Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διεθνές ενδιαφέρον για το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών της Πάτρας από εταιρείες του κλάδου – Εντός του 2017 αναμένεται να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου

Διεθνές ενδιαφέρον για το Κέντρο Αποτέφρ...
Βγενόπουλος Φάνης

Ψηλά στις προτεραιότητες του Δήμου το θέμα, δηλώνει στο thebest.gr ο αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος

Το ενδιαφέρον διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της αποτέφρωσης νεκρών, έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου της Πάτρας, να προχωρήσει στη λειτουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών. Όπως δηλώνει στο thebest.gr, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος, ήδη εταιρείες από τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Τσεχία, κ.ά., έχουν προσεγγίσει το Δήμο της Πάτρας, ώστε να χρηματοδοτήσουν τον εξοπλισμό (κλιβάνους, συστήματα φίλτρων, κέντρο ηλεκτρονικής παρακολούθησης, μηχάνημα κονιοποίησης, ψυκτικούς θαλάμους και μηχανήματα αυτόματης μεταφοράς εργαλείων) με απόσβεση από τη χρήση.

Οι ίδιες εταιρείες θα αναλάβουν και την εκπαίδευση του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία του Κέντρου.

Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης του κτιρίου, το οποίο θα ανεγερθεί σε χώρο του Δήμου Πατρέων στο Βιομηχανικό Πάρκο και αυτό διότι, ο αρχικός σχεδιασμός της δημοτικής Αρχής για άντληση πόρων από τα ΣΕΣ (κοινοτικά κονδύλια), δεν φαίνεται να υλοποιείται.

Πάντως, στη δημοτική Αρχή αισιοδοξούν και για τη χρηματοδότηση του κτιρίου, καθώς όπως είχε ανακοινωθεί παλιότερα για την υλοποίηση του αποτεφρωτηρίου υπάρχουν και προτάσεις χρηματοδότησης και από τράπεζες και από άλλες εναλλακτικές πηγές.

Εξάλλου η γρήγορη απόσβεση της επένδυσης, μιας και θα είναι το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, λειτουργεί ως δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση η προετοιμασία του έργου προχωρά ολοταχώς. Ήδη το Δ.Σ. του ΒΙΟΠΑ Γλαύκου ενέκρινε την χωροθέτηση του Αποτεφρωτηρίου σε οικόπεδο του Δήμου, εντός του Πάρκου, ενώ οι δημοτικές υπηρεσίες προχωρούν στην αναγκαία μελέτη τροποποίησης του Σχεδίου Πόλης, μιας και ο συγκεκριμένος χώρος προοριζόταν για τη δημιουργία σταθμού βιολογικού καθαρισμού.

Παράλληλα, η δημοτική Αρχή θα προκηρύξει στο αμέσως επόμενο διάστημα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων του κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Αποτεφρωτήριο. Το θέμα θα συζητηθεί στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα αποφασιστεί η Επιτροπή Αξιολόγησης των αρχιτεκτονικών προτάσεων που θα υποβληθούν, τα έπαθλα των νικητών και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού.

«Δεν θέλουμε το κτίριο που θα στεγαστεί το Αποτεφρωτήριο να είναι ένα απλό «κουτί», αλλά κάτι αξιόλογο», σημειώνει ο κ. Στάμος για να αιτιολογήσει την απόφαση του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με το πλάνο δράσης της δημοτικής Αρχής, υπολογίζεται ότι στα τέλη του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες (τροποποίηση Σχεδίου Πόλης, μελέτες, έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κτλ.) και από το 2017 θα ξεκινήσει η κατασκευή του κτιρίου και η προμήθεια του εξοπλισμού, με στόχο το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών να λειτουργήσει εντός του 2017.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τότε η Πάτρα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με αποτεφρωτήριο.

Το Αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει ως Δημοτική Επιχείρηση και αναμένεται να απασχολήσει 8-10 άτομα. Όσο για το κόστος της καύσης θα είναι μικρότερο σε σχέση με το πόσο στοιχίζει η καύση νεκρού στη γειτονική Βουλγαρία στην οποία μεταβαίνουν όσοι θέλουν να αποτεφρώσουν τον οικείο τους.

Στη γειτονική χώρα το κόστος είναι γύρω στα 600 ευρώ και με έξοδα μεταφοράς, ανέρχεται στα 1.900 ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις