους, να δεχθεί ο δήμος μας βυτία άλλων δήμων,  τείνουν οι εξελίξεις να πάρουν την σωστή τροπή.

Ο σύλλογός μας, τέλος, θα είναι σε επαγρύπνηση και ευελπιστεί πως αυτή η απόφαση, τελικά, δεν θα υλοποιηθεί. Σκοπός μας δεν είναι  να εκβιάζουμε, αλλά ούτε να εκβιαζόμαστε, παρά να παλεύουμε για την ποιότητα ζωής των συγχωριανών μας."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις